Demirtaş'ın Hazine'ye açtığı tazminat davası ertelendi

Demirtaş'ın Hazine'ye açtığı tazminat davası ertelendi
Demirtaş’ın Hazine’ye açtığı 750 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası eksiklerin giderilmesi üzerine ertelendi.

Edirne F tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 'haksız gözaltına alınıp, tutuklanması, davasına bakacak mahkemenin 11 ay sonra belli olması, hâkim karşısına 13 ay sonra çıkması ve 4 ay boyunca tutukluluk incelemesinin yapılmadığı' iddiasıyla Hazine aleyhine açtığı 750 bin liralık maddi ve manevi tazminat davasının görülmesine başlandı. Demirtaş, Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılmak istemediği için çıkmadı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Deamirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman'ın, müvekkilinin 'Ceza Muhakemesi Kanunu'nda belirtilen koşullar dışında gözaltına alınarak, tutuklandığı, makul sürede mahkeme önüne çıkarılmadığı, azami 30 günlük aralıklarla yapılması gereken tutukluluk incelemesinin 4 ay boyunca yapılmadığı' gerekçesiyle Hazine aleyhine açtığı maddi ve manevi tazminat davasının görülmesine başlandı. Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ilk duruşmaya, Maliye adına avukat Zozan Ula, Selahattin Demirtaş adına ise avukatı Aygül Demirtaş Gökalp katıldı. Dosyaya gelen evrakı okuyan mahkeme başkanı, Demirtaş'ın SEGBİS ile hazır edilmesi için yazı yazıldığını, ancak, cezaevi personelince yapılan görüşmede davacının SEGBİS ile duruşmaya katılmak istememesi nedeniyle hazır edilemediğini söyledi. Mahkeme başkanı, Demirtaş'ın 2005 yılında da tutuklulukta ve gözaltında geçirdiği süre ile ilgili hazine aleyhine Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir dava açtığını ve davanın devam ettiğini belirtti.

Duruşmada söz hakkı verilen Cumhuriyet savcısı, eksiklerin giderilmesini istedi. Selahattin Demirtaş'ın avukatı Aygül Demirtaş Gökalp ise dava dilekçesini tekrar ettiğini belirterek, davanın kabul edilmesini talep etti. Söz hakkı verilen Maliye avukatı Zozan Ula ise davanın reddedilmesini istediklerini söyledi. Ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş'ın Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davasına ilişkin dosyasının incelenmek üzere istenmesine karar verdi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman mahkemeye verdiği dilekçenin sonuç ve talep bölümünde, koşullar dışında yakalanan, tutuklanan, tutukluluğun devamına karar verilen, makul sürede yargılama mercii huzuruna çıkarılmayan ve bu süre içinde hakkında hüküm verilmeyen, azami 30 günlük aralıklarla tutukluluk incelemesi yapılmayan müvekkilinin, milletvekili ve 6 milyon seçmen iradesini barındıran, TBMM'de grubu bulunan HDP'nin eş genel başkanı olduğunu belirterek, "Bu suretle uğramış olduğu zararının tazmini kapsamında, 04 Kasım 2016 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle 250 bin lira maddi, 500 bin lira manevi tazminata hükmedilmeli, yargılama masrafı ve vekalet ücretinin davalı Hazine'ye tahmiline karar verilmeli" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.