NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Kürtler

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Kürtler

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kürtler ne yapacak?

Batı cephesinde en fazla merak edilen konu.

Henüz belli olmayan,  cevabı dört gözle beklenen bu sorunun içindeki kilit rol son derece önemli. BDP ve HDP’de ifadesini bulan oylar üzerinden yapılan hesaplardan dolayı böyle bir merak hâsıl oluyor tabiî ki.

 

Elbette beklentiler de var.

AK Parti cephesinden de, CHP cephesinden de, mevcut durumun analizleri sıkı sıkıya yapılıyor. Birinci tur, ikinci tur hesapları var. Aday Başbakan Erdoğan olursa ve ilk turda işi götürürse ki, böyle bir ihtimalden de söz ediliyor. O zaman BDP-HDP’de ifadesini bulan oyların kilit olma hesapları doğal olarak yatıyor.

 

Aksi durumda; yani ilk turda yeterli oy sağlanamadığı takdirde, ikinci tur oylamada Kürtlerin oylarının önemi kendini ciddi bir şekilde gündemleştirecektir.

 

BDP ve HDP’nin tüzel kişiliğinde ifadesini bulan oyların yönü ile ilgili henüz net bilgi sahibi değiliz. Adaylar konusu da henüz net değil ve önümüzde 3 ay gibi çok önemli bir zaman var. Haziran ayının başında kulisler epey hareketlenecek, konuyla ilgili ciddi pazarlıklar söz konusu olacak.

 

Cevabı merak edilmekle birlikte, genel kanaat; Başbakanın adaylığı söz konusu olursa, Kürt oylarının buraya doğru kayacağı yönünde. Böyle bir kanaatin ortaya çıkmasının nedeni ise; hükümetle yürütülmekte olan yâda yürütüldüğü söylenen çözüm süreci.

 

Bunlar, şimdilik konuşulanlar.

Muhalefetin üzerinde mutabakat sağlayacağı ortak bir adayın bulunması halinde durum nasıl bir rotaya girer?

Bunun cevabını da şimdiden söylemek çok zor.

Ancak, içinde bulunduğumuz koşullarda, bütün olumsuzluklara rağmen AK Parti iktidarının cumhurbaşkanlığı seçimleri için güçlü bir duruşunun olduğunu söylemek mümkün.

Çünkü tablodaki ağırlık bugün itibariyle AK Parti ve Başbakan’a işaret ediyor. HDP-CHP-MHP’nin ortak aday buluşması, Kürt oyları bu tablonun içeriğinin değişmesini sağlayabilir mi?

Bunu, iki alternatifli düşünmek mümkün.

Birincisi; böyle bir ittifak karşısında Başbakan Erdoğan daha güçlü çıkabilir.

İkincisi; ittifak karşısında kaybetse bile, bu çok az bir oy oranı ile olur.

 

Asıl önemlisi; BDP-HDP eksenindeki oyların bir kısmı da dâhil olmak üzere, Kürtlerin önemli bir kesiminin Başbakan Erdoğan’ın çözüm sürecini devam ettireceğine dair olan inancının varlığıdır. Yerel seçimler sırasında da böyle bir inancın var olduğunu tespit etmiştik.

 

Sonuç; Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de genel seçimlerde de Kürtlerin tarzı, tavrı ve vereceği kararların ne olacağı sürekli gündem olacak ve tartışılacak.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR