Dışişleri Bakanı Fidan, Bağdat’ta

Dışişleri Bakanı Fidan, Bağdat’ta
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile yaptığı görüşmede iki ülke arasında su krizi gündeme getirildi.

TİGRİS HABER - Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi. Irak’ın başkenti Bağdat’a gerçekleştirilen görüşme sonrası basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Hüseyin, görüşmede ikili ilişkilerin ele alındığını ve bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda mutabakata varıldığını belirtti.

‘Su ve su kaynaklarını konuştuk’

Irak’ta çoğunluğu imar ve yatırım alanlarında olmak üzere 850 Türkiye şirketinin faaliyet gösterdiğini aktaran Hüseyin, “Su ve su kaynaklarını konuştuk. Her iki ülkede de çevre ve iklim değişikliğinin etkileri altında ancak Dicle ve Fırat nehirlerinin varlığı nedeniyle Irak'a suyun adil bir şekilde verilmesi gerekiyor. Zira tarım sektörleri özellikle etkilendi” ifadelerini kullandı. Hüseyin, Hakan Fidan’ın iki ülke arasında su konusuyla ilgili daimi bir komite kurulmasını önerdiğini aktardı. Hüseyin, Federe Kurdistan Bölgesi petrolünün ihracatının yeniden başlatılmasını da görüştüklerini dile getirdi.

Fidan ise, “Irak’ın Kalkınma Yolu” projesinin Irak'ı bölgede önemli bir ticari ulaşım bölgesi haline getirecek önemli ve stratejik bir proje olduğunu savundu.

Fidan’ın yarın Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ve Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ile görüşmesi bekleniyor. Fidan’ın Bağdat temaslarının ardından Erbil’e geçerek, Barzani ailesi ve Federe Kürdistan Bölgesi yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Öte yandan AK Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da Ağustos sonunda Irak’ı ziyaret etmesi bekleniyor. (MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.