Çözümde medya konuşuldu .Yayman: Güven sorunu aşıldı

Çözümde medya konuşuldu .Yayman: Güven sorunu aşıldı
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, (GGC) tarafından düzenlenen "Çözüm sürecinde, Medyanın dili ve rolü" panelinde konuşan Akademisyen Hüseyin Yayman, "Sürecin iki mimarı olduğunu düşünüyorum.

DİYARBAKIR - Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, (GGC) tarafından düzenlenen "Çözüm sürecinde, Medyanın dili ve rolü" panelinde konuşan Akademisyen Hüseyin Yayman, "Sürecin iki mimarı olduğunu düşünüyorum. Öcalan ile Erdoğan bu süreci inşa etmiştir. 2015 yılında sorunun kalıcı barış konusunda ciddi adımlar atılacak" şeklinde konuştu. Yayman ayrıca taraflar arasındaki güven sorununun da aşıldığını savundu. 


Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, (GGC) tarafından Diyarbakır Liluz Hotel'de düzenlenen "Çözüm sürecinde, Medyanın dili ve rolü" konulu panele çok sayıda gazeteci, yazar ve akademisyen katıldı. Türkiye'nin bir çok ilinden gelen Cemiyet üyelerinin de katılımı ile gerçekleştirilen panelin ilk oturumu Gazeteci Muharrem Sarıkaya'nın moderatörlüğünde yapıldı. Oturumda konuşan Akademisyen Hüseyin Yayman, Kürt sorunu konusunda farklı algıların bulunduğunu ve bazı sorulara cevap arandığını söyledi. Türkiye'nin bölüneceği korkusu yaşandığı söyleyen Yayman, "Türkiye'nin bölünüp bölünmeyeceği ya da Kürtler ne istiyor sorularına bence gelip burada cevap aramak lazım. Bunun için, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır'a gitmek gerekiyor" dedi. Kürt sorunun çözümü için başlatılan sürece de değinen Yayman, "Öcalan ve Erdoğan bu süreci başlatarak mimarlığını yapmışladır" şeklinde konuştu. 2015 yılında süreç içinde gelişmeler yaşanacağını ve kalıcı barışın sağlanması için ciddi adımların atılacağını iddia eden Yayman, tarafların birbirine olan güven sorununu da aştığını öne sürdü. 

'Kürtler ile ittifak kazandırır'

Yayman, "Öcalan ile hükümetin takvimi süreç için bir birine uyuyor. Ancak HDP ile hükümetin uymuyor" diyerek süreç içinde yaşanan bazı aksiliklere değindi. Ege bölgesi Akil İnsanlar grubu içinde yer aldığını hatırlatan Yayman, Ege bölgesindeki çözüm süreci raporunu okudu. Türkiye Cumhuriyetinin tarihine iyi bakılması gerektiğini kaydeden Yayman, "Tarihte Kürt ve Türk ittifakı kazandırmıştır. Ortadoğu'da Kürtler ile yapılacak olan bir ittifak Türkiye'yi önemli bir yere getirecektir" diye konuştu. Yayman'ın ardından konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi ise, Kürt sorunun artık sınır dışı bir sorun olmaktan çıkıp sınır içi bir sorun olduğunu ve bu sorunun ortak akıl ışığında çözülebilineceğine işaret etti. Oturum yapılan soru cevap ile son bulurken, ikinci oturumda ise, medyanın dili üzerinde tartışmalar yürütüldü. İkinci oturumun moderatörlüğü Gazeteci - Yazar Doğan Satmış yaparken, konuşmacılar ise Gazeteciler Belma Akçura ile Hüseyin Yılmaz oldu. Medyanın Kürt algısı üzerinde yapılan konuşmalarda, gazetecilerin haber ve uslübunun sürece etkisi tartışıldı. Panel yapılan tartışmalar ile son buldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.