Derviş: Bazı Meslekler Kaybolacak, Gelir Eşitsizliği Artacak

Derviş: Bazı Meslekler Kaybolacak, Gelir Eşitsizliği Artacak
Kemal Derviş, ekonomik büyümenin doğası üzerine yapılan tartışmalarda yeni bir döneme girdiğini bildirdi.

Brookings Kurumu Başkan Yardımcısı, UNDP eski Başkanı Kemal Derviş teknolojik gelişmeyle, kasiyerlik, telefon operatörlüğü, ücret toplama gibi bazı mesleklerin ortadan kalkacağını, muhasebecilere, seyahat, finans danışmanı ve şoförlere daha az ihtiyaç duyulacağını, gelişmenin yüksek vasıflı işçilerle vasıfsız işçiler arasındaki ücret uçurumunun artmasına neden olacağını bildirdi.

Derviş, artan eşitsizliği destekleyecek eğilimlerin birçok politika enstrümanıyla, eşitlik ve sosyal hareketliliği sağlayacak bir çabanın merkezinde, vergi rejimleri ve hayat boyu kapsayıcı ve ulaşılabilir eğitim ve sağlık hizmetleriyle etkisizleştirmesi gerekeceğini belirtti.

Derviş, Project Syndicate'de yayınlanan "Ekonomide İlerlemeyi Nasıl Ölçmeliyiz?" başlıklı makalesinde ekonomik büyümenin doğası üzerine yapılan tartışmalarda yeni bir döneme girdiğini bildirdi.

KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜMENİN HIZI

Ekonomik büyümede soruların geçen onyıllardakilerden farklı olduğunu belirten Derviş, ilk olarak "ekonomik büyümenin gelecekteki potansiyel hızı" konusunun ekonomistler arasında ciddi anlaşmazlık doğurduğunu bildirdi.

Derviş şöyle devam etti:

"-Nortwestern Üniversitesi'nden Robert Gordon ABD ekonomisinin orta vadede yüzde 0.5 kişi başına milli gelir artışı sağlamayı başarırsa şanslı olacağına inanıyor. Diğerlerinden belki de en dikkat çekicisi Dani Rodrik yükselen ekonomiler için "büyüme kötümserliği'nin bir türünü geliştirdi. Bu önde gelen analizcilerin çoğunun ortak olduğu anahtar öncül, ülkelerin (en çok da gelişmekte olan ve yükselen ülkelerin) kendilerinden hızlı olanları yakalamasına olanak veren teknolojinin artık yavaşlayacağı.

-Karşı taraftakiler ise "yeni teknolojiciler'. Düşük ve orta vasıflı emeği mükemmel şekilde yedekleyecek gerçekten "akıllı makineler'in karakterize ettiği dördüncü sanayi devriminin başında olduğumuzu iddia ediyorlar. "Nesnelerin interneti'nin yanısıra (eşyalara uzaktan komuta edilmesi) bazıları yazılım biçiminde olan bu "robotlar', enerji verimliliği, ulaşım (örneğin kendi kendine yol alan araçlar), tıbbi bakım ve kitle üretiminin üç boyutlu printerler sayesinde özele göre ayarlanması dev bir yeni verimliliğin müjdecisi olacak."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.