Demirtaş'tan Çınar açıklaması:: Saldırıyı yapanlar özür dilemeli

Demirtaş'tan Çınar açıklaması:: Saldırıyı yapanlar özür dilemeli
HDP lideri Selahttin Demirtaş, Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde 6 kişinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin konuştu.

 Çınar’da sivil ve bebekleri katledenlerin çıkıp halktan özür dilmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, “Çınar’daki Mevlü’de ve Cizre’deki Miray bebeğin ortak yasını tutmalıyız” dedi. Demirtaş, silahlı unsurların şehirlerde olmaması gerektiğini söyledi. HDP Lideri Selahattin Demirtaş, Sur’da yaşanan sokağa çıkma yasağının kaldırılması için 23 gündür Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapan doktorları ziyaret etti.

2-004.jpg

Demirtaş için yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Emniyetin tahsis ettiği polis korumalar ilk kez, olası bir saldırıya karşı Demirtaş’ı çelik çantalı kalkan ile korumaları dikkat çekti.

Savaşın insan doğasına aykırı olduğunu, barışın duygusunun ise bulaşıcı olduğunu kaydeden Demirtaş, akademisyenlerin gözaltına alınmasına tepki göstererek şunları söyledi: “Barış isteyen ve hükümeti eleştiren, ‘hükümet neden barış yapmıyor’ eleştirini yönelten herkesi vatan haini, terörist, düşman ilan edip linç ortamı yaratmak istiyor. Bir barış çağrısı yapmak, akademi dünyası açısısından ifade özgürlüğü değilse daha ne desinler. Oluk, oluk kan akacak diyenler baş taşı yapılıyor. Beyaz Şow’da yaşananlardan sonra ve akademi dünyasına yapılanlardan sonra yaşananlar en büyük PKK propagandasıdır. PKK 10’yıllarca çalışsaydı kendi propagandasını bu kadar yapamazdı. Savcılar, Cumhurbaşkanı ve Başbakan günlerdir PKK propagandası yapıyor. Akademisyenlerin niyeti PKK propagandası yapmak değildir”.

MEVLÜ’DE VE MİRAY BEBEĞİN YASINI TUTMALIYIZ

Yaşamını yitirenler arasına ayırım konulmaması gerektigini belirten Demirtaş, “Biz Çınar’da katledilen sivili ve bebeği, Sur’da katledilen bebekten ve sivilden ayırabilirmiyiz. Biz ayıramayız. Bu ayrıımı yapan kendiisine insanım diyemez. Haftalardır Cizre’de sivillerin öldürüldüğünü hükümet kabul etmiyor. Çınar’da yaşanan saldırı kimler tarafından yapıldığını bilmiyoruz. Üstelenen çıkar mı? Veya sorumlular devlet tarafından tespit edildi mi bilmiyoruz. Ama orada katledilen sivil, bebek ve çocuklar için bunu yapanların çıkıp açıkca kamuoyundan özür dilemesi lazım. Hükümet bunu yapabilir mi? Cizre’deki ve diğer yerlerdeki bebek ve sivil katliamlar için. Hükümet kabul bile etmiyor. Ama Çınar’da, Cizre’de kim yaptıysa özür dilenmesini beklemek toplum olarak hepimizin hakkıdır. Bir daha böyle şeylerin yaşanmayacağına dair özür beklemek hepimizin hakkıdır. Daha fazla çocuğun ve bebebeğin ölmemesi için herkes sesini yükseltmelidir. Çınar’daki Mevlüde bebek, Cizre’deki Miray bebek de bize bunu emreder. Geride kalan insanlar olarak kaybettiklerimizi ortak acı ve yasını tutup onların hatırası üzerine ortak bir yaşam kurmamız lazım” diye konuştu.

Şehir’de yasa dışı silahlı unsurlar olmamalı

Güneydoğu’da yaşanan tablodan hükümetin sorumlu olduğunu öne süren HDP lideri Demirtaş, “bir ülke içerisinde yasa dışı bir şekilde silahlı durumlar da olmamalı. Devletin silahlı güçleri de asla yasanın, kanunun ve insan haklarının dışına çıkmamalıdır. Varsa yasa dışı silahlı unsur öncelikli yol müzakere ile ikna etme yoludur. 2.5 yıl İmralı merkezli yürüyen müzakerelerde elde edilmek istenen amaçlardan biriyde bu değil miydi?. Bırakan şehirlerde dağlarda bile insan kalmayacaktı. Hepsi yasal çercevede çözülecekti. Sadece 10 gün daha müzakerelerin sürmesi gerekirdi. Neden vaz geçildi bilmiyoruz. Cumhurbaşkanı ve Başbakan bunu açıklamıyor. Masayı devirmeyecektiniz görüşmeler devam edecekti. Çocuklar öleceğine görüşmeler 1 yıl daha devam etmeliydi. Gerilim olacaksa masada olsaydı. Türkiye bölünmeden ve parçalanmadan bir arada yaşamanın formüllerini konuşalım dedik. Türkiye’ye zarar verecek bir talebimiz olmadı” şeklinde konuştu.

Haber: İlyas AKENGİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.