Çukurca'nın 'sarayları' restore edilmeyi bekliyor

Çukurca'nın 'sarayları' restore edilmeyi bekliyor
Çukurca'da "saray" olarak bilinen yaklaşık 500 yıllık tarihi evler, ilgisizlikten yok olmakla yüz yüze. Kuzey Kürdistan'ın bir çok tarihi mekanı kenti yöneten yetkililerin ilgisizliği ve devletin "güvenlikçi" politikaları nedeni ile yok olmakla yüz yüze.

 

HAKKARİ -  Bölgede bir çok kilise, ev, mabet ve medrese gibi tarihi mekanlar restore edilmediği için yok oluyor. Hakkari'nin Çukurca ilçesinde bulunan evler de, yetkililerin ilgisizliğinde ötürü yok olmakla karşı karşıya olan tarihi mekanlardan biri. Çukurca'da "saray" olarak nitelenen 500 yıllık tarihe sahip olduğu bilinen evler ilgisizlikten dolayı bir bir yok oluyor. Bir dağ yamacında inşa edilen evler, Çukurca'nın tarihini içinde barındırırken, aynı zamanda evlerden Çukurca'nın ihtişamlı doğası izlenebiliniyor. 

Günümüze kadar ilgisizlikten dolayı bir çok ev yıkılırken, tarihi mekandan geriye 10 ev kaldı. Kısa zamanda evlerde gerekli restorasyon yapılmadığı takdirde kalan evlerde yıkılacak. 

ÇUKURCA'NIN "SARAYLARI" ÇÖPLÜK GİBİ KULLANILIYOR 

Yörenin beyleri ve Yahudilerin kullandığı söylenen evler iki kattan oluşurken, üst kat oturma ve misafir odası iken, alt kat ise daha çok kiler olarak kullanılıyor. Evlerin bir diğer özelliği ise evlerde ısıtma sisteminin bulunmasıdır.  15 yıl önce insanların yaşadığı evler yıkılma tehlikesi nedeniyle boşaltıldı. Evlerin boşaltılmasının ardından hazine avcılarının bilinçsiz kazılarından dolayı evler büyük zarar gördü. Günümüzde ise evler çöp yerleri olarak kullanılıyor. Evler için Çukurca Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurularda bulunsa da olumlu bir cevap alamadı. Bakanlığın, şu ana kadar evlerin restore edilmesin yönünde bir kararı olmadığı öğrenilirken askerlerin top atışlarından dolayı tarihi evlerin büyük zarar gördü.

Çukurca Belediyesi yetkilileri de, tarihi evlerin korunması için gerekli restorasyon için ellerinden gelenini yapacaklarını söylüyor. Belediye yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın evlerin restore edilmesi yönünde adım atmadığı takdirde evleri kendi imkanları ile restore edeceklerini belirtti.Gökhan Altay(Diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.