D.Ü kalp ameliyatında çoğu hastaneyi geride bıraktı

D.Ü kalp ameliyatında çoğu hastaneyi geride bıraktı
Diyarbakır'da yatırım programına alındıktan 17 yıl sonra tamamlanan ve 2 yıl önce açılan DÜ Kalp Hastanesi, en çok açık kalp ameliyatı yapılan üniversite hastanesi oldu.

Diyarbakır'da yatırım programına alındıktan 17 yıl sonra tamamlanarak 2 yıl önce Dicle Üniversitesi (DÜ) bünyesinde hizmete açılan Kalp Hastanesinin en çok açık kalp ameliyatı yapılan üniversite hastanesi olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı ve Kalp Damar Cerrahi Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde merkez başına yılda ortalama 328, üniversite hastanelerinde merkez başına 205, özel hastanelerde de merkez başına 328 açık kalp ameliyatı yapılırken DÜ Kalp Hastanesinde bu sayının yaklaşık 600 olduğu belirlendi. DÜ Kalp Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binali Mavitaş, Türkiye'de artık tüm kalp damar cerrahisi operasyonlarının bilimin ve teknolojinin getirdiği son imkanlar kullanılarak en üst düzeyde yapıldığını belirterek, bu kapsamda geçen yıl açık kalp ameliyatlarının yüzde 60'ının özel merkezlerde, yüzde 25'inin Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yüzde 15'inin ise üniversite hastanelerinde yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Mavitaş, DÜ Kalp Damar Cerrahisi Servisinde her yıl 500'ün üzerinde hastaya açık kalp ameliyatı yapıldığını vurgulayarak, bu yıl sayının yaklaşık 600 olduğunu belirtti.

"Sağlık turizmine ve Türkiye'nin tanıtımına ciddi katkı sağlamaktadır"

Sağlık Bakanlığı ve Kalp Damar Cerrahi Derneği verilerine ilişkin bilgi veren Mavitaş, şöyle dedi: "Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yılda ortalama merkez başına 328, üniversite hastanelerinde 205, özel hastanelerde 200 açık kalp ameliyatı yapılıyor. Tüm veriler ışığında merkezimiz hem Türkiye'nin en çok açık kalp ameliyatlarının yapıldığı üniversite merkezlerinden biri olma özelliği taşımakta hem de Irak, Suriye gibi merkezlerden gelen hastalara hizmet vererek sağlık turizmine ve Türkiye'nin tanıtımına da ciddi katkı sağlamaktadır." Mavitaş, hastanenin hizmete açıldığı günden bu yana önemli çalışmalara imza atıldığına işaret ederek, "Üniversitenin kurulduğu 40 yılı aşkın sürede kalp damar cerrahisi birçok gelişmeden mahrum kalmış. 2 yılda Türkiye'deki üniversite hastaneleri içinde açık kalp ameliyatlarının yapıldığı üniversite haline geldik" diye konuştu.

TERSİNE HASTA GÖÇÜ

"Türkiye'deki diğer üniversite hastanelerindeki ortalamanın 3 katı açık kalp ameliyatı yapıyoruz. Damar ameliyatları ile bu sayı yılda bin 500'ü geçiyor. Kalp nakli yapmak için de başvuru yaptık. Türkiye'nin sağlık turizmindeki gelişimine büyük katkı sunuyoruz" ifadelerini kullanan Mavitaş, geçmiş yıllarda bölgeden başka illere olan hasta göçünün artık durduğunu, hatta tersine hasta göçünün başladığına dikkati çekti.

Mavitaş, Suriye ve Irak'tan da hastaların hastanelerini tercih ettiğini dile getirerek, çevre illerden giden hastaların büyükşehirlerde başarılarını duyan doktorların yönlendirmesiyle Diyarbakır'a geldiğini kaydetti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.