DİSA, adalet, barış ve Anadil için çalışacak!

DİSA, adalet, barış ve Anadil için çalışacak!
Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) Genel Kurula gitti. Geçtiğimiz hafta yapılan Genel kurulda başkanlığa Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun seçildi.

Ali Abbas Yılmaz / ÖZEL

Tigris Haber- Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) Genel Kurula gitti. Geçtiğimiz hafta yapılan Genel kurulda başkanlığa Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun seçildi.

Başkan Çoşkun,  DİSA’nın kuruluşu, amacı ve çalışmaları hakkında gazetemize değerlendirmede bulundu. DİSA’nın üç temel araştırma programı olduğunu belirten Çoşkun, DİSA olarak her yıl en az bir araştırma yapmayı hedeflediklerini belirterek, temel çalışma alanlarını ise “Adalet ve Barış, Diyarbakır için Sürdürülebilir Yaşam ve Mekan, Anadili ve Pedagoji Araştırma Programı” diye ifade etti.

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) Genel Kurula gitti. Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde 2010 yılından bu yana başkanlık görevini yürüten HDP Batman Milletvekili Nejdet İpekyüz’ün yerine Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun geldi. Yeni seçilen Başkan Çoşkun, DİSA’nın çalışmaları ve amacı hakkında Tigris Haberin sorularını yanıtladı.

DİSA ne zaman ve nasıl kuruldu?

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) 2010 yılında, farklı meslek ve eğilimlerden bir grubun girişimiyle, Diyarbakır’da kuruldu. Diyarbakır büyük tarihi ve kültürel kimliğe sahip bir merkez; böyle bir merkezde bir düşünce kuruluşunun olmaması büyük bir eksiklikti. DİSA’yı oluşturmadaki temel saik, bu eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmaktı.

DİSA hangi alanlarda çalışmalar yapıyor?

DİSA’nın üç temel araştırma programı var. Bunlar; Adalet ve Barış İnşası Araştırma Programı, Diyarbakır için Sürdürülebilir Yaşam ve Mekan Araştırma Programı ve Anadili ve Pedagoji Araştırma Programıdır. DİSA olarak bu üç araştırma programımızda her yıl en az bir araştırma yapmayı hedefliyoruz.

DİSA’nın temel amacı nedir?

DİSA’nın çalışmalarında Kürt meselesine özel bir önem atfediliyor. Ancak sadece Kürt meselesi değil ülkemizin diğer ekonomik, sosyal, siyasal, hukuki ve kültüre sorunları da DİSA’nın ilgi alanını oluşturuyor. Bu bağlamda Enstitümüzün ana gayesi, bu sorun alanlarıyla ilgili derinlikli ve ayrıntılı araştırmalar yapmak ve çalışmalar yürütmektir. Zira bu sorunlar, her birimizin hayatını doğrudan etkiliyor. DİSA 8 yıldır bilgi temelli çok sayıda çalışmasıyla, bu sorunların çözümü için doğru politikaların oluşturulmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

DİSA, ayrıca, genç ve hevesli araştırmacılara da birtakım olanaklar sunmayı amaçlıyor. Bunun için özellikle 2019’da yoğun bir mesai sarf edeceğiz. Lisans öğrencilerimize yönelik olan ve panel, çalıştay, konferans ve seminer gibi etkinlikleri içeren bir nevi eğitim-tartışma programlar açacağız. Bunun yanında  -elimizdeki dar imkanlarla da sınırlı olsa- yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile bağımsız araştırmacılara staj ve burs desteği sunmaya çalışacağız.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.