Demirtaş: “Taraflar açıklama yapmadan ateşkes bozulmaz”

Demirtaş: “Taraflar açıklama yapmadan ateşkes bozulmaz”
Seçim startını Amed bölgesinde veren BDP’nin İlçe mitingleri devam ediyor.

İlyas AKENGİN

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Uludere bölgesinde barış sürecinin ruhuna aykırı askeri güvenlik yollarının inşa edilmesinin, gerilimi yükselttiğini belirterek, “Böyle bir dönemde, böyle bir olayın yaşanması kaygıları ve tedirginlikleri arttırmış durumda. Ayrıca ateşkesle ilgili taraflar açıklama yapmadığı müddetçe, ateşkes fiilen böyle bitmiş olmaz. Taraflar ateşkese mümkün olduğunca, dikkatli bir şekilde riayet ettiler ve uydular. Ateşkesin bittiği şeklinde, bir açıklama olmadığı müddetçe, ben ateşkesin biteceğini düşünmüyorum” dedi.

Seçim startını Amed bölgesinde veren BDP’nin İlçe mitingleri devam ediyor. Seçim çalışmaları kapsamında, Amed’in Kocaköy İlçesi’nde düzenlenen mitinge katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş önemli açıklamalarda bulundu. Eş Başkan Demirtaş’a Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayı Fırat Anlı ve partililer eşlik etti. Miting alanında, “Çaldıklarını geri ver, paralelini de al git" ve "Hevselimize dokunma, sabrımızı taşırma" yazılı döviz ve pankartların taşınması dikkat çekti.

Yapılan konuşmaların ardından kürsüye çıkan Demirtaş, sadece seçim çalışması yürütmediklerini belirterek, halkın bugüne kadar büyük fedakârlıklar yaptığını, ödemesi gereken en büyük bedeli halkın ödediğini ve asla zulmün karşısında boyun eğmediklerini belirtti.

Kışanak ve Anlı Diyarbakır’ın başbakanı olacak

Mitingde konuşan Demirtaş şöyle konuştu: “Bu kadar bedel ödeyen bir halka teşekkür etmek için geldik. Bu halk Ortadoğu'nun en büyük siyasi gücü haline geldi. Ortadoğu'da yenilmeyecek tek güç var o da Kürtler'dir. Geri kalan güçler, kâğıttan kaplandır. Gültan hanım ve Fırat Anlı, Amed ve Diyarbakır'ın Başbakan'ı olacaklar. Mahalle, mezra ve köy, kimin ne sorunu varsa, biz kendi öz gücümüzle hep birlikte çözeceğiz. Koltuklar gelip geçicidir, kalıcı olan halkın gönül birliğidir. AKP burada bir daha oy almazsa Kürt sorunu ve demokrasi sorunu hemen çözülür. Ses kayıtları çıkıyor, Başbakan'ın umrunda değil. Halkın tekrar kendisine oy vereceğini düşünüyor. Yolsuzluk ve hırsızlığın halkın umrunda olmadığını düşünüyor. Sizler 30 Mart'ta bunun böyle olmadığını göstermek için onları sıfırlayacaksınız. Onlar paraları sıfırlarken, siz AKP'yi sıfırlayın” dedi.

Ağzını kapat

Başbakan Erdoğan'ın, gerekirse facebook ve yotube'yi kapatabileceklerine dair açıklamalarını değerlendiren BDP lideri Demirtaş, "Bütün bu alevelerin, dalaverelerin duyulmaması için, 'faceyi ve youtubeyi kapatabilirim' diyor. Sosyal medya üzerinden yayılan kirli ilişkileri engellemek için, 'kapatabiliriz' diyor. Önce ağzını kapat, ağzını. Facebook ve yotube yerine halkı tahrik eden ağzını kapat. Çıkıp özür dilemesi gerekirken, her yerde halka hakaret ediyor. Geçen yıl, 144 kişi polis kurşunuyla bu ülkede katledildi. Binlerce kişi, son 5 yılda tutuklanıp içeri atıldı. İnsanlar senin yüzünden işsiz kaldı, evine ekmek götüremedi. Sizin çocuklarınız paralarını bavullarla taşırken sen 'twiter yasaklansın' diyorsun. Bunların ortakları Gülen cematiydi, şimdiye kadar şirket ortakları gibi birlikte yiyip, birlikte içiyorlardı. İkisi de birbirinden suçlu ve kirlidir. Onların kuyruğuna takılan partiler bu seçimde boylarının ölçüsünü alacaklar. O partileri bu bölgede tabela partisi yapacağız" diye konuştu.

demirtas-(4).jpg

Ateşkesin bozulacağını düşünmüyorum

Mitingin ardından Demirtaş, dün Şırnak’ta yaşanan mayın patlamasına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demirtaş şunları söyledi: “Dün ne yazık ki Şırnak’ta üzücü bir olay yaşandı. Bu kaygı ve üzücü bir olay. Uzun süredir Roboski bölgesinde ciddi bir gerilim var. Bazı karşılıklı çatışma ve restleşmeye varan bir durum yaşanıyordu. Halk da orada, güvenlik yolu yapılmaması noktasında protesto gösterisi yapıyordu. Halka karşı müdahaleler yapıldı. Ankara hükümet cephesiyle bir kaç görüşme gerçekleştirdik. Uludere bölgesinde barış süreci ruhuna aykırı askeri güvenlik bölgelerinin ve askeri güvenlik yollarının inşa edilmesinin, gerilimi yükselttiğini belirttik. Maalesef gerilim düşmeden ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu son gelen haber, bununla bağlantılı mı değil mi? Bilmiyoruz. Bu bir saldırımıdır? Yoksa eskiden döşenen mayının patlaması sonucu mu yaşandı? Bundan emin değiliz. Yapılan açıklamalar, birbirleriyle uyuşmuyor. Şu ana kadar PKK'den hiç bir açıklama gelmedi. Fakat ne olursa olsun, yaşanan olay üzüntü vericidir. Savaştan ve çatışmalardan kaynaklı bir tek insanın ölmemesi için ciddi çaba sarf ediyoruz. Siyasi bir irade ortaya koyuyoruz. Böyle bir dönemde, böyle bir olayın yaşanması kaygıları ve tedirginlikleri arttırmış durumda. Ateşkesle ilgili taraflar açıklama yapmadığı müddetçe, ateşkes fiilen böyle bitmiş olmaz. Taraflar ateşkese mümkün olduğunca, dikkatli bir şekilde riayet ettiler ve uydular. Ateşkesin bittiği şeklinde, bir açıklama olmadığı müddetçe, ben ateşkesin biteceğini düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

demirtas-(6).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.