Çocuklarda ayak sağlığı için dikkat edilmesi gereken hususlar

Çocuklarda ayak sağlığı için dikkat edilmesi gereken hususlar
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Murat Bölükbaşı, “Bebeklik döneminde ayaklarda oluşan sorunlar, ileride çocuğun ayak, bacak ve sırt gibi vücudunun bazı kısımlarında önemli bozukluklara neden olabilir. Bu nedenle ayak sağlığına ve ayakkabı seçimin

  “2 YAŞINA KADAR ÇIPLAK AYAK YA DA ÇORAPLA YÜRÜMELERİNE İZİN VERİLMELİ”

  Opr. Dr. Murat Bölükbaşı şöyle devam etti: “Maalesef tüketim ekonomisinin ön planda olduğu günümüz toplumunda ‘ortopedik ayakkabı’ kavramı suistimal edilmektedir. Ortopedik ayakkabı ayakta mevcut olan şekil bozukluğuna göre özel olarak yapılan ayakkabıdır. Her çocuk için gerekli değildir eğer tercih edilecekse çocuğun ayak ölçümlerinin alınması ve planlamanın yapılması gereklidir. Çocukların özellikle iki yaşına kadar çıplak ayak ya da çorapla yürümelerine izin verilmelidir.

  “3 YAŞINA KADAR BİLEĞE KADAR UZANAN TİPTE AYAKKABILAR ALINMALI”

  Opr. Dr. Murat Bölükbaşı açıklamasını şöyle tamamladı: “Bebeklere 3 yaşına kadar bileğe kadar uzanan tipte ayakkabılar alınmalıdır. Alınacak ayakkabının içi el ile kontrol edilmeli; ayağı rahatsız edecek dikiş ya da çıkıntı olmamalıdır, hava alarak ayağın serin, rahat, koku yapmayan, kuru ortamda kalmasına izin vermelidir. Şeklin yanı sıra yapıldığı madde de çok önemlidir. Sentetik ve plastik ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Tabanın iç kısmında ayak tabanını destekleyecek hafif bir yükselti olmalıdır. Her çocuk ortalama iki yaşına kadar içe basar ve bu ayakkabı ile düzeltilemez. Ayakkabı sadece ayağı dış ortamdan koruyucu olarak görev yapmalıdır. Yürüme döneminden okul yaşına kadar çocuklarda rahatlık ön planda olmalıdır. Çocuğun aktivitelerinde uygun ayakkabılar giyilmesi sağlanmalıdır. Okul çağı çocuklarda ayakkabıların sağlığı kadar biçimi de önemli olmaya başlar. Sandaletler, spor ayakkabılar gibi seçimler yapılabilir. Ancak tercih yaparken bu ayakkabıların esnek, iyi havalanan amaca uygun kullanılan ayakkabılar olmasına dikkat edilmelidir.”(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.