Dicle, "Barış müjdesini yakında verebiliriz"

Dicle, "Barış müjdesini yakında verebiliriz"
İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşen DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, HDP’nin ‘Derin müzakereye geçildi’ sözlerine açıklık getirdi.

İlyas AKENGİN

17 Aralık tarihinde Öcalan ile yaptıkları görüşmeden bazı başlıklar paylaşan Dicle, "Öcalan bize 5-6 yıldır devlet heyetleri ile sürdürdüğümüz diyalogu bugün bir müzakere taslağı üzerinden anlaşmaya kadar ulaştırabiliriz. 200 Yıldır bu topraklarda çok acılar yaşatan Kürt sorunu ve diğer tüm sorunların çözümü yönünde tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz. Allah’tan niyaz ederiz ki, bu süreç başarı ile noktalanır. Umarım herkese hayırlı müjdeyi veririz" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi(DTK) bünyesinde oluşturulan Demokratik İslam Kongresi, ‘Ortadoğu’da Barış ve İslam’ paneli düzenledi. Kur’an-ı kerimin okunması ile açılışı yapılan panele çok sayıda din adamı ve akademisyen katıldı. Panelde, Irak ile Suriye’de ortaya çıkan ve Ortadoğu coğrafyasını adeta kan gölüne çeviren IŞİD terörü ele alındı. Panelistler da Doğu ve Güneydoğu illerinden ki gençlerin IŞİD’e katılımlarını tartıştı.

17 Aralık’ta İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ile gizli görüşen HDP heyetinde yer alan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, panelin açılış konuşmasında katılımcılara Öcalan’ın selamlarını iletti. Dicle, HDP’nin son İmralı görüşmesi için ‘Derin müzakereye geçildi’ açıklamasına ilişkin bazı ipuçları verdi.

haa1-copy.jpg

“BARIŞ ARİFESİNDEYİZ”

Hatip Dicle, İmralı görüşmelerine ilişkin şunları söyledi: “Sayın Öcalan, KCK yetkileri ve gerekse bizler aslında şeffaflıktan yanayız. Biz görüşmelerin tümünün yani orada ne konuşuldu, ne kararlar alındığını sizlere sunmaktan yanayız ancak gelin görün ki, bunun ikinci tarafı olan hükümet biraz daha olgunlaşıncaya kadar bu konularda hassas olmamızı istiyor.

Ancak size şu müjdeyi verebilirim, sayın Öcalan'ın deyimidir, ‘5-6 yıldır burada sürdürdüğümüz diyalog bugün bir müzakere taslağı üzerinden anlaşmaya kadar ulaştırabiliriz. Hükümet ile devlet heyetleri ile sürdürülen görüşmeler bugün belki 200 yıldır bu topraklarda çok acılar yaşatan Kürt sorunun ve diğer tüm sorunların çözümü yönünde tarihi adımlar atabilmenin arifesindeyiz ’diyor. Bu nedenle geldiğimiz süreç hem panelimizde tartışacağımız konu açısından hem de genel olarak Türkiye barışı açısından önemli bir aşamadır. Umarız ve dua ederiz ki, bu süreç akli selimin galip geldiği ve buradan başlayan müzakereler yolu ile varılacak bir barışın tüm Ortadoğu’da ve İslam alemine ve tüm halklar ve inançlara barış getirmesini umuyorum.”

MÜJDE VERMEK İSTİYORUZ

Kürt halkı olarak süreçte gelinen ilerlemenin kıymetini bildiklerini altını çizen Dicle, konuşmasını şöyle devam etti: “Taslağı inceleyen bir kardeşiniz olarak söyleyeyim. Sayın Öcalan’ın buradaki konumu Türkiye’deki bütün demokrasi sorunlarını, bütün mağdurların ve ezilenlerin sözcülüğü edinmiş bir konumdadır. Müzakere edilen konu bir demokrasi programıdır. Türkiye’nin nasıl demokratikleşeceği, iç barışın nasıl sağlanacağı bugün ve bundan sonra var olacak sorunları şiddete başvurmadan barışçıl ve siyasi yollara nasıl çözülebileceğinin alt yapısını oluşturmaya, yasal ve anayasal güvencelerini hazırlamaya dönük bir süreçtir. Umarız ve Allah’tan niyaz ederiz ki, bu süreç başarı ile noktalanır. Umarım herkese bu müjdeyi vermek bunu duyurmak inşallah yüz akı ile önümüzdeki günlerde hepimizin önüne gelen bir müjde olur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.