Demirtaş’tan hükümete ve PKK’ye çağrı

Demirtaş’tan hükümete ve PKK’ye çağrı
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, çözüm sürecine dönülmesi gerektiğini belirterek, “Hükümete de, PKK’ye de çağrı yapıyorum. Türkiye 15 Temmuz öncesi Türkiye’si değildir. Yeni durum değerlendirilmelidir” dedi.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin meclis grup toplantısında gündeme ilişkin gelişmelerde bulundu.

Demirtaş’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“HDP darbelere “ama”sız, tereddütsüz karşıdır”

“15 Temmuz’un üzerinden 10 gün geçti. Vahşi bir katliam, Türkiye’de bir kez daha darbeler gerçeğiyle karşılaşmamıza yol açtı. Askeri darbe, postmodern darbe ya da sivil darbe. Adına ne derseniz diyin, HDP darbelere “ama”sız, tereddütsüz karşıdır.

“Darbeciler yüzlerce insanı katlettiler, binlerce insanın yaralanmasına neden oldular. Darbeye karşı cesurca duran herkesi bir kez daha kutluyorum. Halk direnme hakkı ne kadar önemlidir bir kez daha ortaya çıktı. Özsavunma dediğimiz halkın kendisini savunma hakkı her canlının en doğal hakkıdır. Bu hakkı kullanan herkesi selamlıyor, kutluyorum.

“Bir komisyon kurulacak”

“15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 9-10 gün geçti, tabi ki daha çok tartışılacak. Darbe koşulları, darbenin yanında, kim ve kimler vardı? Amaçları neydi? Bu amaçların ne kadarına ulaştılar? Bunları tartışacağız. Hükümetin ifadesiyle darbe tehlikesi ortadan tümüyle kalkmışsa, o halde nasıl bugünlere geldik, tartışmak zorundayız.

“Bugün partimizin yaptığı öneri doğrultusunda bir komisyon kurulacak. Umut ediyorum, bu komisyon hakikati ortaya çıkaracaktır.

“Düşünün ki seçilmiş bir Meclis var. Beğenirsiniz beğenmezsiniz. Seçilmiş bir Meclis varken nasıl olur da birlileri Meclis’e el koymaya kalkar. Neden demokratik ülkelerde bu düşünülmez de bizde olur? Bunu biz iyi analiz edemezsek bu rezaletle bir kez daha karşılaşacağız.

 “İşkence insanlık suçudur”

“OHAL yetkilerin parlamentodan alınıp tek bir kişiye verilmesidir. Zaten bunun heveslisi çok vardı ülkede. Sadece darbeciler değil binlerce insan gözaltına alınıyor. Bakın 42 gazeteci için karar çıkarıldı.

“Bugün işkenceye karşı çıkmayalım, onlar darbe suçlusudur dersek ilkelerimizi yitiririz. İşkence insanlık suçudur. Kime yapılırsa yapılsın. Adalet Bakanı’nın iddiaları ciddiye alması lazım, kendisi biliyor ne olduğunu.

“Meclise gelse idama evet demeyeceğiz”

“İdam tartışmaları. Milleti kandırmanın bir alemi yok. Şimdi çıkarırsanız, hiçbir darbeciyi idam edemezsiniz. Yasalar geriye doğru işlemez.

“İdam olmasaydı bu ülkede Menderes’e uygulanmazdı. Bugün idam getirilse bile yarın kime uygulanacağı belli olmaz. Dolayısıyla bırakalım bu tartışmaları. Meclise gelse bile tek bir arkadaşım bile evet demeyecek.

“Hükümete de, PKK’ye de çağrı yapıyorum”

“Kürt sorununda çatışma yaradır. Bu yara durdukça kaşıyanlar olur. Çözüm sürecine dönülmesi lazım.

“Hükümete de, PKK’ye de çağrı yağıyorum. Türkiye 15 Temmuz öncesi Türkiye’si değildir. Yeni durum değerlendirilmelidir.

“İmralı’daki tecrit sona erdirilmeli”

“İmralı’daki tecrit sona erdirilmelidir. Başbakan, “Darbeciler İmralı’yı bombalamak istediler, böylece iç savaş hedeflediler” diyor. Ama avukatın gitmesine engel oluyorsun. Halkının Sayın Öcalan’dan haber alamamasındaki gerginliği neden görmüyorsun?

Askere dokunulmazlık yasası

“Askere dokunulmazlık yasası, darbeden bir gün önce 14 Temmuz’da onaylandı. Asker, darbe yapıyorum demeseydi asında yaptıkları dokunulmazlık kapsamındaydı.

“Darbe yapıyoruz diyip TRT’de bildiri okumasalardı yaptıkları dokunulmazlık kapsamındaydı. Meclis’i bombalayan pilotu yargılayamayacaktınız örneğin bu yasa gereğince. Neden? Cizre’yi, Nusaybin’i bombaladığında yargılanmasın diye.

“Halk OHAL’i değil, demokrasiyi hak ediyor”

“OHAL’e son verilmeli. KHK’ye gerek yoktur. Evet devlet yeniden yapılandırılmalı, ama bu bir partiye bırakılmamalıdır. Bunun için 4 partinin katılacağı bir komisyon kurulmalı. Devleti ele geçirmekten vazgeçmeli, devleti halka iade etmeliyiz.

“Yeni bir anayasa. Sivil, çoğulcu ve demokratik anayasa ile taçlandırmalıyız. Darbeye karşı bu kadar direnmiş bir halk OHAL’i değil, demokrasiyi hak ediyor. Darbeyle mücadele ediyoruz, darbe anayasası yürürlükte. Yeni bir anayasa yapmalıyız. Bir partinin anayasası dayatılmadan.

“Mitingler yapacağız”

“Hükümet’e yönelik eleştirilerimizi her alanda sürdüreceğiz. Darbelere karşı olacağız. Önümüzdeki günlerde, çeşitli illerde mitingler yapacağız. Geleceğe dair çok umutluyuz. HDP varsa umut tükenmemiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.