Din alimleri Diyarbakır’da toplandı

Din alimleri Diyarbakır’da toplandı
Demokratik İslam Kongresi'nin hazırlık çalışması için din alimleri Diyarbakır'da toplandı. Diyarbakır Din Alimleri Derneği Başkanı Mele Said, "Sistemlerin kendilerini din üzerinden var etmelerinin önüne ancak din alimleri geçebilir" dedi.

DİYARBAKIR - PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın önerisi üzerine yapılması planlanan Demokratik İslam Konferansı, öncesi tartışmalar yürütmek amacıyla İslam alimleri, Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Toplantıya, Diyarbakır Din Alimleri Derneği, Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) üyeleri, İslami kanaat önderleri, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivistlerin yanı sıra 15 ilden 100'e yakın aktivist katıldı. Kur'an'ı Kerim dinletisi ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Din Alimleri Derneği Mele Said, konuşmasında sistemlerin kendilerini din üzerinden sürdürdüğüne işaret etti.

“Namazlarımızın kabul olmadığını söylediler”

İktidarların din üzerinden kendilerini yaşattığını ifade eden Mele Said, bu sorunun üzerinden ancak din alimlerinin gelebileceğini söyledi. Ortadoğu'da yaşanan çatışma süreci ile birlikte İslamiyet'in "zulüm dini" gibi gösterildiğini belirten Mele Said, "Dünyada gerçek İslam'dan bahsedenler, hep baskı altında tutuldu" dedi.

Konuşmasında sivil Cuma namazını kıldıran Kürt din alimlerine teşekkür eden Mele Said, "Sistem, bizim kendi dilimizle ibadet etmemizi istemedi, Kürtçe kıldığımız namazların kabul olmadığını, bizim 'Zerdüşt' olduğumuzu söyledi. Halbuki o meydanlarda namaz kılan insanların çoğu Zerdüştlüğün ne olduğunu bilmiyorlardı" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından çıkarılan 44 ciltlik İslam Ansiklopedisi'nde "Kürt" ve "Kürdistan" kavramlarının da bilinçli olarak kullanılmadığını hatırlatan Mele Said, Diyanet Vakfı'na tepki gösterdi. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.