Dersim'de Gağan kutlaması

Dersim'de Gağan kutlaması
Dersim coğrafyasında yaşayan ve Kürt Alevileri tarafından hicri takvime göre yeni yıla giriş olarak kabul edilen Gağan kutlaması yapıldı.

DERSİM - Dersim Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından Dersim coğrafyasında yaşayan ve Kürt Alevileri tarafından hicri takvime göre yeni yıla giriş olarak kabul edilen Gağan kutlaması yapıldı. Her yıl geleneksel olarak yapılan Gağan kutlamasında çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlik boyunca davul zurna eşliğinde esnafları gezen bazı kılıklara girmiş Dersim Gençlik Merkezi ekibinden üç tiyatrocu, esnaflardan topladıkları yiyecekleri daha sonra yurttaşlara dağıttı. 

KhalGağan

"Khal", ihtiyar anlamına gelen Kırmancki bir kelimedir. "Gağan" ise Kirmancki'de Aralık ayına verilen isim. KhalGağan, Dersim coğrafyasında Kürt Alevileri tarafından kutlanan ve günümüze kadar gelebilmiş eski bir gelenek. Aralık ayının ilk haftası başlayan, eskinin uğurlanması ve yeni gelen yıla merhaba anlamı taşıyan KhalGağan kutlamaları, Ocak ayının ilk haftasına kadar sürer. Kutlamanın yapıldığı gün çocuklar sabah erkenden kalkıp, en güzel elbiselerini giyinerek KhalKhek (İhtiyar Adam) eşliğinde hediye toplamaya gidilir. Toplu bir şekilde gidilen evlerin kapıları çalınarak "Gağanê Sıma BımbarekBo" (Gağanınız kutlu olsun) denilerek ev ahalisi selamlanır ve şarkılar eşliğinde KhalKhek oyununu oynanır. Ardından ev sahibinin verdiği yiyecekler köyün bir evinde pişirilip, tolucayenilier, geri kalanlar da yoksul ailelere dağıtılır. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.