NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Devam eden süreç mi? Yeni süreç mi?

Devam eden süreç mi? Yeni süreç mi?

Sırrı Süreyya Önder çözüm süreci ile ilgili yaptığı son açıklamada, ‘Yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz, bu bütün meselelerin hal olduğu anlamına gelmiyor. Ama şu anlama geliyor; diyalog süreçlerinin kapanmaması anlamına geliyor’ dedi.

Bu ve buna benzer açıklamalar daha önce de yapılmıştı. Edindiğimiz deneyimler ışığında analiz ettiğimizde; umut veren ancak sonuca hitap etmeyen açıklamalar olarak değerlendirmek mümkün. Yüzde yüz manasında bir sonucu kast etmiyorum. Sürecin ilerleme düzeyinin sağlıklı olup olmadığı konusundaki tereddütler, yapılan iyi niyetli, umut verici açıklamalara rağmen çok sayıda kişinin kafasının bir köşesinde statik konumunu koruyor.

Bu nedenle durumu;

Bildiğimiz, devam eden süreç mi?

Yeni bir süreç mi?

Sorularıyla anlamaya çalışıyoruz.

Süreç, sürecek mi?

Gibi ciddi bir soruyu da sürekli kendimize soruyoruz, birileri de bize soruyor.

 

Çözümün parametrelerinin seçime/seçimlere endeksli çerçeve içine alınmış olması gibi bir paranoyanın genel hâkimiyetinin etkisinden kurtulmanın nasıl mümkün olabileceğini de elbette ki düşünmek istiyoruz.

 

Kandan uzak, demokrasi ile kutsanmış bir çözüm pratiğinin hayatımıza damga vurması istek ve arzusuna rağmen, siyasetin ayak oyunları arasındaki ezilmelerin yarattığı toplumsal travmayı toplumun daha fazla taşıma gücünün kalmadığını çok net görmek gerekiyor.

 

Ben çözüm sürecini destekleyen, sorunun halkların kardeşliğinde ifadesini bulan bir düzeyde çözülmesinden yana olanlardanım. Böyle düşünmeme rağmen yürüyen ya da yürüdüğü söylenen sürece itidalli yaklaşım içindeyim.

O nedenle durumu iki evrede değerlendirmek istiyorum

1-Seçim öncesi süreç

2-Seçim sonrası süreç

 

Neden?

Çünkü muhataplar arasındaki ‘güven’ sorunu hala devam ediyor. Bu nedenle de seçime endeksli bir çözüm trafiği yaşanıyor. Seçime/seçimlere endeksli çözüm trafiği ise, Kürt sorununun sağlıklı çözümünün önündeki en büyük engeldir.  Yüzde 10 barajının aşılmaması durumunda ise seçim sonrası sürecin nasıl yürüyeceği konusunda şimdiden kafa yormamızın bir zararı olacağını sanmıyorum.

 

Aksine büyük yararlar sağlayabilir!

O zaman hep birlikte şimdiden düşünelim

Daha seçime çok zaman var.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR