NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Demokrasi ve siyaset kurumu

Demokrasi ve siyaset kurumu

Parlamento ne içindir?

Parlamentonun görevi nedir?

Ülkenin demokrasi ile yönetilmesine, demokrasinin olgunlaşması ve toplumun bütün katmanlarında söz sahibi olmasına aracılık etmektir.

 

Bizde yapılan nedir?

Sayısal çoğunlukta ifadesini bulan bir demokrasi biçimiyle yolsuzluk, hırsızlık gibi meselelerin üstünün kapatılmasına aracılık etmek, kişileri ‘demokrasi’ adına aklamak.

 

Hesabına gelirse Aga!

Bizde böyle.

**

Seçime giderken gövdenin yara almaması yönünde ikna edilen iktidar milletvekilleri, gözle görülür nitelikli hırsızlık suçuna ortak oldu, ‘AK’ ladı, ‘yola devam’ dedi.

 

Fire vermeden gerçekleşen ‘Aklama’ operasyonun başarısını elbette ki yadsımıyoruz!

Fıtratlarına uygun bir operasyonun biçimi.

Tersi olsa demokrasinin fıtratına aykırı olurdu zaten.

 

Hırsızlık meselesinde fire vermeyen milletin vekilleri, bakanları ve çocuklarını kurtarmış olabilirler, ancak bu suça ortak oldukları için tarih önünde aynı ‘sanık’ sandalyesine kendilerini oturtmuşlardır. İşlemedikleri suçun/suçların ortaklığını üstlenmişlerdir.

Belki de; ‘komşu da pişer bize de düşer’ gibi de düşünmüş olabilirler.

**

Şahsi meselelerde fire vermeyen parlamentonun çoğunluk kanadı her nedense toplumsal meselelerde bu performansı bir türlü gösteremiyor. Çoğulcu demokrasinin olmazsa olmazlarından olan seçim barajı konusunda kılını kıpırdatmayanlar hırsızlık konusunda nasıl alkış tutuyor, doğrusu çok merak ediyorum.

 

Seçim barajı için demokrasi arayışını mahkeme kapılarında sürdüren bir ülke konumuna geldikten sonra çok fazla söylenecek bir şey kalmıyor. O zaman da parlamentonun işi ne diye sormaktan da kendimizi alamıyoruz. Toplumsal muhalefetin temsilcisi HDP’nin, ana muhalefet partisi CHP’nin seçim barajının düşürülmesi ile ilgili tüm rakamlara ‘tamam’ dediği (7-5 hatta 0 rakamlarına kadar) bir parlamentoda meselenin mahkemeler aracılığıyla çözümünden medet umuluyorsa elbette ki ‘daha çok işimiz var’ demek durumundayız. Anayasa mahkemesi seçim barajının düşürülmesi ile ilgili başvuruları ret etmemiş olsaydı bile, bu parlamentodan doğru bir sonuç çıkmayacaktı.

 

Kararın uygulanıp uygulanmaması yeterli sayının sahibi olanların yetersizliğinde takılı kalacaktı.

Görünen o ki; Yüzde 10 barajı ile yola devam edilecek.

Geriye bir tek şey kalıyor

Hep birlikte dua ediyoruz

Hep birlikte yoğun bir çaba gösteriyoruz ki,

HDP yüzde 10 barajını aşsın.

Kişisel olarak bu koşullarda aşamayacağını düşünenlerden olsam dahi, siyasette son 24 saatin de çok çok önemli olduğuna inananlardanım.

 

Bizlerin oyu bir tarafa, sonrası Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında ortaya koyduğu, son günlerde aşağıya doğru düşen o müthiş performansını tekrar zirveye taşımasına bağlı.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR