DBP’li meclis üyelerinden ‘Akat’ açıklaması

DBP’li meclis üyelerinden ‘Akat’ açıklaması
Bağlar Belediyesi DBP Meclis Grubu üyeleri, geçtiğimiz günlerde Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat’ın, gazetemize verdiği röportajda ‘DBP’li meclis üyeleri ile AK Partili meclis üyeleri birlikte hareket etti’ sözleri üzerine yazılı bir açıklama yayı

DBP’li meclis üyelerinden ‘Akat’ açıklaması

Bağlar Belediyesi DBP Meclis Grubu üyeleri, geçtiğimiz günlerde Bağlar Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat’ın, gazetemize verdiği röportajda ‘DBP’li meclis üyeleri ile AK Partili meclis üyeleri birlikte hareket etti’ sözleri üzerine yazılı bir açıklama yayınladı.

Yazılı açıklamanın gerekçesini şu sözlerle dile getiren DBP Meclisi, “Bağlar Belediyesi’nin partimizce ihraç edilen Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat’ın Tigris Gazetesi’nde yayınlanan röportajında belediye meclis üyelerimize dair sarf ettiği yersiz açıklamalarına ilişkin Belediye Meclis Grubumuzun açıklamasını sizinle paylaşıyoruz” denildi.

DBP Meclisi Akat’ın röportajına cevap haklarını kullandıklarını dile getirerek açıklamayı şöyle sürdürdü.  “Akat’ın kendi talebi ve isteği ile 1 Aralık 2017 tarihinde Tigris Gazetesi’nde yayınlanan röportajına binaen; Bağlar Belediyesi DBP Meclis grubu olarak, Birsen Kaya’nın Tigris Gazetesi’nde yayınlanan röportajında, Meclis Üyesi arkadaşlarımıza, partimize, meclis kararlarını hiçe sayma ve bir bütünen meclisi zan altında bırakma çabasından kaynaklı doğan cevap hakkımızı kullanmak üzere, bu yazılı basın açıklamasını sizlerle paylaşmayı uygun gördük”

'Beyanlar asılsız'

Akat’ın Gazetemizde yaptığı konuşmalarını eleştiren DBP Meclisi şunları söyledi. “Birsen Kaya’nın Tigris Gazetesi’nde yayınlanan haksız, itham ve beyanatlarının, yaşamın tüm alanları dâhil, hiç bir gerçeklik ile örtüşmediği gibi, aynı şekilde politik, etik ve ahlaktan uzak olduğu görülmektedir. Asılsız beyanlardan ibaret açıklamalarını belgeler ile açıklayarak kamuoyunu bilgilendirmek durumundayız. Partimizi ve meclis üyelerimizi itham eten açıklamalarının halk nezdinde bir karşılığının olmadığını bilmekle birlikte partimizin şeffaflık ilkesi gereği basını ve halkımızı bilgilendirmeyi gerekli bulmaktayız” ifadelerine yer verildi.

Akat’ın belediye bütçesine dair sözlerinin de değerlendirildiği açıklamada, “Akat, Tigris gazetesine yaptığı açıklamalarda Fen İşleri Müdürlüğü bütçesinin 30 Milyon TL’den 5 Milyon TL’ye indiğini iddia ederek belediye meclisinin oy birliği ile onayladığı bütçeye ilişkin kamuoyuna yanlış bilgilendirmelerde bulunmuştur. Fen İşleri bütçesi 30 milyondan 5 milyona değil, 17,5 milyona düşürülmüştür. Fen İşleri Müdürlüğü için 2016 yılına öngörülen bütçe 41 milyon 625 bin lira iken, gerçekleşen bütçe ise 18 milyon 109 bindir. 2017 yılı için öngörülen bütçe 46 milyon iken, 2017 Haziran ayına kadar (ilk 6 aylık) yapılan harcamalar 7 milyon 334 bindir. Bu gerçekleşme (harcama) oranları ile birlikte son dönemdeki ekonomik ve siyasi gelişmeler, belediyede yaşanan işçi kıyımları düşünüldüğünde bütçenin yerinde ve yeterli olduğu görülmektedir” yer veren DBP meclisi açıklamasına şöyle devam etti “Bilindiği üzere "Belediye Bütçeleri ve Harcama Yetkisi" Belediye Meclislerinin tasarrufundadır. Bu yetki tartışmasız olarak meclisindir, meclis aynı zamanda en yüksek karar organıdır. Her yılın Ekim ayında; bir sonraki yılın bütçesi (Tahmini bütçe) hazırlanarak meclisin onayına sunulur, yetki meclisin olduğu için, uygun görürse gelen hali ile onaylar, uygun değil ise meblağı düşürülebilir ya da artırabilir. Gerçekleşen bütçe ise; o yıl için öngörülen bütçeden, yapılan harcamaların toplamıdır. Bütçenin hazırlanması, gelir ve giderlerin denkliğidir. “

'Uçuk bir değer olduğunu fark ettik'

DBP açıklamasında, “Doğal olarak gelirler, abartılı ve hayali şekilde arttırıldığında, giderlerin denkleşebilmesi için de giderleri de balon gibi şişirmek zorunda kalınır. Bütçe hazırlanırken yönetim; belediyenin birimlerinden (Birim Müdürlerinden) tahmini gelir ve giderlerini ister. Bu gelir ve giderleri de Mali Hizmetler Müdürlüğü sınıflandırarak tahmini bütçeyi oluşturulur. 2018 yılı için hazırlanan Tahmini Bütçe Taslağı önümüze geldiğinde ve taslağı incelediğimizde; gelirler kaleminin sadece birinde, Gayri Menkul Satışı (Arsa satışı) olarak 30 milyon gibi uçuk bir değer olduğunu fark ettik. Grup toplantımızda Plan Bütçe Komisyonuna; yeni bir bütçe çalışması yürütmeleri gerektiğinin kararını alarak, bildirdik. Nitekim belediyenin 18 uygulaması (Belediye mevzuatının 18. Maddesi) nedeni ile vatandaşa zorunlu olarak satacağı arsaların dışında, arsa satışlarının doğru olmayacağının bilinci ve hassasiyeti ile hareket etme gibi bir sorumluluk ile karşı karşıyaydık. yönetime şunun da taahhüdünü vermiştir, siz kaynak bulun biz size gerekli harcama yetkisini de vereceğiz, demiştir.18 uygulamasından kaynaklı gerçekleşebilecek satışlardan da en fazla 5 milyonluk bir gelir gelebilir. Halka hesap verme gibi bir zorunluluğumuz ve mecburiyetimiz var. Önümüze konmuş böylesi abartılı bir bütçeyi bu hali ile geçirmenin, bu siyasi ortamda çok da doğru olmayacağının bilincindeydik.

Plan Bütçe Komisyonunun yapmış olduğu çalışmalarda yeni bir bütçe hazırlandı. Bütçenin 125 milyon olarak hazırlanması gerektiği kabul edildi. Plan Bütçe Komisyonu hazırlamış olduğu bütçe taslağını Mali Hizmetler Müdürlüğü ile paylaşıldı. Gerçekçi ve reel olabilecek bütçenin 125 milyon olarak hazırlanması gerektiği kararlaştırıldı. Mali Hizmetler Müdürlüğü yapılan 35 milyonluk düşüşün, orantılı bir şekilde birimler nezdinde kendilerince dağıtılacağını söyledi. Hazırlanan Bütçe mecliste oy birliği ile kabul edildi

Sonuç olarak gerekirse bütçe taslağını basın ile paylaşabiliriz. Doğru olmayan haberlerin tutanaklarını kamuoyu ile paylaşabiliriz. Saygılar sunarız.”

(Tigris Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.