Demirtaş: Ayrımcı dilin sürmesi Türkiye'yi Suriye'ye çevirir

Demirtaş: Ayrımcı dilin sürmesi Türkiye'yi Suriye'ye çevirir
HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları çerçevesinde bugün de Bingöllülerle buluştu.

BİNGÖL- HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları çerçevesinde bugün de Bingöllülerle buluştu. On bini aşkın yurttaşın katıldığı coşkulu mitingde konuşan Demirtaş "Yani Yaşam" çağrılarıyla sadece Türkiye'yi değil, bütün Ortadoğu'yu değiştirecek heyecanı yarattıklarını söyledi. Türkiye'de herkesin hükümetin ayrımcı dilinden bıkmış durumda olduğunu vurgulayan Demirtaş, bir kıvılcımla Suriye'ye dönüşebilecek olan Türkiye'de "Halen bir arada yaşama şansına sahip olduklarını ve bu fırsatı eşit bir kardeşliğe dönüştürme teklifinde bulunduklarını söyledi.


Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala seçim çalışmalarına hızla devam eden HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "Yeni Yaşam Çağrısı" sloganıyla sürdürdüğü miting maratonu kapsamında Bingöl'de halk ile buluştu. Genç Caddesi üzerinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen mitingde, alanı dolduranlar ilk kez oy kullanacakları cumhurbaşkanlığı koltuğu için demokratik değişim ve barışçıl bir Türkiye için Demirtaş'ı adres gösterdi. Demirtaş'an mitingde HDP eş genel başkan yardımcıları Meral Danış Beştaş ve Ali Ürküt, DTK Daimi Meclis üyesi Ali Rıza Yurtsever, HDP Bingöl Milletvekili ve HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, DBP PM üyesi Fikriye Aytin eşlik etti.

'Gün güneşsiz olmuyorsa dünya da Önder Apo'suz olmaz'

Üzerinde Demirtaş'ın seçim sloganlarının yer aldığı dev boyuttaki posterler ve rengarenk Demirtaş yazılı bayraklarla süslenen miting alanını ağırlıkta genç ve kadınlar doldurdu. Asılan pankartlar arasında "Daha aklımızı yemedik, sadece soğan ekmek yiyoruz, oyumuzu Demirtaş'a veriyoruz" yazılı pankart dikkat çekti. Alanda ise yine "Gün güneşsiz olmuyorsa dünya da Önder Apo'suz olmaz" yazılı pankart gezdirilirken, miting boyunca kitleden "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana YPG" ve "PKK halktır halk burada" sloganları yükseldi.

Kitlenin alkış ve sloganları eşliğinde konuşma yapmak üzere seçim otobüsünün üzerine çıkan Demirtaş, ilk olarak Lice'deki LPG faciasında yaşamını yitiren yurttaşların ailelerine başsağlığında bulundu.

Ardından sözü Bingöl ve Bingöllülere getirip, Bingöl'ün kendi cumhurbaşkanını seçmeye kararlı olduğunu söyleyen Demirtaş, "Bizi hep yok saydılar. Bize ikinci sınıf insan muamelesi yaptılar. Aday olmamızı bile içine sindiremeyenler var. Ama alışacaklar, görecekler ki mesele Türklük, Zazalık yada Kürtlük değil. Mevzu dürüst olma, insan olma mevzusudur. Türkiye ilk defa kuzeyden güneye, batıdan doğuya, her tarafta adalet, eşitlik, kardeşlik mesajını coşkuyla karşılıyor. İlk defa bu halkın evladı, bu koltuğa aday oluyor. Bütün ezilen kimlikler, halktan birinin Çankaya'ya çıkma ihtimalini bile seviyor. Bizler yıllarca sadece Kürt olduğu için zulüm görmüş halkın içinden çıkmış birinin her etnik kimliği bütün ezilenleri kapsayacak şekilde Çankaya'ya aday olması heyecan uyandırıyor" dedi.


Bu sözlerinin ardından da Türkiye'ye yeni bir yaşam teklifiyle alanlarda olduklarını ifade eden Demirtaş, bunun halklar adına sunulan bir teklif olduğunu ifade etti.

Bingöl halkının zaten barış içinde haklarıyla yaşamak istediğini defalarca söylediğini belirten Demirtaş, "Bende sizin bu arzunuzu, yeni yaşam teklifinizi Türkiye'nin her yerine götürüyorum. Düşünün ki karşınızda sadece bu iki aday olsaydı. Renksiz ve heyecansız bir cumhurbaşkanlığı seçimi olacaktı. Türkiye'nin aydınlık geleceğine dair tek bir cümle bile duymadan seçim yapılacaktı. Bütün bu coğrafya kan gölü içerisinde katliamla karşı karşıya olduğu bir ortamda biz bütün inançların ve kimliklerin bir arada yaşayabileceği formülü açıklıyoruz. Yıllarca 'Kürt-Türk eşit olamaz' diye dayatıldı bize. Hep 'Tek dil olacaksınız, tek millet olacaksınız' dediler. Yani bizim adımızın bölücü olmaması için herkese bu dayatmada bulundular. 'Ya bölücü olacaksın' dediler yada 'tek millet olacaksın' diye dayattılar" diye konuştu.

' Sizler ahlaksızlığı onaylarsanız bu toplum çürür'

Tekçi anlayışın 90 yıldır herkese ve her kesime zulüm yaşattığını söyleyen Demirtaş, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Türkiye'de tek dil ve tek millet yok. Türkiye'de en az 30 millet var. İşte yeni bir çare sunuyoruz. Siz tek bir dil olmadan, kendi dilinizi kültürünüzü inkar etmeden, buna mecbur kalmadan. Allah'ın size bahşettiği kimlik neyse onunla bu topraklarda yaşayabilirsiniz. Biz birbirimizden korkmak zorunda değiliz. Tekleştirmek zorunda değiliz. Bu topraklar onlarca medeniyete beşiklik yapmışsa bunu tekrardan canlandırabiliriz. İşte bunun adı Yeni Yaşam çağrısıdır. Bunu seçimlerde başarabilirsek, o zaman sıra işsizliğe, açlığa gelecek. O zaman bize bu sömürüyü yapanlar bu kadar güçlü bir şekilde karşımıza çıkamayacaktır. Gittiğimiz her yerde karşımıza çıkan fotoğraf budur. Herkes işsiz, evine götürecek ekmeği yok. Ama öbür taraftan inanın para koyacak yerleri yok. İftira atmak için söylemiyorum. Dünyanın en zengin liderlerinden biri bizim ülkemizdir. Malı mülkü serveti açıklanmayan bir şekilde oluşmuştur. Kendisi bizim gibi mal beyanında bulundu. Ama yakınlarınınkini açıklamadı. Asıl mülk onların üstünedir. Bir başbakan yıllarca belediye başkanlığı yapan birisi bu kadar servet yapmışsa bunun kaynağını açıklamak zorundadır. Belediye başkanının, milletvekilinin maaşı bellidir. Arap şeyhi kadar serveti nasıl yaptı bunun açıklamak zorundadır. Bunun hesabını halk olarak sizler sormazsanız. Sizler ahlaksızlığı onaylarsanız bu toplum çürür. Mesela koltuk meselesinden önemli bir meseledir."

'Bu güne kadar bu devlet halkın olmadı'

Demirtaş, Bingöl halkının hem kendi evladının yanında, hem de ahlaklı dürüst olanın yanında durarak doğru mesajı vereceğini inandığını da söyledi.

Bingöllülere kendi içlerinden, kendi dertlerinden anlayacak birini halkın başkanı olarak Çankaya'ya göndermelerini isteyen Demirtaş, "Bugüne kadar devlete bir sahibimiz olmadı. Devlet asla halkın olmadı. Birileri oraya oturdu halkı görmedi. Hangimiz içimiz rahat bir şekilde bu devlet bizim devlet diyebildi. Hangi gün Bingöllü bu devletten korkmadan uyuyabildi. Biz Şeyh Sait'in ve arkadaşlarının idam edilme hikayeleri ile büyüdük. Biz biliyoruz ki bu devlet bu güne kadar kendisinin önünde diz çökmeyenin devleti olmadı. Sadece onun önünde önünü ilikleyenlerin devleti oldu. Bu devlet başı dik duranın devleti olmadı. Başı dik duranın kellesini kesti" diye konuştu.

'Halk bizden Şeyh Sait gibi olmamızı istiyor'

Bingöl halkının kendilerinden Şeyh Sait gibi olmalarını istediğini de söyleyen Demirtaş, "Biz de dar ağacına giderken korkmadan titremeden gideceğiz. Şey Sait idama giderken 'Torunlarım sizden hesap soracak' diyordu. O gün, bugündür işte. Bütün ezilmişler, katliamdan geçirilmişler adına, yıllarca özgürlüğü elinden alınanlar adına Alevi olduğu için Sivas'ta yakılanlar adına işte onların torunları bugün Çankaya'ya adaydır" dedi.

'Çankaya'ya halk çıkacak'

Herkesi şaşırtacak bir sonuçla Türkiye'nin her yerinde yüksek bir oyla seçimden başarı ile çıkacaklarını söyleyen Demirtaş, "Çünkü Türkiye'de vicdanlar kararmadı. Milyonlarca vicdanlı insanlar var. Bu seçimde yeni bir siyasetin yolu hepimize açılacak. Bizi yok sayanlar artık bilecek ki bizimde artık bir gücümüz var. Türkiye'de bütün ezilenler yeni bir güç dalgası yaratacak. Ya bu devlet kendini değiştirecek ya da bu devletin başına biz gelip değiştireceğiz. Siz isterseniz başarırız. Aday sizsiniz. Bizim seçilme ihtimalimiz vardır. Diyorlar ki "kaybedeceği kesin aday". Bakın anketler açıklanıyor. Korkuyorlar, paniklemişler. Sanmayın ki bana verilen oylar boşa gidiyor. Çankaya'da size bir telefon kadar yakın bir evladınız olabilir. Bunun için biraz daha çaba sarf edin. Çankaya'ya siz çıkacaksınız" dedi.

'Bir kıvılcım Türkiye'yi perişan eder'

"Erdoğan cumhurbaşkanı olsa ne olacak olmasa ne olacak" diyen Demirtaş, bu konuda ise şunları söyledi. "Ama onun yerine genç sizden birini koyun ki içiniz rahat olsun. Sizler bütün Kürt halkı ezilmiş halklar adına barışa bir el uzatın. Biz gücümüzü küçümsemeyelim, herkesin gözü, umudu bizde. Biz istersek yaparız, başarırız. Biz sadece Türkiye'yi değil bütün Ortadoğu'yu değiştirecek heyecanı yaratıyoruz. Suriye'de artık aynı ülkede bir arada yaşayamıyorlar, o kadar büyük bir düşmanlık yarattılar. Bize de bunu yaşatmak istiyorlar. Bir kıvılcıma bakar zannetmeyin ki Türkiye, Suriye'ye dönmez. Hükümetin ayrımcı dilinden herkes bıkmış durumda. Herkes barış istiyor. Bir kıvılcım, Türkiye'yi perişan eder. Bizler halen bir arada yaşama şansına sahibiz. Bu fırsatı eşit ve adil kardeşliğe dönüştürme teklifi yaptık."

'Kaybetsek de kardeşlik yolunda yürümeye devam edeceğiz'

Demirtaş, Erdoğan'ın Diyarbakır mitingindeki sözlerini de eleştirdi.

Erdoğan'ın kendisine oy vermeyenleri düşman ilan ettiğine işaret eden Demirtaş, Erdoğan'ı Bingöllülere "Allah korusun başbakan gibi konuşsak kan gövdeyi götürür. Her gün hakaret etsem ne olur. 3 milyonun oy verdiği bir partiyi temsil ediyorum. Ve gelip Diyarbakır'da bana satılmış, terbiyesiz diyebiliyor. Ar damarı çatlamış. Allah onu ıslah etsin. Siz ona bir ders verin ki. Bu kibir insanı bitirir. Bizler koltuğu kaybetsek de kardeşlik yolunda yürümeye devam edeceğiz. Onlar inançlarından vazgeçerek koltuğa gidiyor. Biz kellemiz gitse ilkelerimizden asla ama asla vazgeçmeyeceğiz. Sizi asla mahcup edecek bir şey yapmadık. Verdiğiniz her oy bizim için kutsaldır. Sizi mahcup etmeyeceğiz size layık bir mücadeleyi hep birlikte sürdüreceğiz" sözleriyle şikayet edip, destek istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.