‘DEDAŞ, boş eve bile ceza kesmiş’

‘DEDAŞ, boş eve bile ceza kesmiş’
Kaçak mı keyfilik mi?

DEDAŞ, Alipınar mahallesinde oturan onlarca aboneye kaçak kullandıkları gerekçesiyle ceza kesti. Mahalleli keyfi bir şekilde cezaların kesildiğini belirterek, yanlıştan dönülmesini istedi.

 

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Alipınar Mahallesi sakinleri DEDAŞ tarafından kendilerine kesilen cezalara tepki gösterdiler.  Mahalle sakinlerinin iddiasına göre DEDAŞ görevlisi Alipınar mahallesine gelerek onlarca eve rastgele yaklaşık 4 bin 500 TL ceza kesip gitmişler. Herhangi bir abonede kaçak kulanım tespit edilmediğini ve cezaların keyfi olarak kesildiğini iddia eden mahalle sakinleri, kesilen bu cezaları ödeyecek güçlerinin olmadığını ifade ettiler.

 

Alipınar mahallesi sakinlerinin DEDAŞ’ın kestiği cezalara tepkileri şöyle:

‘Boş eve bile ceza kesip gitmişler’

Şeyhmus Akyapı, “Alipınar mahallesinde 45 eve ceza kesilmiş. Kimisine 9,5 bin TL, kimisine 4,5 bin TL, kimisine 2 bin TL ceza kesilmiş. DEDAŞ görevlisi, önce normal faturaları kesmiş sonra da ekstradan bu yüklü miktarda cezaları kesip gitmiş. Bizim faturamız 22 TL ama sisteme girdiğimizde yaklaşık 4,5 bin TL borç gözüküyor. DEDAŞ görevlisi geliyor ve abonelere ceza kesip gidiyor. Gelmişler de bir kaçak mı tespit etmişler, yok böyle bir şey, kafalarına göre ceza kesip gitmişler. Boş eve bile ceza kesip gitmişler. Böyle bir şey olamaz, yetkililere sesleniyorum gereken neyse yapısın, vatandaş mağdur edilmesin. Biz gereken itirazı yapmışız ama bize söylenen şudur: ‘Gelen ekip Mardin’den gelmiş, ihaleyi yeni almış, indirim söz konusu değildir’.”

 

‘Allahtan korkmuyor musunuz bu borcu üstümüze yıkıyorsunuz’

Gülbeyaz Çakmak, “ Geldiler cereyanımızı kestiler, cezayı kestiler gittiler. Görevli geldi ve elektrik saatinin yerini sordu ben de saati gösterdim. Kaçak yok bir şey yok ama cezayı kesip gitti. Borcum yoktu bir şeyim yoktu ama ceza kesmişler, bu cezayı neden kesmişler bilmiyorum. Bize bir çare bulsunlar, biz yapamıyoruz. 3 aylık maaşla geçiniyorum. Benim bir şeyim yok, kabul etmiyorum bu borcu ve ödemiyorum. Biz fakiriz, günahtır, yazıktır bu cezayı bize niye kesmişler. Ben hastayım param yok doktora gitmeye, ben bu cezayı kesinlikle ödemiyorum. 3 gündür DEDAŞ’a gidip geliyorum, Allahtan korkmuyorlar mı yaşlı bir kadını oraya götürüp getiriyorlar. Biz kaçak kullanmamışız bir şey yapmamışız bize yapılan hak mıdır? Allahtan korkmuyor musunuz bu borcu üstümüze yıkıyorsunuz.”

‘9 bin TL ceza yazmışlar’

Mehmet Nesih Çiftçi, “Bizim de iki abonemiz var ve her birine 4,5 bin TL ceza kesip gitmişler. 9 bin TL ceza yazmışlar ama neden?”

 

‘Kafasına göre cezayı yazmış gitmiş’

Ramazan Gündüz, “Ben eve yen girmişim ne elektrik kullanmışım da kendi kafasına göre cezayı yazmış gitmiş. Böyle bir şey olabilir mi, bunu kabul etmiyorum.”

‘Bize bu cezayı neden yazmışlar, bunu açıklasınlar’

Dilber Keleş, “Ben kendim kiracıyım. Eşim 50 yaşındadır ve geçen sene İstanbul’a gitti iş için ve kulakları işitmiyor diye işe almadılar. Eşim inşaat işçisidir ve iş bulamadan tekrar eve geldi. 10 senedir bu evde oturuyorum ve evin tavanı çökmek üzere. Benim eşim işsiz ve ben kendim sinir hastasıyım, sürekli olarak ilaç kullanıyorum. Oğlum askerdedir ve o da hastadır. Tayyip Erdoğan 16 senedir iktidardadır ve hepimiz de ona oy verdik ama bize bir gün bir iş vermediler. Bizim kapımızı çalan, halimizi soran olmadı. Biz bu cezayı nasıl ödeyeceğiz, parayı nereden getireceğiz? Bize bu cezayı neden yazmışlar, bunu açıklasınlar. Kaçak kullanıldığına dair bir ispat varsa bunu söylesinler.  Böyle bir tespit yoksa kafasına göre nasıl ceza yazıp gidebiliyorlar.”

‘Bu bir zulümdür, böyle bir şey olamaz’

Mahmut Eliaçık, “Bütün evlere gelmişler ve rastgele ceza yazıp gitmişler. Kafasına göre herkese 4,5 bin TL ceza yazıp gitmişler. Saate bakmadan, abone numarasına bakıp ceza yazıp gitmişler. Bu ceza hem haksız yere yazılmış hem de bu cezayı ödemeye gücümüz yoktur. Bu bir zulümdür, böyle bir şey olamaz, kimse de bu parayı ödeyemez.”

‘İki tane sakatız bu cezayı niye kesmişler?’

Fadıl Eliaçık, “Ben bu parayı nereden getireyim. Burada iki tane sakattır bu cezayı niye kesmişler?”

‘Hakkı yok ki böyle bir şey yapmaya’

Yusuf Ataman, “Biz evde 6 kişiyiz, babam sakattır çalışamıyor. Annem tek çalışıyor ve evimize gelen başka bir gelir de yok. Bizim normal faturamız 37 TL idi. DEDAŞ görevlisi faturayı kestikten sonra altına 4,5 bin TL ceza yazıp gitti. Gelip aboneye baktı ve kafasına göre cezayı kesti gitti. Hakkı yok ki böyle bir şey yapmaya.”

‘Sur mağduruyum bu cezayı ödeyemem’

Güzel Apaydıncı, “Ben kiracıyım ve Sur mağduruyum. Ceza yazıp girmişler ama benim bu cezayı ödeyecek gücüm yok. 5 bin TL ceza yazmışlar, ben bir Sur mağduru

olarak bu parayı ödeyemem.”

 

DEDAŞ: Cezaya itiraz eden abonelerin sayaçları kontrol edilir

Konuyla ilgili DEDAŞ yetkililerinden aldığımız bilgilere göre ise söz konusu işlemlerin yasal mevzuat içinde yapıldığını ve kayıp kaçak ekiplerinin rutin kontrollerinde kaçak kullanım tespit elden abonelere yönelik olarak gerekli yasal işlemlerin yapıldığı belirtildi. Söz konusu cezalara itirazı olan abonelerin ise itiraz hakları olduğunu ve itiraz sonucunda ilgili sayaçların Sanayi Bakanlığı görevlileri nezaretinde sökülerek Sayaç Kontrol İstasyonunda gerekli incelemelerin yapılabileceğini belirten şirket yetkilisi, yapılan uygulamanın yasal çerçevede yapıldığını ifade etti.

 

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel haber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.