Cuma Namazı'na da fezleke

Cuma Namazı'na da fezleke
Cuma Namazı'na da fezleke

 

HDP'liler hakkında hazırlanan fezlekeler skandallarla dolu. Cezaevindeki tutukluya "tutsak" demek, öldürülen Kürt kadın siyasetçilerinin fotoğraflarını taşımak, öldürülen sağlık emekçisinin cenazesine ve sivil Cuma Namazı'na katılmak gibi durumlar fezlekelere konu yapıldı. HDP'liler hakkında düzenlenen 354 fezlekeden 132'si "örgüt propagandası yapmak" suçlamalarından oluşuyor.

AKP'nin HDP'li milletvekillerini Meclis'ten atmak için getirdiği Anayasa değişikliği teklifi Anayasa Komisyonu'ndan görüşülmeye başlandı. HDP'liler hakkında hazırlanan fezlekeler, HDP'lilerin niçin Meclis'ten atılmak istendiğini de ortaya çıkarıyor. Bugüne kadar Meclis'e gelen 600 fezleke dosyasından 354'ü HDP'li milletvekili hakkında düzenlendi. Geriye kalan 256 dosyadan 46'sı AKP, 179'u CHP, 17'si MHP'li milletvekillerinin, 5'i de Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka hakkında düzenlendi.

Cumhurbaşkanı'na hakaret ilk sıralarda

HDP'li milletvekilleri hakkında düzenlenen fezlekelerin büyük bir bölümü "örgüt propagandası" iddiasıyla hazırlanırken, özellikle HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında düzenlenen fezlekelerin büyük bir bölümünü "Cumhurbaşkanı'na hakaret" gerekçesiyle hazırlandı. Demirtaş, hakkında hazırlanan 71 fezlekenin 12'si "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla hazırlandı. Yaptığı her konuşması neredeyse fezleke konusu yapılan Demirtaş'ın hakkında 32 fezlekede bu konuşmalarında "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle düzenlendi.

HDP'de ihale ve hırsızlık yok

HDP'li milletvekilleri hakkında hazırlanan 354 fezleke dosyasının arasından "ihaleye fesat karıştırma", "hırsızlık", "rüşvet" ve "yolsuzluk" gibi yüz kızartıcı suçlara dair tek bir fezleke bulunmuyor.

Tutsağa tutsak demek fezleke konusu

HDP'liler hakkında düzenlenen fezlekelere gerekçe gösterilenlerin büyük bir bölümü HDP'lilerin seçim alanlarında ve demokratik bir hak olan basın açıklamalarında yaptıkları konuşmalardan oluşuyor ve kimi gerekçeler pes dedirtiyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Uca'nın seçim çalışmaları kapsamında 24 Mayıs 2015'te Koşuyolu Parkı'nda gerçekleşen "Kadınlar yeni yaşam etkinliğinde buluşuyor" etkinliğine katılması ve alanda Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın fotoğraflarının açılması fezleke konusu yapıldı. Aynı etkinlikte seçim propagandası yapan Uca'nın cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular için "tutsak" kelimesini kullanması da "dokunulmazlığın kaldırılması" için gerekçe yapıldı.

Cuma Namazı'na katılmakta 'suç'

HDP'li milletvekillerine dönük hazırlanan fezlekelerden birisi de, bir dönem devletin ayrımcı fetvalarına karşı bölgenin birçok merkezinde kılınan sivil Cuma namazlarına katılmak. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 8 Nisan 2011'de Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda kılınmak istenen namaza katılması fezleke konusu yapıldı.

HDP'li milletvekiline seçim konuşması yapmak da yasak

 

HDP milletvekilleri İdris Baluken ve Ziya Pir hakkında ortak hazırlanan bir başka fezlekede ise, 25. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde aday olmalarından kaynaklı yaptıkları miting konuşmaları suçlama gerekçesi yapıldı. Diyarbakır'da 5 Haziran 2015 günü düzenlenen ve bombalı saldırıyı ile katliama dönüşen mitingde patlama öncesi konuşan Pir ve Baluken'in konuşmaları "örgüt propagandası" sayılarak, fezleke hazırlandı. Bu konuşmaların soruşturma konusu yapılıp, fezleke hazırlanması 5 aylık bir süreyi kapsayıp, Kasım 2015'te Meclis'e gelirken, o gün yaşanan bombalı saldırının failleri ve sorumluları halen tam olarak açığa çıkartılıp yargılanmış değil.

Katledilen sağlık emekçisinin cenazesine katılmak suç

HDP'li milletvekilleri Alican Önlü, Ayşe Acar Başaran, Osman Baydemir ve Leyla Birlik hakkında düzenlenerek, 10 Şubat günü Meclis'e sevk edilen fezlekeye milletvekillerinin devlet güçlerince katledilen sağlık emekçisinin cenazesine katılmak gerekçe gösterildi. Cizre'de süren kuşatmalarda 30 Aralık günü açılan ateşle yaralanan bir kadını sokaktan almak isteyen Cizre Devlet Hastanesi sağlık çalışanı Aziz Yural açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. Yural için bir gün sonra Şırnak'ta düzenlenen cenaze törenine HDP'li dört milletvekili de katıldı. İşte bu cenaze törenini kapsamında da HDP'li milletvekillerine bir kamu çalışanın cenaze törenine katılmalarına rağmen "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma açılarak, fezleke hazırlandı.

AKP'lilerin tümü yüz kızartıcı

HDP'li milletvekillerinin her adımları soruşturma konusu yapılarak fezleke hazırlanırken, 27 AKP'li milletvekilli hakkında hazırlanan 46 fezlekenin içeriğini bilinçli bir şekilde kamuoyundan gizleniyor. Ancak AKP'li milletvekillerine ait fezlekelerin içeriğinin neredeyse tamamının "rüşvet" ve "yolsuzluk" gibi yüz kızartıcı ve AKP'lilerin sıklıkla gündeme geldiği suçlar olduğu belirtiliyor.(DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.