Diyarbakır Barosu: Hasta tutsakların tedavi imkânı yok

Diyarbakır Barosu: Hasta tutsakların tedavi imkânı yok
Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu; Diyarbakır E ve D Tipi Kapalı cezaevlerinde bulunan tutsaklarla görüşerek raporlaştırdı.

Diyarbakır-Rapora göre; "Hastaların tedavi görme koşulları, cezaevi ve hastanelerde bulunmuyor. Acil hastalar için tedavi sürece hızlandırılmadığı için ölüm riski var."

Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu üyesi avukat Öykü Çakmak ve stajyer avukatların Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan hasta tutsaklarla geçen hafta yaptığı görüşmenin ardından bu hafta da E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan hasta tutsaklarla görüştü. Yapılan görüşmeler rapor haline getirilirken, Diyarbakır E Tipi'nde görüşme yapılan tutsakların sağlık durumu ağır ve hayati risk içerecek derecede olmamasına rağmen, çeşitli hastalıklar yaşanmakta olduğu belirtildi. Raporda, hasta tutsakların özellikle ciddi şekilde tedavilerinin gerçekleştirilmemesi nedeniyle hastalıkların ilerlediği belirtildi. Ayrıca raporda geçen yıl cezaevlerinde başlatılan ve 68 gün süren açlık grevlerinden kaynaklı kalp romatizması baş gösterdiği ve bu hastalığın hemen hemen tüm tutsaklarda görüldüğü ifade edildi.

Cezaevi koğuşlarının çok kalabalık olmasından kaynaklı hasta tutsaklar için enfeksiyon riski taşındığının belirtildiği raporda, "Bir diğer problemin koğuşların çok kalabalık olmasından kaynaklı hastalar için enfeksiyon riski oluşturduğu, bu olumsuz koşulların hastayı daha da hasta ettiği belirtildi. Cezaevi koşullarının en sıradan hastalık için dahi iyileşmeyi zorlaştırıcı etkenlerle dolu olduğu dolayısıyla, bu koşullar düzeltilmeden hastalıkların geçmesinin de beklenemeyeceği vurgulandı. Aksine hastalıkların ilerlediği ve tedavi imkânının kalmadığı söylendi" diye belirtildi. 

Raporda, cezaevinde görüşülen hasta kadın tutsakların kendi sağlık sorunlarının öncelikli hale getirilmemesi, öncelikli olarak cezaevlerinde bulunan ve durumları ağır olan hasta tutsakların tahliye edilmesi yönünde talepte bulundukları belirtildi. 


diyarbakirbaro-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.