Dengir Fırat: Şaşılacak bir şey yok sözlerini yerine getiriyorlar

Dengir Fırat: Şaşılacak bir şey yok sözlerini yerine getiriyorlar
Meclis'te dün "sorunların araştırılarak çözüm yolu bulunması" amacıyla CHP tarafından verilen önergenin AKP ve MHP oyları ile reddedilmesini "ibret verici" bulan HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, hükümetle koalisyon görüşmeleri yapan CHP'ni

 

Dengir Fırat, yaşananları ise "Bana göre şaşılacak bir şey yok, HDP barajı aşarsa süreç biter dediler ve verdikleri sözü yerine getirdiler" sözleriyle değerlendirdi. AKP'nin oynadığı oyunun tutmayacağını ve DSP'nin akıbetini yaşayacağını belirten Fırat, "Eninde sonunda müzakere masasına dönülecek ama bu arada olan fakir-fukaranın çocuklarına olacak" dedi. Mecliste son dönemlerde yaşanan olayların araştırılması ve çözüm yollarının bulunması amacıyla CHP tarafından verilen Araştırma Önergesi AKP ve MHP oyları ile reddedildi ve böylece çözüm yeri olması gereken Meclis sorunları "çözümsüz" bırakarak yeniden tatile girmiş oldu. Ayrıca Erdoğan'ın başlattığı "savaş konsepti" kapsamında bir yandan sınır ötesi ve yurtiçinde operasyonlar sürerken, öte yandan Kürt siyasetine yönelik "marjinalize etme, etkisiz kılma" politikaları da hızlandırıldı. "Bir erken seçim hesabı" olarak gündeme getirilen gelişmeler kapsamında Erdoğan ve hükümet yetkilileri de "çözüm sürecini" bitirdiklerini deklare etti. '7 Haziran öncesi verdikleri sözleri yerine getiriyorlar' Yaşananları DİHA'ya değerlendiren HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, yaşananların "değerlendirmeye lüzum bırakmayacak" kadar açık olduğunu söyledi.

İnsanların hafızalarını yoklamalarını isteyen ve "Seçimden önce ne diyordu Başbakan Yardımcısı (Yalçın Akdoğan) HDP barajı aşarsa süreç biter. Cumhurbaşkanı da aynı şeyleri söylüyordu" hatırlatmasında bulunan Fırat, "Bana göre ortada şaşılacak bir durum yok. Hükümet ve Cumhurbaşkanı verdikleri sözü yerine getirdiler. 7 Haziran'da HDP barajı aştı, 8 Haziranda düğmeye basıldı" diye konuştu. 'Oynanan oyunda herkesin dikkatli olması lazım' Yaşananlar karşısında özellikle tarafları "dikkatli ve duyarlı olmaya" çağıran Fırat, "Bir oyun oynanıyor. Çalınan davula ayak uydurmamak lazım. Herkesin bu süreci çok iyi değerlendirmesi, b ve c planlarını yerine getirmemesi gerekir. Biz HDP olarak bu konuda dikkatliyiz. Diğer tarafların da çok dikkatli olması ve buna göre hareket etmesi gerekiyor. Kuzey Kürdistan bölgesinde Gladyo yeniden hayata geçirilmiştir. Yeniden canlandırılmıştır birilerinin tahriki ve talimatı ile; bu oyunları kısa sürede deşifre ederek halka anlatmak lazım" dedi. Ceylanpınar'da öldürülen iki polis olayının "provokasyon olduğunu ve bu konuda yeterli hassasiyetin gösterilmediğini" savunan Fırat, "Şimdi bundan sonraki olaylarda da aynı şekilde çok hassas olup bazı olayların deşifre edilip kamuoyuna duyurulması gerekiyor" dedi. Mecliste yapılan tartışmalara da değinen Fırat konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Görüşmeler ibret vericiydi' "Dünkü oylama ibret verici bir oylamaydı. CHP bu önergenin sahibiydi, enteresan olarak hepsi oy vermedi. AKP ve MHP arasında tam bir mutabakat vardı ve hiç bir noksan olmadan reddettiler. Ortada bir başka konu daha var. CHP, AKP ile hükümet ve koaliasyon görüşmeleri yapıyor ve bu yüzden verdiği önergeyi sahiplenmekten çekiniyor. MHP, AKP'ye göz kırparak 'onunla hükümeti kurma benle kur' sinyalleri veriyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay'ın yüzde 60 bloku böyle dağıttık açıklamasına dikkat etmek lazım. Diğer siyasi partilerin kendilerine 7 Haziranda verilen talimatı yerine getirmedikleri, AKP'nin elma şekeri niyetine kullandığı koalisyon hayalini ellerine vererek bir şekilde darmadağın hale getirildikleri ortada. İşin aslı bir an önce gidilecek erken seçim değil, hemen seçimde HDP üzerinden, HDP'ye kayan oyları alma planı üzerine kurulu. (diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.