Dijitalde 2018 Hedefi 100 Milyar Dolar

Dijitalde 2018 Hedefi 100 Milyar Dolar
Dünyada 2 milyar, Türkiye’de 30 milyon kişinin oynadığı dijital oyunlar pazarı hız kesmeden büyümeye devam ediyor.

 

 PC, mobil ve konsol oyunlarında 2015 yılı satışları rekor kırdı. 2018’de satışların 100 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.

‘Dijitalde 61 milyar dolarlık oyun’

Dünyada 2 milyar, Türkiye’de 30 milyon kişinin oynadığı dijital oyunlar pazarı büyümeye devam ederken,  bütün platformlar dahil edildiğinde 2015’te dijital oyun pazarı 61 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de pazarın büyüklüğü 400 milyon dolar. 30’a yakın firmanın bulunduğu sektörün oyun ihracatı 200 milyon dolar, 2023 ihracat hedefi ise 2.5 milyar dolar. Türkiye oyuncu başına 38.4 dakika ile mobil oyunlarda dünyada ilk sıralarda yer alıyor. 2018’de dijital oyun kullanıcı sayısı dünyada 3 milyarı, Türkiye’de ise 50 milyonu geçecek. Küresel pazar hacminin de 100 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dijital oyun pazarı dünyada ve ülkemizde sürekli büyüyen bir sektör. Günümüzde 2 milyara yakın kişi dijital oyun oynuyor ve oyun pazarının dijital ekonomi içerisindeki payı giderek büyüyor. Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı dijital oyun pazarı dünya çapında pek çok kullanıcısıyla çok hızlı bir şekilde gelişiyor.

‘PC tabanlı oyunlar 2015’te 32 milyar dolar gelir yarattı’

Oyun endüstrisiyle ilgili araştırmalar yapan ve oyun dünyasından birçok firmanın birinci dereceden partneri olan Super Data’nın verileri pazardaki büyümeyi ortaya koyuyor. Super Data’nın 2015’te bu piyasada dönen parayı ortaya koyan araştırmasını yayınladı. Araştırma sonuçlarına göre dijital ortamlardaki PC oyunculuğunun elde ettiği gelir, hem konsol oyunculuğunu hem de mobil oyunculuğu solladı. Bütün platformlar dahil edildiğinde 2015’te dijital oyun pazarının 61 milyar dolarlık bir getiri sağladığını belirten araştırmanın sonuçlarına göre geçtiğimiz sene gelir açısından bir rekor yaşandı. Konsol oyunculuğu her ne kadar yüzde 34’lük bir artış gösterip yıllık 4 milyar dolarlık büyüklüğe gelse de PC’deki ‘Free to Play’ oyunlarla arasında büyük bir fark bulunuyor. PC tabanlı oyunlar 2015’te 32 milyar dolar gelir yarattı. Dolar bazında satışlar açısından en büyük kategorilerden biri mobil oyunlar oldu. Geçtiğimiz yıl mobil oyunların getirisi yüzde 10 ile çift haneli büyüme yakaladı ve 25.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mobil segmentte en çok gelir ede eden 10 oyunun toplam gelirin dörtte birini oluşturduğu görüldü.

‘1.6 milyar Dolarla PC’de dijital olarak en çok gelir elde eden oyun League of Legends ‘

2015’te dijital olarak en çok gelir elde eden konsol oyunu Call of Duty: Advanced Warfare 355 milyon dolar kazanırken, PC’de dijital olarak en çok gelir elde eden oyun League of Legends 1.6 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Mobil tarafta ise Clash of Clans 1.3 milyar dolarlık bir gelirle lider oldu. Riot’un ‘League of Legends’ 1.6 milyar dolarla dünyanın en fazla getiri sağlayan dijital oyunu oldu ve aralıkta tarihinin en iyi ayını geçirdi. En yakın takipçileri 1.3 milyar dolarla Clash of Clans, 1.1 milyar dolarla CrossFire ve 1.05 milyar dolarla Dungeon Fighter Online oldu. Dungeon özellikle Güney Kore ve Çin pazarlarındaki gücü ve hızlı büyümesiyle iyi bir gelir grafiği yakaladı.

 

 

‘Asya pazarı hızla büyüyor’

SuperData, ayrıca Asya pazarının çok hızlı büyüdüğünü ve bu pazarlarda Batılı yayıncıların büyümek için nelere dikkat etmesi gerektiğine dair araştırma sonuçları da yayınladı. Rapordan satır başları şöyle:

- Japonya, 2015 yılında 6.2 milyar dolarlık geliriyle mobil oyunların en büyük pazarı. Çin ve ABD’den daha az oyuncu olmasına karşın, Japonya mobil oyunlara ortalama harcamanın en fazla olduğu ülke.

- Çin 785 milyon mobil oyuncu bulunuyor. Bu, Asya’daki mobil oyuncuların yüzde 62’sinin Çin’de olduğu anlamına geliyor.

- Hindistan, Asya’nın en hıslı büyüyen mobil oyun pazarı. 2015 yılında 416 milyon dolar olarak tahmin edilen mobil oyun gelirlerinin 2018 yılında 1.2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ülkde cep telefonu pazarında penetrasyonun düşük olması nedeniyle mobil oyn pazarının önemli bir büyüme potansiyeli bulunuyor.

- Android, Çin ile Güney Kore’deki toplam mobil gelirin yüzde 73’ünü kontrol ediyor. Google’un işletme sistemi her iki ülkede de IOS’a karşı üstünlük sayılıyor.

- 2018 yılına kadar Asya’daki mobil oyun gelirlerindeki artışın yüzde 46’sının gelişmekte olan ülkelerden geleceği tahmin ediliyor.

‘Türkiye 400 milyon dolarla dijital pazarında gerilerde kaldı’

Dünyada 2 milyar kişi dijital oyun oynarken Türkiye’de de bu sayı 30 kilyon kişiyi aşmış durumda. Türkiye’de pazar büyüklüğü 400 milyon dolar. Bunun 20 milyon doları yerli geliştiriciler tarafından tasarlanıyor. İhracatları ise 200 milyon dolar. 2023 yılı ihracat hedefi ise tam 2.5 milyar dolar. Sektörde 30’a yakın firma var, Türkiye’deki geliştiricilerin sayısı ise üç haneli rakamları buluyor. Hedefleri, yazılım sektörünün ihracat şampiyonu olmak. Akıllı telefon pazarının gelişmesiyle online oyunlara merak arttı.

‘Türkiye’de 30 milyon kullanıcı online ortamda oyun oynuyor’

Türkiye’de 2015 rakamlarıyla 30 milyon kullanıcı online ortamda oyun oynuyor. Türkiye oyuncu başına oyun oturumu süresinde 38.4 dakika ile dünyada ilk sıralarda. Son 3 yılda akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla mobil oyun pazarında hızlı bir büyüme yaşanırken, akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 50’den fazlası mobil oyun oynuyor. 2018’de dijital oyun kullanıcı sayısının dünyada 3 milyarı Türkiye’de ise 50 milyonu geçmesi bekleniyor. Küresel pazar hacminin ise 100 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. Türkiye’de oyun pazarının yaklaşık yüzde 70’i yabancı firmaların hakimiyetinde.

 

‘Dijital pazarında en büyük Çin’

Oyunlardan elde edilen gelire göre bakıldığında dünyanın en büyük pazarı Çin. Araştırma şirketi Newzoo, Çin’de video oyun pazarının 22.23 milyar dolarla 2015’in şampiyonu olduğunu ortaya koyuyor. 21.96 milyar dolarla ABD ikinci ve 12.33 milyar dolarla Japonya üçüncü sırada. Güney Kore, Almanya ve İngiltere sıradaki diğer büyük pazarlar. Oyun pazarında ülkelerin hakimiyeti oyuncu sayısı, birim satışlar ve farklı oyun platformlarında elde edilen gelir kriterlerle değerlendirilebilir. 2014’te gelir açısından en büyük pazar ABD iken, bölgesel olarak video oyuncularının sayısı hesaplandığında Kuzey Amerika üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Ağustos 2014 itibariyle Asya Pasifik 827 milyon oyuncusuyla dünyanın en büyük pazarı. Diğer yandan hem F2P (bedava) hem de P2P (paralı) MMO (online çok oyunculu oyunlar) oyunlardan elde edilen gelirde Asya yine hakim pozisyonda. Ekim 2014 itibariyle F2P MMO Asya’da 3.3 milyar dolar gelir sağlarken, P2P MMO 0.7 milyar dolar gelir getirdi. Her iki platformda da Avrupa ikinci sırada yer aldı. Mobil oyunlar olarak bakıldığında da Asya’nın öne çıktığı görülüyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.