Demirtaş'ın duruşmasına katılmak isteyen Leyla Halid'e engel...

Demirtaş'ın duruşmasına katılmak isteyen Leyla Halid'e engel...
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın hazır bulunacağı duruşmayı izlemek için gelen Filistin mücadelesinin sembol ismi olan Leyla Halid ile Alman Büyükelçi Martin Erdmann ve diğer ülke diplomatlar duruşmaya alınmadı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın hazır bulunacağı duruşmayı izlemek için gelen Filistin mücadelesinin sembol ismi olan Leyla Halid ile Alman Büyükelçi Martin Erdmann ve diğer ülke diplomatlar duruşmaya alınmadı.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş' hakkında düzenlenen 31 fezlekeden oluşan iddianamenin davasının ikinci duruşmasının görülmesine başlandı.

Ankara 19. Ceza Mahkemesi, verdiği ara kararda, Selahattin Demirtaş’ın 14 Şubat 2018’de yapılacak duruşmada bizzat hazır edilmesi kararı vermişti. Demirtaş'ı duruşmada izlemek isteyenler duruşmanın yapılacağı noktada bir araya geldi.

Duruşmayı izlemek isteyenler arasında ise Filistin mücadelesinin sembol ismi olan Leyla Halid ile Büyükelçi Martin Erdmann ve diğer ülke diplomatlar da bulunuyordu. Ancak duruşmayı izlemek isteyen yabancı basın ve heyetlere önceki celsede olduğu gibi izin çıkmadı.

Almanya Büyükelçiliği, resmi twitter hesabından duruşmaya alınmadıklarını duyururken edinilen bilgiye göre davayı izlemeye giden diplomatlar arasında Norveç, Danimarka, Kanada, İsveç, İngiltere, Hollanda, İrlanda büyükelçiliklerinden de diplomatlar yer alıyordu. Davada gizlilik kararı bulunmamasına rağmen hakim takdiri ile diplomatların yanısıra çok sayıda Uluslar arası gözlemcinin de duruşma salonuna alınmadığı öğrenildi.

Demirtaş duruşmasını izleyemeyen yabancı gözlemciler:

1. Sylvie Jan: Fransa Komünist Partisi Üyesi

2. Michel Laurent: Fransa Komünist Partisi Üyesi

3. Bente Knagenhjelm: Norveç İnsan Hakları Savunucusu

4. Kari Torsteinson: Norveç İnsan Hakları Savunucusu

5. Margaret Owen: Avukat- LondraBarosu

6. Ali Has: Avukat- Londra Barosu

7. Leila Khaled: Filistin Ulusal Yönetim Üyesi

8. HakanTaş: Almanya Sol Parti Berlin Eyalet Parlamentosu Üyesi

9. Søren Søndergaard: Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Milletvekili

10. Stephen Knight: Avukat –Londra Barosu

11. Giacomo Gianolla- Avukat, İtalya

Hangi suçlamalar yöneltiliyor?

 

Demirtaş’ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır’da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında “terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme” suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı. Demirtaş’ın bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.