Dersim Katliamı'nda ilk kazma vuruluyor

Dersim Katliamı'nda ilk kazma vuruluyor
Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi karar verdi: 1938 yılında öldürülen 24 kişinin toplu mezarı açılacak.

Tunceli'nin Hozat ilçesi Karabakır köyünde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Baran ve Canan ailesine mensup 24 kişi, 1938 Dersim harekâtında yakılarak öldürüldü.

KEMİKLERİNE RASTLANILDI

Baran ailesinden Hüseyin Baran, geçtiğimiz Haziranda bölgede kurbanların kemiklerine rastladı. Konuyu yargıya taşıyan Baran, toplu mezarın adli tıp uzmanları eşliğinde açılmasını ve kemiklerin hangi yıla ait olduğunun tespit edilmesini istedi.

MAHKEME ''AÇIN'' DEDİ

Hozat Cumhuriyet Başsavcılığı, iki kere takipsizlik kararı verdi. Aile itirazda bulundu. Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi toplu mezarın açılmasına karar verdi.

Sulh Ceza Hakimi Muhammed Gündoğdu kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Varnava ve Diğerleri/Türkiye kararını dayanak gösterdi ve Türkiye'nin 1955 ve 1974 yılları arasında kaybolan 15 Kıbrıslı Rum'un başvurusu üzerine 2009 yılında mahkûm edildiğini hatırlattı.

KAR KALKINCA KAZI YAPILACAK

Baran'ın avukatı Cihan Söylemez “Kış şartlarının iyileşmesinin ardından 2015 yılında kazı yapılması konusunda anlaştık. Kazıya, adli tıp uzmanları ve antropologların yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ile bilim adamları da gözlemci olarak katılabililecek. Bebek, çocuk, yaşlı ve kadın kemikleriyle Dersim'de katliam yapıldığı belgelenecek” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.