Demirtaş: Arınç süreçten rahatsızlık duyuyor

Demirtaş: Arınç süreçten rahatsızlık duyuyor
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın çözüm sürecine yaklaşımını sert bir şekilde eleştirerek "Kendisi bu işi bozmak için bayağı bir çaba harcamaktadır.

ANTALYA - Çözüm süreci bir yerde tıkansın diye Bülent Arınç büyük bir çaba harcıyor ve çözüm sürecinden büyük bir rahatsızlık duyuyor" dedi.


Antalya'da iş insanları ile bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demirtaş, HDP'nin seçim barajını aşmaya yakın olduğunu ve barajı aşmanın yolunun Türkiye demokrasi güçlerinin bir araya gelmesi ile sağlanacağını söyledi. İktidara yakın anket şirketlerinin açıkladığı sonuçları değerlendiren Demirtaş, "Kamuoyunu yanıltmaya yönelik kullanılan anket sonuçlarının tutarlılığı yoktur. AKP'yi düşük gösterdiği için anket şirketine mali polis tarafından baskın yapıldı yani bu kadar anti demokratik bir kamuoyu araştırma mekanizması var" dedi. Son yapılan anket sonuçlarının oranlarını hatırlatan Demirtaş, "Şu anda oy oranımız 9.5-9.8 olarak görünüyor, buda barajı aşmaya yakın olduğumuzun bir göstergesi" diye belirtti. 

'HDP'ye haksızlık yapılıyor'

Asıl sorunun baraj olduğuna dikkat çeken Demirtaş, şöyle devam etti: "Buradaki problem HDP'nin tavrı değildir. 13 yıldır ne yazık ki baraj problemi kamuoyunun gündemine bir türlü oturtulamadı. Böylesine bir hukuksuzlukta HDP'den beklenen şey 'aza razı ol, kendi hakkından vazgeç, Türkiye kamuoyunun bütün ezilenlerinin temsiliyetinden vazgeç, çok az bir milletvekili sayısıyla parlemento'ya gitmeyi kabul et, barajın altında da kalmayı kabul et, partini inkar et, siyasetini inkar et' diyip bağımsız olarak gir demek HDP'ye haksızlıktır." 

'Halkımız bize oy vermeli'

Demirtaş, AKP'nin hileyle, mevcut 12 Eylül yasalarıyla tek başına iktidar olarak başkanlık sistemini getiremeyeceğini belirterek, "Bunun koşuları yok bu ülkede. Biz kötünün iyisi değiliz, biz iyi olanı istiyoruz ve iyi olanı yapmaya çalışıyoruz. Evrensel insan hakları standartlarında siyaset yapıyoruz. Halkımız, AKP diktatörlüğünden korktuğu için değil, bize inandığı için oy vermeli, bizde bu anlayışla oylarını istiyoruz" diye konuştu. Uyguladıkları cinsiyet kotasının erkeğe ve kadına eşit ve eş temsiliyet hakkı zemini sunduğunu kaydeden Demirtaş, HDP'nin toplumun bütün kesimlerine temsiliyeti indirebildiğine işaret etti. Milletvekili seçimlerinde 275 kadın 275 erkek olarak seçimlere gireceklerini açıklayan Demirtaş, "Bu cinsiyet kotasını da kadının kurtuluşu değil erkeğin kurtuluşu olarak görüyorum, çünkü kadın özgür olduğu oranda erkek ve toplumda özgürdür ve demokrasi gelişir" diye belirtti.

'Arınç istifa etsin'

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın çözüm sürecine yaklaşımını sert bir şekilde eleştiren Demirtaş, şunları aktardı: "Kendisi bu işi bozmak için bayağı bir çaba harcamaktadır. Çözüm süreci bir yerde tıkansın diye Bülent Arınç büyük bir çaba harcıyor ve çözüm sürecinden büyük bir rahatsızlık duyuyor." Açıkladığı 10 maddeyi kafasından uydurmadığını vurgulayan Demirtaş, "Sayın Arınç, Bakanlar Kurulu'nda bu 10 madde tartışıldı, hükümetin çözüm süreci kurulunda tartışılmıştır. İmralı'da tartışıldı ve bu 10 madde üzerinde uzlaşma sağlanılacağına söz verildi. Tartışılan maddeler evrensel insan hakları standartlarını yükseltecek maddelerdir. Barış sürecine tahammülsüzse kendisinin istifa etmesini öneririm" dedi. AKP hükümetinin 28 Şubat, darbe ve muhtıralardan yakındığını ancak bunun meyvelerini yediğini kaydeden Demirtaş, "Darbenin cefasını bu ülkenin halkları çekti ne yazık ki, sefasını da AKP sürüyor. Her yere talimatlar yağdıran bir Cumhurbaşkanı var bunun 28 Şubat zihniyetinden ne farkı var?" diye sordu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.