Dicle Nehri'nin dere yatağı tahrip ediliyor!

Dicle Nehri'nin dere yatağı tahrip ediliyor!
Diyarbakır Valiliği ve Devlet Su İşleri'nin, Bismil'de kum ocakları tarafından Dicle Nehir'i yatağının tahrip edilmesi ve doğal halinin yok edilmesine göz yumduğu belirtildi.

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi’nde Dicle Nehir yatağında çok sayıda kum ocağı çalışmalar yürütürken, nehir yatağının tahrip edilmesi ise her kez tarafından izleniyor. Söz konusu kum ocaklarına Diyarbakır Valiliği tarafından işletme ruhsatları verilirken, dere ve nehir yataklarından sorumlu Devlet Su İşleri Müdürlüğü ise, olup biteni seyirci kalıyor. Kum ocakları işletme ruhsatı aldıkları alanların dışına çıkarak bulundukları yerden kilometrelerce uzaktan kum taşırken, Diyarbakır Valiliği yapması gereken denetimi ihmal edince kum ocaklarının kuralsızlıkları gün geçtikçe artıyor. Kum ocakları nehir yatağından çektiği kumlar nedeniyle tahrip olan nehir yatağında su, geniş bir alana yayılarak akış yolu arıyor.

Bismil Belediyesi'nin uyarıları dikkate alınmadı

Dicle Nehir yatağında yaşanan katliama karşı Bismil Belediyesi, çektiği görüntü ve fotoğrafları, Diyarbakır Valiliği'ne ve Diyarbakır Devlet Su İşleri Müdürlüğü'ne defalarca gönderdi. Ancak bu başvurulara rağmen söz konusu kurumlardan olumlu ya da olumsuz bir ses çıkmadı.

Dicle'de balıklar ölüyor, çocuklar boğuluyor

Bismil Doğal Hayatı Koruma ve Ağaçlandırma Derneği Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Özdemir, kum ocakları Dicle Nehri yatağını katlettiğini belirterek, "Kum ocakları genelde gece Dicle Nehri yatağından kaçak çalışarak nehirde bulunan bitki örtüsü, ağaçlıklar ve nehir yatağı tamamen tahrip ediyor. Bu katliamla birlikte binlerce canlı balık ölüyor. Yaşanan bu tahribatlardan kaynaklı ilçemizde her yıl kum ocakların açtığı çukurlardan kaynaklı birçok çocuk boğuluyor. Bismil'in köprü ayaklarına kadar gelip kum çekiyorlar. Doğa katliamın yanı sıra felaketlere davetiye çıkarıyorlar. Yaptığımız tüm girişmeler sonuçsuz kaldı. Ben burada tüm yetkililere yaşanan bu doğa katliamına bir an önce müdahale etmesini bekliyorum" dedi.

dicle-nehri---(4).jpg

“Kendi alanlarının dışında kum çekiyorlar”

Kum Ocakları kendi alanların dışında kum çektikleri ve Dicle Nehir yatağının katledildiği konusunda birçok girişimde bulunduklarını belirten Bismil Belediyesi Fen İşleri Müdürü İrfan Aydın, Dicle Nehir yatağının kum ocaklarıyla katledilmesine ilişkin yaklaşık on yıldır Diyarbakır Valiliği ve DSİ'ye sözlü ve yazılı defalarca yaptıkları şikayetlerin dikkate alınmadığını belirterek, "Kum ocakları ruhsatlarında belirlenen sahanın dışında kaçak çalıştıkları, Dicle Nehir yatağını tahrip edip doğa katliamının yaşandığını Başkanlığımız adına defalarca Diyarbakır Valiliği ve DSİ'ye yazdık. Ayrıca yapılan katliamı fotoğraf ve görüntü kayıtlarını alıp bu kayıtları sunduk. Tüm girişimlerimize rağmen hiçbir sonuç alamadık. Defalarca sözlü olarak eski Diyarbakır Valisi Avni Mutlu'ya bizzat illettim, yaşanan bu sorunla ilgileneceği sözünü verdi ama hiçbir çalışma veya bir girişimde bulunulmadı” diye konuştu.  

DSİ 10. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise konu ile ilgili bilgi vermekten kaçındı. (diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.