'Dicle vadisi tehdit altında'

'Dicle vadisi tehdit altında'
Dicle Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen "Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çevre Sorunları" konulu sempozyum ikinci gününde devam etti.

Dilek SEZER

DİYARBAKIR - Sempozyumda "Dicle Vadisi'nde toprak su ve yeşillendirme faaliyetlerine retrospektif bir bakış" konulu sunumunda konuşan Yrd. Doç. Dr. Zeki Kanay, geçmişte Dicle vadisinde toprakların kullanımına çok dikkat edildiğine, son zamanlarda ise kum ocakları, eğlence merkezleri ve kentleşme ile vadinin tehdit altında olduğuna dikkat çekti. 

'Doğa bekçiyle değil sevgi ile korunur'

Doç. Dr. Mikdat Şimşek ise, "Çevre dostu meyve üretim tekniği açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi" konusunu sundu. Şimşek, bölgede hayvancılık ve tarımın gelişkin olduğunu söyleyerek, meyve üreticiliğinin olduğu yerlerde kimyasal maddelerin çok ciddi bir şekilde kullanılmadığı, bu nedenle de ekolojik üretime en açık yerlerden birinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu dile getirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 17 meyve türünün yetiştirildiğini dile getiren Şimşek, bölgede zeytin, nar ve fıstık meyvelerinin birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti. Bölgede 7 çeşit incir türünün yetiştiğini dile getiren Şimşek, bölgede kullanılan kimyasal gübrelerin toprağa ve meyveye zarar verdiğini söyleyerek, "Doğa bekçiyle değil sevgi ile korunur" diyerek sözlerini sonlandırdı.


'Dicle Vadisi kuraklaşıyor'

"Dicle Vadisi'nde toprak su ve yeşillendirme faaliyetlerine retrospektif bir bakış" konulu sunumunda konuşan Yrd. Doç. Dr. Zeki Kanay ise geçmişte Dicle vadisinde toprakların kullanımına çok dikkat edildiği, son zamanda kum ocakları, eğlence merkezleri ve kentleşme ile vadinin tehdit altında olduğunu dile getirdi. Eski yerleşim yerlerinin hazine avcıları tarafından tahrip edildiğine dikkat çeken Kanay, her geçen gün kesilen araçlar nedeniyle kuraklaşma ve toprakların verimsizleşmesine neden olduğunu, Dicle Vadisi'nin de kuraklaşan topraklardan bir tanesi olduğu değerlendirmesi yaptı. Dicle Üniversitesi'nin kurulduğu alanda yüzlerce ağacın kesilmesi sonucu kampus oluşturulduğunu dile getiren Kanay, yerleşim yerleri çoğaldıkça doğanın tahrip edildiğini ve canlıların yaşam alanlarının daraldığına işaret etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.