‘DAİŞ Türkmenleri kalkan yapacak’

‘DAİŞ Türkmenleri kalkan yapacak’
DAİŞ saldırılarından kaçarak Akçakale’ye yerleşen Girê Spî’li Evdoyê Xello ve eşi Şemsê Caso, YPG/YPJ güçleri karşısında tutunamayan DAİŞ çetelerinin Türkmen köylerine sığınarak “YPG Türkmenlere saldırıyor” propagandası yapmaya çalıştığını söyledi.

DAİŞ'in kenti kaybetmekle yüz yüze olduğunu anlatan aile, çetelerin kentin etrafında ve içinde birçok bölgede geniş ve derin hendekler kazdıklarını, bu hendeklerin üstünü örtüp elektrik çektiklerini anlattı. 

 

YPG/YPJ güçlerinin kuşatma altına aldığı ve her an kent merkezine girebileceği Girê Spî'de, DAİŞ çetelerinin de stratejik önem verdikleri kentte savaş hazırlıklarını sürdürdükleri kaydedildi. DAİŞ çetelerinin bölgedeki en stratejik merkezlerinden olan ve Türkiye'den her türlü desteğin en yoğun yapıldığı kapı olan Akçakale sınırındaki Girê Spî, Rojava'daki Cizîrê ve Kobanê Kantonları'nı birleştirme özelliğiyle de Rojava açısından kilit önemde olan noktalardan biri. YPG/YPJ ve Burkan El Fırat'ın operasyonları karşısında oldukça zorlanan ve kenti kaybetmeleri durumunda stratejik bir darbe yiyecek olan DAİŞ çetelerinin, Rakka'dan sevk edildikleri belirtilen 6 bin çete üyesi ile Girê Spî (Til Ebyat) kent merkezi ve etrafında 3 metre derinlikte ve 3 metre genişlikte hendek kazdıkları, bu hendekler ile Eyn-El Arûs, Yapsê köyleri başta olmak üzere, kent merkezinde bulunan sınır kapısı, okullar ve stratejik konumdaki binalarda mevzilendikleri belirtildi. 

Arap kemeri kırılıyor

YPG/YPJ güçlerinin Girê Spî'ye yürüyüşü sürerken, kentteki sivil halk ise DAİŞ tarafından canlı kalkan olarak kullanılmamak için Akçakale sınırına akın ediyor. Şimdiye kadar binlerce Rojavalı yurttaş Türkiye'ye geçerken, binlercesi ise sınırda bekliyor. DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle yaşadıkları Girê Spî'ye bağlı Yapsê Köyü'nden göç ederek, Urfa'nın Kanîya Xezala (Akçakale) ilçesine yerleşen Evdoyê Xello ile Arap kökenli eşi Şemsê Caso, kentte yaşanan durumu anlattı. DAİŞ saldırıları nedeniyle, Girê Spî'ye bağlı Kürt köyleri olan Yapsê, Tilfindir, Tilxedir, Girê Sor, Susik ve Kendal'den göç etmek zorunda kaldıklarını belirten 67 yaşındaki Evdoyê Xello,YPG ve YPJ güçlerinin Siluk kasabasını alarak Rakka ve Girê Spî arasındaki bağlantı yolunu kontrol altına aldığını ve Kobanê’den gelen güç ile birleşip BAAS rejimin oluşturduğu Arap kemerinin en önemli halkalarından olan Girê Spî’yi alacaklarını belirtti. 

‘DAİŞ çatışmayı Türkmen bölgelerine çekiyor’

YPG/YPJ güçlerinin çeteci işgalinden kurtarmak için büyük bir hızla Girê Spî'ye ilerlediğini söyleyen Xello, DAİŞ çetelerinin kent etrafı ve içindeki birçok bölgede 3 metre genişlik ve 3 metre derinliğinde hendekler kazdıklarını, bu hendeklerin üstünü örtüp elektrik çektiklerini anlattı. Çetelerin, kent merkezinde sivillere ait evlerde, okul binalarında, hastanelerde ve stratejik öneme sahip lüks binalarda konumlandıklarını dile getiren Xello, son bir kaç gün içinde öbür taraftan gelenlerden aldıkları bilgilere göre çetelerin özellikle Türkmenlerin yaşadığı köylere uçaksavarlar kurarak çatışmaları buralarda yoğunlaştırmaya çalıştıklarını, olası çatışmaları da “YPG Türkmenlere saldırıyor” şeklinde yaymaya çalıştıklarını kaydetti. (diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.