DBP: 'Mücadeleyi yükselteceğiz'

DBP: 'Mücadeleyi yükselteceğiz'
Diyarbakır-Merkez Yürütme Kurulu toplantısını yapan DBP, açıkladığı sonuç bildirgesinde, AKP'nin hem iç hem de dış politikasının temelini oluşturan Kürt karşıtlığı ve savaş politikasının derinleştiğine vurgu yapılarak, faşizme karşı direnişi yükseltme kar

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Son siyasal gelişmeler ve yeni dönem planlamalarına ilişkin tartışmaların yürütüldüğü toplantıda, Kapitalist modernist sistemin içinde bulunduğu krizin Ortadoğu'da yaşanan savaş ve çatışmalarla birlikte her geçen gün derinleştiğine vurgu yapıldı. Küresel kriz Ortadoğu'da kimi belirsizliklere neden olsa da bölgede hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına dikkat çekilen bildirgede, yaşanan mevcut gelişmelerin totaliter ve baskıcı iktidarların aşılmak zorunda olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi. Yaşanan sürecin demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten halklar açısından riskler kadar yeni olanaklarda ortaya çıkardığına vurgu yapılan açıklamada, Rojava devrimi pratiğine işaret edilerek, Rojava devriminin sistem karşıtı tüm hareket ve toplumlar açısından yeni bir umut kaynağı olduğu aktarıldı.

Dış siyasetin temeli Kürt karşıtlığı

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler karşısında katı ulus devlet anlayışını derinleştiren Türkiye'nin, kendisini bölgede ortaya çıkan demokrasi ve özgürlük olanakların karşısında konumlandırdığı belirtilerek, "Kürt karşıtı politikası AKP'nin dış siyasetinin esasını oluşturmaktadır. AKP devleti tüm olanaklarını Kürtlerin olası bir statü elde etmesine karşı kullanmaktadır. Hatta öyle ki bütün dünyanın başına bela olan insanlığa karşı suç işleyen El Nursa, DAİŞ gibi çete gruplarını desteklemiştir. AKP devletinin Kürt karşıtı politikası sadece dış siyasette değil iç siyasetinin de temelini oluşturmaktadır" denildi.

'Kriz geçici değil, yapısaldır'

AKP ve Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan'ın Kürt karşıtlığı üzerinde geliştirdikleri siyasetin Türkiye'yi Ortadoğu'da çözümün değil sorunun bir parçası haline getirdiğine vurgu yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Yaşanan kriz geçici değil yapısaldır. AKP'nin savaş politikaları bu rejim krizinin bir parçasıdır. Türkiye bir dönemeçtedir. Yaşanan bu kriz Türkiye'nin çok kimlikli ve çok kültürlü, çok inançlı yapısı dikkate alınarak demokratik bir dönüşüm sağlayacak, yada kriz ve kaos giderek derinleşecektir. AKP ve Tayyip Erdoğan'ın seçtiği seçenek ne yazık ki ikinci seçenektir."

'Faşizm zor ve baskı politikaları oluşturuyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türk tipi başkanlık" rejimi ile Türkiye halklarında dayatılan Faşizm uygulamaları Türkiye'de zor ve baskı politikalarının esasını oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, "7 Haziran seçimlerinde halkın ortaya çıkardığı demokrasi talebi cumhurbaşkanının müdahalesi ve siyasi bir darbe ile ortadan kaldırılmak istenmiş, eş zamanlı olarak 2013 yılında Kürt halk Önderi sayın Öcalan ile başlatılan diyalog süreci sonlandırılmış, Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü buzdolabına kaldırılmış, Kürt halkına karşı kapsamlı bir savaş politikası devreye konulmuştur" diye belirtildi.

 

'Mücadeleyi yükselteceğiz'

"Çöktürme planı" olarak deşifre olan Kürt katliam planı, AKP'nin inisiyatifinde başlatılan savaşın şehirlere taşındığı ifade edilen bildirgede, Kürt halkının başta Sûr, Gever, Nisêbîn ve Şirnex olmak üzere AKP'nin savaş politikalarına karşı direndiği hatırlatıldı. AKP, Kürt halkının varlığına ve özgürlüğüne yönelik topyekun bir saldırı başlattığı anımsatılan sonuç bildirgesinde, şöyle devam edildi: "MYK toplantımızda tüm bu siyasal gelişmeler ve tespitler ışığında AKP'nin topyekun savaş politikası karşında direnişi yükseltme kararı alınmış. Halkımıza dayatılan faşizm uygulamaları partimize yönelik baskı politikalarına karşı örgütlü olduğumuz tüm alanlarda özgürlük ve varlık mücadelesini yürütme ve halkımızın umudunu büyütme ve mücadeleyi yükseltme karlılığı vurgulanmıştır."

20 Haziran'da Lice, Hani, Kulp kırsalında başlatılan hem canlı hem de doğal yaşamı tehdit eden bombardıman ve operasyona karşı tüm halka duyarlılık çağrısı yapılan sonuç bildirgesinin devamında şu ifadelere yer verildi:

"AKP'nin savaş politikalarının hız kesmeden devam ettirdiği, kentlerimizde uygulanan yıkım politikaları köylere ve kırsal yaşam alanlarına taşınmış durumdadır. Askeri operasyonlar nedeniyle insanlar başta olmak üzere tüm yaşam alanı tehdit altındadır. Bu savaş politikalarına dur demek için başta partili arkadaşlarımız olmak üzere tüm halkımızı, ekoloji hareketlerini, insan hakları örgütlerini harekete geçmeye çağırıyoruz.

*Erdoğan ve AKP'nin Kürdistan'da yürütmüş olduğu katliam ve yıkım politikasının yaratmış olduğu yaraların sarılması için dayanışma ve sahiplenme çabası içerisinde olunacağı Sur, Şırnak, Cizre, Silopi, Nusaybin Gever halkıyla dayanışmayı büyütme kararı alınmıştır.

*Örgütsel durum değerlendirmesinde mevcut örgülülük durumu ve sorunlarımız tespit edilmiş ve bu sorunların giderilmesi konusunda kapsamlı bir planlamaya gidilmiştir.

*Partimiz yönetici ve üyelerine yönelik gözaltı, gözaltında kaybettirme (Hurşit Külter), tutuklama ve baskı politikaları değerlendirilmiş, bu baskı politikalarına karşı direnişi büyütme kararlılığı ortaya çıkmıştır.

* İl ve ilçe örgütlerimizin güçlendirilmesi, kongre yapılması gereken yerlerde kongre çalışmalarının başlatılması karar altına alınmıştır. Yine DTK ile ortak halk toplantıları geliştirilerek süreçte halkın görüş ve önerilerin alınması kararlaştırılmıştır."

*Yaşanan bu süreçte halk toplantıları gerçekleştirerek hem sürecin ortak değerlendirilmesi hem de kendi öz örgütlülüğün geliştirilmesi konusunda meclis çalışmalarının hızlandırılması kararı alınmıştır."(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.