'Çözüm süreci' AKP beyannamesinden düştü mü, düşürüldü mü?

'Çözüm süreci' AKP beyannamesinden düştü mü, düşürüldü mü?
Davutoğlu, AKP'nin seçim beyannamesinde çözüm sürecinin olmayışını "Baskıya gönderilirken düşmüş" diye açıkladı. Akdoğan'ın gerekçesi ise "Beyanname bir yemek tarifi değil ki öyle içine her şey konsun" oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP’nin seçim beyannamesinde çözüm süreci ile ilgili bir bölüm bulunmayışına ilişkin, “Baskıya gönderilirken kayma olmuş, düşmüş” diye açıklayarak çözümden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la ters düştü. Akdoğan çözüme yer verilmemesini, “Beyanname yemek tarifi değil ki öyle her şey içine konsun. Beyannamede çözüm sürecinin ruhu, felsefesi var; özel olarak yazmanın anlamı yok” diye açıklamıştı. Akdoğan, geçen hafta çözüm sürecinin AKP beyannamesinde neden yer almadığının gerekçesini şöyle ifade etmişti: “Yok, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı var, yok çözüm süreci ibaresi yok; yok, Türklük çıkarıldı; yok, şöyle oldu böyle oldu. Beyannamede yemek tarifi gibi bütün her şey olacak değil. Yürüyen her projeyi beyannameye koymanın anlamı yok. Çözüm sürecinde kararlılık belli. Göz ardı etme söz konusu değil. İşin felsefesi, ruhu var zaten beyannamenin içinde.”

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberinde, Akdoğan'ın bu açıklamalarının siyaset kulislerindeki "Davutoğlu-Akdoğan arasında beyannamede çözümün bulunmaması konusunda görüş ayrılığı yaşandı" iddialarını doğruladığı belirtiliyor. Buna göre Davutoğlu, çözümün de beyannameye ekleneceğini söylüyor ama Akdoğan’ın çözümün bilinçli olarak yazılmadığına ilişkin açıklaması kulislerdeki, “AKP çözümü beyannameye bir seçim stratejisi çerçevesinde koymadı. Seçime giderken daha milliyetçi oyları almak için çözüm sürecini gölgeleyip görünmez hale getirmek istiyor. Çözüme seçim karartması yapıldı” değerlendirmelerini artırıyor. AKP beyannamesi 2023 hedefiyle hazırlanmış, başkanlık sistemi başta olmak üzere AKP’nin vizyon projeleri tek tek sayılmıştı. Bu nedenle beyannamede çözüm sürecinin bulunmayışı tartışmalara neden olmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP sözcülerinin son dönemdeki HDP’yi suçlayan ve milliyetçi mesajlar taşıyan söylemleri gündeme getirilmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.