Deprem nesli çocuklar sokakta çalışıyor

Deprem nesli çocuklar sokakta çalışıyor
Depremin ardından ekonomik sıkıntıların halen giderilmediği Erciş'te, çocuklar soğuk havaya rağmen sokaklarda çalışarak ailelerine destek oluyor.

VAN - Van depreminin ardından ilçede yaşanan ekonomik sıkıntılar işsizliği arttırdı. Depremden en fazla zarar gören ilçelerden Erciş'te, aile bütçesine katkı sunmak amacıyla sokaklarda çalışan çocukların sayısında da gözle görülür artış yaşandı. Soğuk havaya rağmen sokaklarda seyyar satıcılık veya ayakkabı boyacılığı yapan çocuklar, günlük ellerine geçen 10-15 TL ile aile bütçesine katkı sunmaya çalışıyor. Kaçak sigara satarak para kazandığını söyleyen 9 yaşındaki Ş.T, yaptığı işin yasal olmaması nedeni ile polis ve zabıtalarla kovalamaca oynadıklarını söyledi. Sık sık polis ve zabıtalardan, küfür işittiklerini, dayak yediklerini anlatan Ş.T, "Bazen çevremde çocuklara bakıyorum, herkesin üzerinde güzel elbiseler, sıcak montlar var. Allah onları da yarattı bizi de. Biz neden böyle yaşıyoruz. Sadece merak ediyorum" dedi. 

'Zor olsa da katlanmak zorundayız'

Babasının yaşlı olduğu için çalışamadığını belirten 13 yaşındaki M.E ise ders çıkışı çarşıya gelerek çalışmak zorunda kaldığını söyledi. M.E, "Evde çalışan tek kişiyim. 2 ablam üniversite kazandı, şu anda okuyor. Babam yaşlı çalışamıyor. Günlük kazandığım 15-20 TL. Bu da ekmek almaya yetiyor. Arkadaşlarım okuldan çıktıktan sonra ders çalışmak için evlerine gidiyor, ben ise çarşıya gelip çalışmak zorunda kalıyorum. Katlanacağız, dünya işte" dedi.

'Çoğu zaman parmaklarım üşüse de katlanmak zorundayım'

Evde 9 kardeş olduklarını ve ayakkabı boyacılığı yaptığını belirten A.D (14), ayakkabı boyamamanın çok zor olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Çoğu zaman soğuktan parmaklarım tutmuyor. Parmaklarım üşüse de katlanmak zorundayım. Ev ekmek ister" dedi. A.D, herkesin kendine göre bir yaşam tarzı olduğunu ifade ederek, "Ne yapalım, alıştık artık. Çalışmaktan başka çaremiz yok."

'Başka çaremiz yok'

Y.S (13) ise deprem sırasında evlerinin yıkıldığını ifade ederek, depremden önce çalışmadıklarını, fakat deprem felaketinin evlerini yıkmasının ardından çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Y.S, "Babamın depremden önce işi vardı. Fakat deprem olduktan sonra işinden oldu. Babamın bir işi olsaydı belki de çalışmazdım" dedi. 

depremin-cocuklari.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.