Demirtaş: Mahkemelerin kendisi suç işliyor

Demirtaş: Mahkemelerin kendisi suç işliyor
KCK adı altında görülen davalarda binlerce siyasetçinin rehin olarak tutulduğunu söyleyen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “yargılama ve adaletten söz etmek mümkün değil. Mahkemelerin kendisi suç işliyor” dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen “KCK Şırnak kent meclisi” davasına katıldıktan sonra basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Hiçbir delil olmadan aralarında Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal’ında bulunduğu çok sayıda kişinin 2 yıldır tutuklu yargılandığını hatırlatan Demirtaş, “2 yıldır elde hiçbir delil olmadan rehin olarak tutuluyorlar. Bir yargılama ve adaletten söz etmek mümkün değil. Her duruşma hukukun ayaklar altına alındığına şahitlik ediyoruz. Bu ülkede Kürtler adına siyaset yapmak bu ülke tarafından suç olarak görülüyor. Yargıç, savcı hakim, Kürtler adına bir şey savunmayacaksın kendi kimliğinizle siyaset yapmayacaksınız diyorlar. Bunu İstiklal mahkemeleri de söylüyordu, 90 yıldır aynı zihniyet işlemeye devam ediyor. Başbakan önceki gün çıkmış Mustafa Kemal ‘Kürdistan’ demişti diyor, burada Kürdistan diyen Kürt siyasetçiler yargılanmaya devam ediyor. Bu mahkemelerden hiçbir beklentimiz yok. Bu mahkemelerin kendisi suç işliyor, bazı yargıç ve savcılar suça bulaşmış durumda. Mahkemelerin kuruluş şekli hukuka ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle mahkemelerden beklentimiz yok” dedi.

BDP EŞ Genel Başkanı Gülten Kışanak’ın Amed Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için başvurduğunun hatırlatılması üzerine Demirtaş, “Hayırlı uğurlu olsun. İyi bir ekiple Diyarbakır’a iyi hizmetler verebileceğini düşünüyorum. 15 yıldır yönetimdeyiz, burada güzel şeyler katettik. Çok önemli noktaya geldik. Gültan hanımın bu çıtayı yükselteceğini düşünüyorum. Hayırlı olsun. Ancak Son kararı parti ve komisyon verecek” dedi.

‘MHP VE CHP Kürt inkârı üzerinden Şivan Perwer’i eleştiriyor’

Mesut Barzani ve Şivan Perwer’in Amed ziyareti sonrası muhalefet liderlerinin sert eleştirilerini kabul etmediklerini belirten BDP lideri Demirtaş, “Baktıkları nokta çok sıkıntılı ve sancılı bir nokta. Kürt ve Kürdistan inkarı üzerinde kurulmuş partilerdir bunlar. Zaten hiçbir zaman Kürdü Kürt kimliği ile kabul etmediler. Bu bakış açılarından kurtulmaları gerekiyor. Kürtler bu ülkenin düşmanı değil. Kürdistan’ın diğer parçalarında yaşayan Kürtler Türkiye’nin düşmanı değil. Bu düşman algısını üretme açısından bu partiler maalesef sürekli geri anlayışa hizmet ediyorlar. Muhalefetin yaptıkları iş doğru değil. Başka noktalardan eleştirebilirler ama bir Kürt lider ve Kürt sanatçıya Kürt kimliğinden dolayı hakaret edilmesini kabul etmeyiz. Doğru bir yaklaşım değil ve hiçbir Kürt bunu kabul etmez” diye konuştu.

‘CHP ile ittifak tartışmamız yok’

İstanbul’da HDP ve CHP’nin yakınlaştığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirten Demirtaş, “Biz ilkeli düzeyde görüşmeler olabilir dedik. Bu sadece yerel düzeyde olacak, genel düzeyde değil. Bazı lokal yerlerde adaylar bazında tartışmalar başlanabilir dedik. BDP olarak biz böyle düşünüyoruz. Sonuçta İstanbul’da HDP seçime giriyor ve HDP karar verecek. Biz CHP ile ittifak kapısını açtık diye bir şey söylemedik. Zaten CHP’nin de sözcüsü bunu söylüyor. İttifak tartışmamız yok. Sadece bizim ilkelerimiz doğrultusunda çalışmak isteyenlere kapımız açıktır. Yoksa CHP ile bir ittifak arayışı ve görüşme durumumuz yoktur” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.