Dağlarda dünyaya gelen Êzidi çocuklarının isimleri: Hêvî, Veger, Çiya

Dağlarda dünyaya gelen Êzidi çocuklarının isimleri: Hêvî, Veger, Çiya
IŞİD çetelerinin saldırıları nedeniyle Federe Kürdistan Bölgesi'nden kaçarak, Türkiye sınırındaki HPG'lilere sığınan Şengal'li Êzidî kadınlar, YJA-Star doktorlarının kontrolünde doğum yapıyor.

IŞİD çetelerinin Şengal ve Şêxan bölgesine yönelik saldırıları ardından başlayan göç dalgası büyüyerek devam ederken, Şengal'lileri 'İnsanlık koridoru' sayesinde soykırımdan kurtaran HPG'liler zorlu göç yolunda da Êzidîler için umut kaynağı olmaya devam ediyor. Şengal Dağı'nın ardından Türkiye sınırında ikinci kez Şengal'lilere kucak açan HPG'liler, oluşturdukları yardım komiteleri aracılığıyla sığınmacıların tüm ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. Her gün binlerce Şengallinin misafir olduğu sınır bölgelerinde kurulan hastanelerde konukların ilk tedavileri yapılırken, doğum anı yaklaşan birçok hamile kadın da yine bu hastanelerde YJA-Star'lı doktorları gözetiminde sorunsuz bir şekilde doğum yapıyor.

Gezici sağlık birimlerinin tespit ettiği hamile kadınlar gözetim altına alınıyor

HPG'liler tarafından sınır bölgesinde oluşturulan güvenli bölgelerde ağırlanan Şengallilerin arasında kadınların çoğunlukta olması dikkat çekerken, birçok kadının da hamile olması nedeniyle bölgede kurulan sağlık çadırları adeta birer kadın doğum merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Her gün binlerce kişinin misafir edildiği dağlarda görev yapan HPG'li doktorlar, doğum anı yaklaşan hamile kadınlarla yakından ilgileniyor. Gezici sağlık birimleri tarafından tespit edilen hamile kadınların ilk muayeneleri yapıldıktan sonra doğum anı yaklaştığı tespit edilen anne adayları hemen hastane çadırına taşınarak gözetim altına alınıyor. Kadın doktorların gözetiminde tutulan hamile kadınların durumuna ilişkin bilgi veren YJA-Star doktorları göçün başladığı ilk günden bu yana birçok kadınının dağlarda doğum yaptığını aktardı.

Anneler doktorların bebeklerine isim vermesini istiyor

Kısıtlı imkânlara rağmen sorunsuz bir şekilde gerçekleşen doğumlar ardından anne ve bebeklerin sağlık kontrollerini düzenli periyodiklerle takip eden doktorlar, çabaları nedeniyle aileler tarafından bebeklere isim vermekle onurlandırıldıklarını belirterek, bebeklerden bazılarına Hêvî (Umut), Veger (Dönüş), Çiya (Dağ) ve Nesrin (Yaban Gülü) gibi isimleri verdikleri bilgisini paylaştı. Doğumlarda gerekli donanımın olmaması nedeniyle oldukça zorlandıklarını dile getiren HPG'li doktorlar, anne ve bebeklerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilen tıbbi operasyonu atlatmasının kendileri için moral kaynağı olduğunu vurguluyor. Doğum sonrası anne ve bebeğin uzun süre dinlenmesi gerektiğini hatırlatan doktorlar, "Êzidî anneler yaşadıkları korku nedeniyle kendilerini doğumdan birkaç saat sonra dağ yollarına vuruyor. Biz kalmaları için çok ısrar etsek de anneler, çocuklarını güvenli bir yerde büyütmek için saatler süren zorlu bir dağ yolculuğuna vurmaktan kaçınmıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.