“Dil bizim için varoluştur”

“Dil bizim için varoluştur”
TZP Kurdî Komite Üyesi Sabahattin Gültekin, anadil anayasal güvenceye kavuştuğu zaman Kürt sorununun çözüleceğini belirterek, "Dil bizim için varoluştur" dedi.

DİYARBAKIR - Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında 21 Şubat gününü, "Dünya Anadil Günü" olarak kabul etti ve bu gün ilk olarak 2000 yılında tüm alanlarda kutlanmaya başlandı. "Dünya Anadil Günü" Türkiye'nin de kurucu üyeleri arasında yer aldığı UNESCO'ya üye ülkeler tarafından her yıl kutlanmaya devam ediyor. Asıl adı "Anadil Hareketi Günü" olan 21 Şubat, ilk Bangladeş Üniversitesi öğrencileri tarafından kutlandı. Öğrenciler anadil gününü kutladığı sırada Bangladeş polisinin müdahalesi sonucu 5 öğrenci katledilmişti. UNESCO tarafından "Dünya Anadil Günü" olarak ilan edilen 21 Şubat'a Türkiye'de hala Kürtçe'nin günlük yaşamda kullanması önündeki engellerle giriliyor.

“Anayasal güvence istiyoruz”

Têvenga Kurdî û Perwerdeyî- Kürt Eğitim ve Dil Hareketi (TZP Kurdî) öncülüğünde, bu yıl "21 Şubat Dünya Anadil Günü" Diyarbakır'da "Siyasi mücadele dile, tarihe ve toprağa sahip çıkma mücadelesidir" sloganıyla düzenlenecek eylem ve etkinliklerle kutlanacak. Bu kapsamda alanlarda kutlanacak eylem etkinliklere kurumlarda destek verecek.  TZP Kurdî Komite Üyesi Sabahattin Gültekin, Kürt halkının dilinin yüzyıllardır yasaklandığını ve asimilasyon politikalarının devam ettiğine dikkat çekerek, Kürt halkının her türlü baskıya rağmen anadiline sahip çıktığını belirtti. 1984 yılında Kürt halkının anadilini korumasına ilişkin büyük bir mücadele içine girdiğini kaydeden Gültekin, "Kürt halkı, Kürt diline, kültürüne ve varlığına sahip çıkmış ve bugünlere gelmiştir. Özellikle 1984 yılında yeni bir mücadele başlatıldı. Bu mücadeleden sonra Kürt halkı hem Ortadoğu'da hem de Türkiye'de Kürt dili yaşatılmış ve korunmuştur. Kürdistan'ın özgürlüğü talep edilirken Kürt dilinin olmazsa olmazlarından biri olduğunu hiçbir zaman unutmadık" dedi.

“Dilimize sahip çıkmamız lazım”

21 Şubat'ta Diyarbakır'da yapılacak kitlesel yürüyüş için çalışmalarının devam ettiğine vurgu yapan Gültekin, şunları aktardı:

 "Kürt halkı artık kendi dilinin önemini anlamış durumdadır. Dil bizim için var oluştur. Siyasi mücadelemiz bugüne kadar büyük bir yol kat etti. Artık kendi dilimize sahip çıkmamız lazım. Kürt halkının mücadelesi 'Kürt yoktur' söylemlerini boşa çıkarmış ve direnişleriyle sağlam bir cevap vermiştir. Milliyetçi ve faşist parti bile artık Kürtlerin var olduğu gerçeğini kabul ediyor. Fakat sadece bizim dilimizi kabul etmiyorlar. Kendi dilimizde eğitim görmemizi kabul etmiyorlar. Her halk kendi diliyle tanınır. Halklar dili olmadan yaşayamaz. Ve o dil yasal bir statüye kavuşturulmadan, eğitim dili olmadan halklar yaşayamaz. Dili yasal güvenceye kavuşturma ve okullarda eğitim dili olduğu zaman Kürt sorunu da büyük oranda çözülmüş olacaktır.”

Yürüyüşe katılım çağrısı

TZP Kurdi öncülüğünde Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önünden Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gerçekleştirilecek yürüyüşe çağrıda bulunan Gültekin, "Cuma günü yapılacak yürüyüşümüze herkesi davet ediyoruz. Artık herkesin şunu bilmesi gerekir ki, biz artık devletten dil istemiyoruz. Devlet bu halkın dilinin Kürtçe olduğu gerçeğini bilmesi gerekir. O nedenle Kürt halkını ve tüm halkları seslerini ve anadillerini haykırması için yürüyüşe katılmaya çağırıyoruz" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.