Çocukların korkulu rüyası bademcik

Çocukların korkulu rüyası bademcik
Diyarbakır Özel Bağlar Hastanesi’den Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Vahap Gören bademcik iltihabının (tonsillit), çocukluk çağı boyunca en sık görülen enfeksiyon olduğunu, bu hastalığa virüs ve bakterilerin yol açtığını söyledi.

Opr. Dr. Vahap Gören “bademcik iltihabı” hakkında bilgi verdi. “Bademcik iltihabı (tonsillit), çocukluk çağı boyunca en sık görülen enfeksiyondur. En karakteristik klinik belirtileri ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve halsizliktir. Bu hastalığa virüs ve bakteriler yol açar. Tedavi edilmediği takdirde daha ciddi bir boğaz enfeksiyonuna dönüşebilir” dedi.

  Bademcik tedavisine, vücudun kendi savunma mekanizmasını güçlendirmekle başladıklarını söyleyen Opr. Dr. Vahap Gören “Bunun için yatak istirahati, yeterli sıvı alımı ve beslenme ön şarttır. Ateş olduğunda ılık suyla duş almak, vücuda alkol ve soğuk su ile ıslatılmış pamuk ve kompreslerin uygulanması işe yarar. Bunlar yeterli olmazsa, ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavileri gerekebilir. Tablonun ağır olduğu bademciklerin aşırı iltihapla şişmesi, hava yolunu kapatması sonucu ağızdan beslenme güç olabilir. Bu gibi durumlarda hastaneye yatılması, serum ve antibiyotik tedavisi yapılması gerekebilir” şeklinde ifade etti.

  Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Vahap Gören şu bilgileri verdi: “Bademcikler geçirdikleri sık iltihaplar sonrası artık savunma sisteminin bir parçası olmaktan çıkıp kendileri vücudu zayıf hale getiren birer yapı olurlar. O zaman ameliyatla alınmaları gerekir. Mikrop üreten konumda oluşları dışında solunumu ve yutmayı engelleyecek denli büyük bademcikler de alınmalıdır. Yine kendi iltihapları sonucu yakın organlarında hastalanmalarına yol açan konuma gelmiş iseler alınmaları gerekir. Bu gibi durumlarda doktorunuz operasyon için gerekli tetkikleri yapacak ve öneride bulunacaktır.”

Haber: Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.