‘Çocuklarınızın ellerini öpmeyin’

‘Çocuklarınızın ellerini öpmeyin’
Özel Bağlar Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Efe Sözen, kış döneminde sık sık hastalanan çocuklar için büyüklere önemli uyarılarda bulundu.

 

ozel-dilek-akin-001.pngozel-saffet-azbay.png

Çocukların ellerini ağzına götürdüğünü ve bu yolla mikropları bulaştırdığına dikkat çeken Sözen, öksürük için de çocuklara bal verilmesini tavsiye etti. Sözen,”Çocukların bünyesi zayıf ve vücutları hassastır. Büyüklerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Hastalar için umut olan hastane

Özel Bağlar Hastanesi, saygın,  güçlü doktor kadrosu, tecrübeli sağlık personeli ile gerek Diyarbakırlı halka gerekse çevre illerden gelen vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak için çalışıyor. Tüm branşlarda hizmet veren hastane aynı zamanda engelli ve yaşlılara da öncelik verme ilkesini de benimsemiş durumda.

Tigris Haber olarak, soğuk havaların kendini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde çocukların hasta olmamalarını ya da hastalıklarını en hafif şekilde nasıl atlatacağını Çocuk hastalıkları uzmanı Dr.Emin Efe Sözen ile konuştuk.

Kış dönemi hastalıkları

Çocuk hastalıkları uzmanı Dr.Emin Efe Sözen, teorik olarak nezle, grip, farenjit, sinüzit, larenjit, gibi iltihapların hepsi üst solunum yolu enfeksiyonu kapsamına girdiğini,gribal enfeksiyon veya rinofarenjit gibi isimlerin de aynı anlamda kullandığını  ancak uygulamada sinüzit veya bazı spesifik iltihaplar bu kavramın dışında tutulduğunu dile getirdi.

img_2555.jpg

“Çocuklarınızın elinden öptürmeyin”

Uzman Dr Sözen, toplumda yaygınlaşıp alışkanlık hale gelen çocukların elinden öpülmesinin hastalıklara davetiye çıkardığını,çocuğun elini ağzını götürdüğünü ve akabinde mikroplarla birebir temas haline geçtiği için kolay hastalanabileceğini ifade etti.

“Bir yemek kaşığı bal öksürüğü azaltır”

Hastalanma riskinin yüksek olduğu şu soğuk günlerde, gece 1 yaşın üstündeki çocuklara bal verilebileceğini ifade eden Uzman Dr. Sözen” Çocuklarınızın öksürüğünü bir nebze olsun azaltmak istiyorsanız,gece uyumadan 15-20 dakika önce bir yemek kaşığı bal verin” dedi.

“Günde ortalama 50-60 hastaya bakıyorum”

Uzman Dr. Sözen, kış aylarında çocukların bağışıklık sistemi daha  düşük olduğu için ortalama günde 50-60  hasta olmakla birlikte bu oran, kontrol hastaları ile birlikte 80’i bulduğunu dile getirdi. Dr. Sözen “ÜSYE’ye (üst solunum yolu enfeksiyonu)  daha çok virüsler neden olsa da bazen bakteriler de üzerine eklenir. ÜSYE denilince genel olarak nezle veya grip anlaşılır biz vakarlın bir çoğunu ilaçla tedavi ediyoruz” dedi.

ÜSYE sebepleri nelerdir ?

Uzman Dr. Sözen,Değişik mikropların, virüslerin ve bakteriler bu hastalıklara sebep olduğunu, virüslerin çok küçük mikroplar olduğu için , normal mikroskoplarla görülemediğini ve virüsleri öldüren bir antibiyotik henüz bulunamadığını, bakterilerin virüslerden daha büyük mikroplar olduğu için, normal mikroskoplarla görülebildiği için  antibiyotiklerle öldürülebileceğini vurguladı.

Niçin kış aylarında ÜSYE daha sık görülür?

Kış aylarında bu mikropların doğada görülme sıklığının arttığını dile getiren Uzman Dr. Sözen”Kapalı yerlerde (okul, kreş, kışla, işyeri vb) uzun süre kalınması, buraların iyi havalandırılmamaları, soğuğun vücut direncini düşürmesi, sigara dumanı, yetersiz-dengesiz beslenme ve bazı çok iyi bilinmeyen mekanizmalarla kış aylarında ÜSYE görülme sıklığı artmaktadır” dedi.

Çocuklarda niçin daha sık görülürler?

Uzman Dr. Sözen, bunun temel sebebinin vücudun bağışıklık sistemi olduğunu, vücudumuza giren mikropların, kanımızdaki bazı hücrelerin tanıdığını ve hafızasına yerleştirdiğini belirti.Bu mikropların tekrar vücudumuza girdiğinde bu koruyucu hücrelerin salgıladıkları antikor denilen maddeler tarafından etkisiz hale getirildiğinin altını çizdi.

“Bebek hastalandıkça koruyucu maddeleri kendisi yapmaya başlar”

Uzman Dr. Sözen “Bazı mikroplara karşı ise koruyucu etki daha kısa sürelidir ( ÜSYE larını 200 den fazla virüs yaptığından her birine karşı uzun süreli bağışıklık olmayabilir). İşte 20 yaşlarına gelen ve birçok mikroba karşı vücudunda antikorlar(bağışıklık maddeleri) oluşmuş bir kadın, doğum yaptığında bu koruyucu maddeler, kan yoluyla bebeğe geçer ve bebek de annesi gibi , ilk 6-9 ayda sık hastalanmaz. Ancak bu koruyucu maddeler 6-9.aylardan itibaren azalmaya başlar,bebek hastalandıkça koruyucu maddeleri kendisi yapmaya başlar .Bu temel sebebin yanında anne sütünün de koruyucu etkisinin kalkmasıyla bebekler 1 yaşından itibaren 5-6 yaşlarına kadar yılda 3-8 kez ÜSYE'ye yakalanabilirler” dedi.

“Daha çok ateş, öksürük, boğaz ağrısı şikayetleri ile karşı karşıyayız”

Uzman Dr. Sözen,ailelerin çocuklarını hastaneye genellikle; burun akıntısı-dolgunluk hissi , ateş , öksürük yanında hapşırma, baş ağrısı, geniz akıntısı, boğazda yanma-ağrı, bazen gözlerde sulanma çapaklanma adele ağrıları, halsizlik, iştahsızlık şikayetleriyle geldiği söyledi.

“Dumansız temiz bir ortamda istirahat , dengeli ve bol sıvı takviyesi şart”

Virüslerin neden olduğu ÜSYE lerde sigara dumansız temiz bir ortamda istirahat , dengeli ve bol sıvılı (ıhlamur, bitkisel çaylar, meyve suyu, hoşaf, komposto vb ) diyet ve su buharlı ortam, burun temizliği ve buruna serum fizyolojik damlatılması önerildiğini dile getiren Uzman Dr. Sözen, bakterilerin neden olduğu ÜSYE’lerde (özellikle bademcik iltihaplarında) doktor muayenesi ve gerek görmesi halinde penisilin veya başka uygun bir antibiyotik kullanılabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.