Demokrasi güçlerinin Van ittifakı

Demokrasi güçlerinin Van ittifakı
DEM Parti Van belediyesi eş başkanı seçilen Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmemesine yönelik tepkiler Türkiye geneline yayıldı.

Özel Mehmet TÜRK

DEM Parti, TİP, CHP heyetleri, siyasi parti temsilcileri, insan hakları kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Van'da bir araya gelerek, ortak açıklama yaptı.

vanda-demokrasi-cephesi3.jpeg

Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmemesi üzerine tepkiler giderek büyüyor. DEM Parti MYK toplantısını Van'da yaparken, Cumhuriyet Halk Partisi ve İşçi Partisi ile bir çok siyasi parti ve insan hakları kuruluşu ile sivil toplum örgütleri temsilcileri Van'a gelerek yaptıkları açıklamalarla DEM Parti adayı Mustafa Zeydan'a destek verdi.

DEM MYK Toplantısını Van'da yaptı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ın başkanlığında MYK toplantısını Van'da yaptı. MYK toplantısının ardından DEM Partili yetkililer; siyasi parti ve STK temsilcileriyle birlikte saat 12:00’de Feqiye Teyran Parkında Vanlılar ile buluştu. Van esnafı da kepenk açmayarak protestolara destek verirken daha sonra gerçekleşen yürüyüşe polis, plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti.

vanda-demokrasi-cephesi-1.jpg

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezin talimatı ile Sezgin Tanrıkulu başkanlığında ve milletvekillerinden oluşan bir heyet, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, Milletvekili Ahmet Şık, Kürt siyasi hareketinin önde gelen isimlerinden Leyla Zana, HDP Eş Genel Başkanı Sellahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, Diyarbakır ve ülke genelindeki bir şehirden insan hakları savunucuları, sivil toplum kuruluşu ve baro temsilcileriyle birlikte, Van'da DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile bir araya gelerek, "Demokrasi Cephesi" mesajı verdi. Hatimoğulları ve Bakırhan, daha sonra destek için gelen siyasi parti, baro ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine tek tek teşekkür etti.

vanda-demokrasi-cephesi-2.jpg"Kürt halkı, iyilik yapanı da, kumpasın arkasında duranı da unutmaz"

DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, burada yaptığı konuşmada, "Van Kürdistan’ın, Kürtlerin kalbidir. 14'de 14 yaparak, faşizme çok güçlü cevap verdiniz. Kürtlerin demokrasi taleplerinin baskı ile kayyım ile baskılanamayacağının cevabı hem Newroz’da hem burada verilmiştir. İki dönem iradenize kayyum atayanlar, yargı darbesi kumpasla Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyor. 14’de 14 yaptığınız belediyelerimizi koruyacağız. Kürt halkının iradesini yok sayan anlayışa itiraz edeceğiz. YSK'ya çağrımız; bu kumpasa ortak olmayın siz kendiniz aday olacağı şeklinde karar verdiniz. Bu kararınızın arkasında durun AKP’li adaya çağrımız, inançlıysan bu toprakların evladıysan bunu kabul etme. Yoksa başını eğmek zorunda kalırsın, Diyarbakır, Van sokaklarında yürüyemezsin. Kürt halkı onurludur, iyilik yapanı da, kumpasın arkasında duranı da unutmaz. AK Parti iktidarına çağrımız, bu halkın iradesini gasp ettikçe kaybetmeye mahkûmsunuz. Van halkımız merak etmeyin, mazbatamızı alıncaya kadar buradan gitmeyeceğiz" diye konuştu.

vanda-demokrasi-cephesi4.jpeg

"Demirtaş'ın selamı var"

Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da yaptığı kısa konuşmada, "Başkanınız Selahattin Demirtaş’ın Van halkına selamı var. Sizi kutluyor, zaferinizi selamlıyor. Mazbatamızı alana kadar buradayız" dedi.

vanda-demokrasi-cephesi6.jpg

Cumhurbaşkanına çağrı

Leyla Zana Van halkını selamlayarak “Van, Şırnak, Bitlis Kürt halkının iradesidir. Cumhurbaşkanınına çağrım; Batıda seçimde demokrasi var, Kürtlerin iradesi seçilince demokrasi uzaya gidiyor Bu halkın iradesine saygı duyun mesajını verdi.

vanda-demokrasi-cephesi7.jpg

"AKP-MHP yenilecek biz kazanacağız"

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ise yaptığı konuşmada "AKP-MHP yenilecek, biz kazanacağız" derken, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise, "Kürt halkının iradesini yok sayılıyor. Hep beraber direneceğiz, hep beraber kazanacağız" ifadelerini verdi.

vanda-demokrasi-cephesi8.jpgDEM Parti İl binasını ziyaret eden heyet il yöneticileri ve milletvekillerinde bilgi aldı. Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Van halkının iradesinin gasp edildiğini söyledi. Tanrıkulu, “Biz bu gasp girişimine pusu girişimine karşıyız. Sadece Van’da değil bütün Türkiye’de karşıyız” dedi.

Tanrıkulu: Yapılanlar şeytanın aklına bile gelmez

DEM Parti İl Başkanlığı'nı ziyaretinden sonra CHP heyeti adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Van halkı ile dayanışmak için kentte geldiklerini ifade ederek, "Biz burada olacağız ve sizle dayanışma içinde olacağız. Şunu net söyleyelim. Bu yapılanlar şeytanın aklına bile gelmez. Yani bunun kitabı yok, hukuku yok. Bu uygulamalar Cumhuriyet tarihinde yoktur. İlk önce kayyumu icat ettiler. Şimdi de seçilmiş Van halkının iradesini yok sayarak, başka birini belediye başkanı olarak burada oturtmaya çalışıyor. Bunun hukukta, yasada yeri yoktur. Ben buradan AKP adayına sesleniyorum; Gidip o koltuğa oturma. Sana verilen mazbatayı al ve yırt. Böyle bir hukuksuzluğu kabul etme. Van’a karşı, Türkiye’ye karşı, kendi aile geçmişine karşı bunu kabul etme. Kendi kişisel tarihine bu sıfatı yapıştırma. Bu vicdansızlık ve hukuksuzluktur. Sana o mazbatayı bir hâkim verebilir, ama sen bu halkın iradesine saygı duy. Gasp edilmiş bir koltuk olamaz. Bu halkın yüzüne bakamazsınız" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.