Demirtaş: İçinde yetiştiğim Kürt özgürlük hareketiyle gurur duyuyorum

Demirtaş: İçinde yetiştiğim Kürt özgürlük hareketiyle gurur duyuyorum
Antalya'da konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cumhurbaşkanı adayı ve Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "İçinde yetiştiğim Kürt özgürlük hareketiyle durur duyuyorum" dedi

ANTALYA - . Demirtaş, sadece Kürtlerin değil bütün herkesin sesi olmak için aday olduğunu da sözlerine ekledi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cumhurbaşkanı adayı ve Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin Antalya Şaranpol Durukan Düğün salonunda halk toplantısı düzenledi. Toplantıya çok sayıda kişinin yanı sıra Antalya'ya bulunan STK temsilcileri de katıldı. Toplantıda konuşan Demirtaş, Türkiyede insanlık ve demokrasi için mücadele edenlerin sürekli devletin tekçi ırkçı mantığıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, "Bizler toplumda çoğu zaman toplumu-devleti bölmeye çalışan insanlar, guruplar, halklar olarak adlandırıldık. Şimdi geldiğimiz noktada çok iyi görülüyor ve anlaşılıyor ki asıl bu toplumu bölen şey devletin politikalarıdır, yani seksen yıldır bize uyguladıkları bütün politikalar toplumu bölmeye hücrelerine kadar parçalamaya dönüktü ve bunu malesef önemli ölçüde başardılar" diye belirtti.

'Ermeni zaten halen küfürdür'

Yıllarca devletin medya aracılığıyla halkarı bir birine düşürdüğünü beliten Demirtaş, "Bunu kendi eliyle başbakan, bakanların söylemiyle, yargının desteğiyle Türkiye'ye bu şekilde söylediler. Yıllarca 'Aleviler sapkın bir inanca sahiptir' diye Alevileri kötülediler, yakın zamana kadar yine 'müslümanlar rejim için tehdittir' diyerek onlar üzerinden bir kamplaşmaya kalktılar. Yıllarca kadın cinsiyet kimliğini yok saymak için kadını eşit birer yurttaş olarak kabul etmemek için onu kötülediler. Ermeni zaten halen küfürdür bu ülkede, Rum hakaret, Yahudi aşalayıcı bir terimdir, Yezidi başbakanın da sık sık kullandığı bir hakaret sözcüğüdür. Yani şu anda devlet gibi düşünmeyen başbakan gibi düşünmeyen onun baktığı pencereden dünyaya bakmayan herkes bu ülkede insan yerine konulmayacak, mümkünse bu ülkeyi terketmesi gereken 'yaratıklardır', bunların bakışı budur" şeklinde konuştu.

'Kürdüm, Kürt kimliğimle adayım'

Devletin yaratmak istediği bu insan tipinin onuru elinden alınmış ruhu elinden alınmış et yığınından başka bir şey olmadığına dikkat çeken Demirtaş şöyle devam etti: "İnsan çünkü anadiliyle birlikte vardır, insan inancıyla birlikte vardır, insan onuruyla birlikte vardır, insanı diğer canlılardan ayıran şey budur. Biz statü için aday olmadık" dedi. "Elbetteki mücadelesinin içinde yetiştiğim Kürt Özgürlük hareketiyle gurur duyuyorum" diyen Demirtaş, katıldığı bir toplantıda bir kadının kendisine "sen daha Türk'üm diyemiyorsun nasıl cumhurbaşkanı olacaksın" dediğini hatırlatarak, "Türk olsaydım Türküm derdim. Ben Kürdüm ve bu kimliğimle Cumhurbaşkanı adayıyım, ancak ben sadece Kürt halkının adayı değilim. Bütün ötekileştirilen, yoksulların, emekçilerin ortak adayıyım. Ve ben cumhurbaşkanlığı seçimlerine sadece Kürtlerin hakkını korumak kollamak için girmedim tam tersine bütün bu halkların kimlikleri aynı derecede sahiplenecek bir anlayışla seçime girdim. Cumhurbaşkanlığı için Türk olmak gerekmiyor, eğer Türk olmak yeterliyse Kenan Evren 'Türküm' diyordu, yeterlimiydi? Orada oturacak kişinin etnik kimliği önemli değil mezhebi, inancı önemli değil; vicdanlı mıdır, dürüst müdür, halktan yana mıdır bunlar önemlidir. Mesele bizim açımızdan bir seçimin ötesinde yeni yaşamı inşa etme meselesidir. Başbakan kimlik siyasetinin ırkçılığın daniskasını yapıyor,meshepçilik yapıyor . Bizler kazanmış kesim olarak korku ve kaygılardan kurtulmuş olarak yolumuza devam edeceğiz Türkiyenin buna ihtiyacı var hepimizin buna ihtiyacı var."

Demirtaş konuşmasının ardından salondan ayrıldı. Demirtaşın Antalya'daki programı Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosunda Cumhurbaşkanlığı kampanyasına destek için yapılan Ahmet Aslan konseriyle devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.