DİAY-DER 'Kutlu doğum' için Newroz alanını istedi

DİAY-DER 'Kutlu doğum' için Newroz alanını istedi
Hz. Muhammed'in doğum günü "Kutlu doğum haftası" çerçevesinde alanlara çıkmaya hazırlanan Kürtler Newroz alanında İslam âlimleri ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kitlesel olarak kutlama yapacak.

DİYARBAKIR - Kutlu doğumu Newroz alanında yapmak için Bağlar Belediyesi'ne başvurduklarını belirten DİAY-DER Başkanı Mele Zahit Çiftkuran, "Kürtler her yıl aşk ve sevgi ile kutlamalar yapmıştır. Sürekli onu anarak, onu yaşayarak anmaya çalıştık. Bu yılda halkımızın taleplerini dikkate alarak Peygamber efendimizin doğduğu günü alanlarda kutlama kararı aldık" dedi. Her yıl çeşitli gruplar tarafından özellikle bölgede "kutlama" adı altında siyasi propagandaya dönüşen Hz. Muhammed'in dünyaya geldiği hafta olarak kutlanan "Kutlu doğum haftası"nı gerçek anlamı ile kutlamak için Diyarbakır'da bir platform oluşturuluyor. Bu güne kadar kapalı yerlerde ve camilerde bu özel günü kutlayan duyarlı yurttaşların talebi üzerine DİAY-DER Nisan ayında kutlama yapmak için Newroz alanı için Bağlar Belediyesi'ne başvuruda bulundu. Aralarında İslam âlimleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda platformun bulunacağı kutlamayı yurttaşların talepleri doğrultusunda gerçekleştirme kararı aldıklarını belirten DİAY-DER Başkanı Mele Zahit Çiftkuran, Hz. Muhammed'in tüm kavimler için gönderildiğini ve bunun Allah'ın kelamı olduğunu belirtti. 


'Yurttaşlardan gelen talep üzerine bu kararı aldık'

DİAY-DER'in kurulduğu günden bu yana kutlamalar yaptığını fakat bunu asla siyasi bir argümana alet olmamasına özen gösterdiklerinin altını çizen Çiftkuran şunları aktardı: "Biz DİAY-DER olarak her yıl çeşitli etkinlikler ile kutlama yapıyorduk. İçeride verdiğimiz mevlitler ve etkinlikler ile yaptığımız kutlamaların artık yeterli olmadığını düşünüyoruz." Hz. Muhammed'e duyulan sevgi ve saygının camilere sığmadığını ifade eden Çiftkuran, "Peygamberimize duyduğumuz sevgi ve saygıyı bu yıl alanlarda da göstermek istiyoruz. Artık camiler bize dar geldi ve biz de açık alanlarda halkımız ile kutlamalar yapacağız" dedi. Çiftkuran, "Bize gelen talepler doğrultusunda böyle bir karar aldık. Halkımız bize bu özel günü alanlarda kutlamak istediklerini söylediler. Bizde bunu dikkate alarak yaptığımız istişareler sonucunda böyle bir karar aldık" diye belirtti. 

'Peygamberimizi anmak bağırıp çağırmak ile olmaz'

Kutlu doğum haftasını herkesin hakkı olduğunu kaydeden Çiftkuran şöyle devam etti: "Peygamberimizi anmak herkesin hakkı ancak burada dikkat çekmek istediğimiz önemli bir husus var. Peygamberimizi anmak sadece bağırıp çağırmak ile olmuyor. Biz onun ahlakını yaşamalıyız. Cahiliye döneminden yaydığı ışığı esas almak gerekiyor. Eğer kalbiniz kuruysa ve ahlakınız iyi değil ise, bu anmanın hiçbir anlamı yoktur." İslam'ın özünü yaşamanın önemine işaret eden Çiftkuran, "Biz onun söylediklerini hatırlayarak yaşamıyorsak onun İslam'ın gerçek özüne yaptığı vurguyu bilmez isek sadece kuru kalabalıklar ile bunu yapmanın hiçbir anlamı yoktur" diye kaydetti. 

Nisan ayında yapacakları çağrı ile İslami kesimlerin tümüne açık davette bulunacaklarını ifade eden Çiftkuran, "Biz yapacağımız çağrı ile bu konuda hassas tüm kurum, alim ve inisiyatifler ile görüşüp bu konuda kendilerini bilgilendirecek bir arada kutlama yapmayı düşünüyoruz. O gün tüm halkımız ile birlikte Newroz alanında Peygamber efendimizi anacağız" dedi.    (DİHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.