Depremzedeler bu kış da üşüyor!

Depremzedeler bu kış da üşüyor!
VAN - Elektrikleri Van Valiliği tarafından kesildiği için 3 ay önce açlık grevine başlayan Anadolu Konteyner Kent'te kalan depremzedeler, havaların iyice soğumasıyla birlikte geceleri uyuyamaz duruma geldi.

Van'da 2011'de yaşanan iki büyük depremin ardından konteyner kentlere yerleştirilen, ancak Van Valiliği tarafından 92 gün önce elektrikleri kesilmesi üzerine açlık grevine başlayan Anadolu Konteyner Kent'teki depremzedeler, halen karanlıkta üşüyor. Havaların soğumasıyla herhangi bir hazırlıkları olmayan depremzedeler, sabahtan akşama kadar açlık grevinin devam ettiği yerde yaktıkları soba ile ısındıklarını, akşamları ise soğuktan uyuyamadıklarını ifade etti. Depremin en büyük mağduru çocuklar ise, konteyner kentte yalın ayak ve ince giysilerle, açlık grevindeki anne babalarının yanında ayrılmıyor. 

'Çocuklarımızın başında bit var'

Akşamların çok soğuk olduğunu ve piknik tüpü yakarak ısındıklarını dile getiren depremzedelerden Nuri Canata, çaresizce beklediklerin söyledi. Soğuk havaların en çok çocuklarını mağdur ettiğini söyleyen Canata, "Geçen sene okula giden çocuklarımız çok başarılıydılar. Bu sene elektrik olmadığı için ve havaların soğuk olmasından dolayı çocuklar ders çalışmıyor. Çocuklar derslerini mum ışığında çalışıyorlar, nasıl başarılı olurlar?" dedi. Çocukların yıkanmadıkları için kirlendiklerini belirten Canata, "Çocuklarımız yıkanamıyor, başlarında bit var. Barınma bir haktır ve bu hak devletin anayasasında vardır. Biz hiçbir partinin militanı ve kuklası değiliz. Açlık grevinin olduğu yerdeki ısınma ve su ihtiyacını belediye karşılıyor. Belediyenin verdiği kömürü açlık grevinin olduğu yerde yakıyoruz. Herkes şu an burada ısınıyor" diye konuştu.

'Devlet bize acımıyorsa bu çocuklara acısın'

Su ve elektrik olmadığı için temizlik yapamadıklarını ve artık konteynerlerde nefes almanın dahi zorlaştığını anlatan Hayal Aslan da, "Yazın havalar sıcaktı, elbiselerimizi yıkamak için suyu güneşte ısıtıyorduk. Şimdi ise, havalar çok soğuk olmaya başladı. Artık sıcak su da yok. Kış geldi, hiçbir hazırlığımız yok. Çaresiz olarak yetkililerin bu sorunu çözmelerini bekliyoruz. Devlet bize acımıyorsa, bu çocuklara acısın" dedi.

'6 çocuğumla sabaha kadar uyuyamıyoruz'

Çektiği sıkıntıları anlatırken gözyaşlarına tutamayan Maşallah Sakızcı adlı depremzede ise, havaların soğuk olması nedeniyle 6 çocuğu ile sabaha kadar uyuyamadıklarını dile getirdi. Elektrik olmadığı için çocuklarına banyo yaptıramadığını belirten Sakızcı, "Biz yazın gece olunca bu konteynerlerde üşüyorduk, şimdi nasıl dayanacağız? Şu an ısınmak için açlık grevinin olduğu odada ısınmaya çalışıyoruz, ama geceleri ısınmak için hiçbir çaremiz yok" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.