Dersim adının iadesi için imza kampanyası başlatıldı

Dersim adının iadesi için imza kampanyası başlatıldı
Devrimci Güç Birliği, 25 Aralık 1935 tarihinde çıkarılan Tunceli Vilayeti'nin İdaresi Hakkında Kanun ile ismi Tunceli olarak değiştirilen Dersim adının iadesi için imza kampanyası başlattı.

DERSİM -Dersim soykırımı kararının alındığı gün olan 4 Mayıs tarihine kadar sürecek olan kampanya kapsamında toplanacak imzalar Meclis'e gönderilecek.


Dersim Devrimci Güç Birliği, 25 Aralık 1935 tarihinde çıkarılan Tunceli Vilayeti'nin İdaresi Hakkında Kanun ile adı Tunceli olarak değiştirilen Dersim adının iadesi için imza kampanyası başlattı. Kampanya, BDP Dersim İl Örgütü binasında yapılan basın toplantısıyla start aldı. Açıklamaya, BDP Dersim İl eş başkanları Ergin Doğru ile Leyla Akyıldız, ESP Dersim İl Başkanı Ekber Kaya ve EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale katıldı. Dersim Devrimci Güç Birliği adına açıklamayı yapan BDP Dersim İl Eş Başkanı Ergin Doğru, Tunceli adının yalnızca resmiyette kabul gördüğünü, egemen zihniyetin tekçi anlayışının Dersim halkı tarafından kabullenilmediğini söyledi. Dersim halkının kendisini Dersimli olarak gördüğünü ve bu şekilde tanımladığını söyleyen Doğru, "Dersim'in kendi tarihsel değerleriyle buluşturulması için başlattığımız kampanyanın bir adımı olarak 4 Mayıs'a kadar, 'Dersim'in ismini geri verin' adı altında bir kampanya başlatacağız. Bu kampanyanın temel amacı Dersim'in isminin resmiyette de geri verilmesinin sağlanmasıdır" dedi.

'Başbakan samimiyse Dersim adı iade edilir'

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın 1938 Dersim katliamı "özrü"nü hatırlatan Doğru, "Eğer Sayın Başbakan yarım ağız özründe samimiyse, yasal anlamda da Dersim adının iadesi sağlanır" diye belirtti. Doğru şunları söyledi: "Başlatacağımız imza kampanyasıyla Dersim halkının iradesini ve talebini TBMM'ye ulaştıracağız. Bu kampanya Dersim soykırımı kararının alındığı gün olan 4 Mayıs tarihine kadar sürecek. Biz soykırım kararının alındığı günde Dersim isminin geri verilmesinin Türkiye'deki egemen anlayışın tarihsel anlamda da özür dilemiş olacağını ve toplumsal barışa katkı sağlayacağını düşünüyoruz." (Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.