DBP: ‘Devletin demokratikleşme kararlılığı’ yok

DBP: ‘Devletin demokratikleşme kararlılığı’ yok
-‘Cumartesi annelerinin çığlığının duyulmaması devletin demokratikleşmediğinin göstergesi’

Cumartesi Annelerinin 500 haftadır yaptıkları eylemlere ve çığlıklarına rağmen failli meçhul cinayetlerinin faillerinin cezalandırılmamasını, "devletin demokratikleşme kararlılığının olmadığının göstergesi" olarak nitelendiren DBP, bunun aynı zamanda benzer cinayetlerin yaşanma zeminini diri tuttuğuna dikkat çekti. 


Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Cumartesi Annelerinin 500 haftadır yaptıkları eylemlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. DBP Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin kanayan en önemli yaralarından birinin, faili belli cinayetlerin faillerinin yıllardır açıklanmamış olması olduğuna dikkat çekerek, "Yıllardır süregelen demokrasi ve özgürlük mücadelesi içerisinde aşılması gereken, fakat hiçbir zaman iktidarlarca temel gündem haline getirilmeyen ve araştırılması, sorgulanması doğru temellerde gerçekleşmeyen bir yara olmuştur faili meçhuller ve Cumartesi Anneleri" denildi. 

27 Mayıs 1995'ten bu yana Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri'nin kaybedilen yakınları için hesap sormak, failli mehçullerin faillerinin bulunması için oturma eylemleri yaptığı belirtilen açıklamada, "Bu arayış vicdanlara seslenen bir arayıştır" denildi. Bütün taleplere rağmen gelinen aşamada, ne faillerin bulunduğu ne de zamanaşımına uğrayan dosyaların üzerindeki zaman aşımının kaldırıldığı belirtilerek, ailelerin bütün direnişlerine rağmen, devletin gözünün kör, dilinin lal olduğuna işaret edildi. Açıklamada, Cumartesi annelerinin 500 haftadır yaptıkları eylemlerine ve haykırışlarına rağmen herhangi bir adım atılmamış olması, "devletin demokratikleşme kararlılığının olmadığının ve geçmişle yüzleşmeme ısrarı" olarak nitelendirildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

"Bu pratiklerin meşru görülmesi gelecekte de aynı tarzda pratiklerin açığa çıkma olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durum biz demokrasi ve barıştan yana olan kesimleri gelecek açısından kaygılandırmaktadır. Türkiye Devleti açısından demokratikleşmenin yoğunca tartışıldığı böylesi bir dönemde faili meçhullere dair henüz somut bir adım atılmamış olması, hala faili meçhul dosyalarının zaman aşımı gerekçesiyle kapatılıyor olması ciddi bir paradokstur. Ülke açısından gerçekten bir demokratikleşmeden bahsedilecekse öncelikle geçmişle doğru temelde yüzleşme yaşanmalıdır. Dosyalarda faili meçhul olarak görünen ancak esasında bilinen failler bir an önce adalet karşısına çıkartılmalı ve yaşanan kayıpların hesabı sorulmalıdır. Demokrasi ve barıştan yana olan herkesi, 500. defa buluşacak olan Cumartesi Annelerinin sesine ses olmaya, onlarla birlikte hareket ederek faillerden hesap sormaya, davet ediyoruz. 6-7 Ekim olaylarında yaşamını yitiren yurttaşlarımızın da faillerinin belli olduğunu, bu faillerden hesap sorulması gerektiğini belirtiyor, sorumlu çevreleri ise görevlerini yapmaya çağırıyoruz." (Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.