Diyarbakır Barosu’ndan Soylu hakkında suç duyurusu

Diyarbakır Barosu’ndan Soylu hakkında suç duyurusu
Diyarbakır Barosu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında, “Görevi kötüye kullanma”, “İftira atmak”, “Suç işlemeye tahrik” ve “Hakaret etmek”ten suç duyurusunda bulundu.

 

Diyarbakır Barosu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında, “Görevi kötüye kullanma”, “İftira atmak”, “Suç işlemeye tahrik” ve “Hakaret etmek”ten suç duyurusunda bulundu. Baro’nun ardından Soylu hakkında, aralarında İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası’nın da olduğu kurumlar tarafından iki ayrı suç duyurusunda daha bulunuldu.     

Diyarbakır Barosu, yaptığı açıklamalardan dolayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. Baro’nun ardından Diyarbakır’da şubeleri bulunan İHD, TİHV, Hak İnisiyatifi ve Diyarbakır Tabip Odası tarafından iki ayrı suç duyurusunda bulunuldu.

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, “Baro’nun kurulduğu günden bu yana adalet, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü için yürüttüğü çalışmalar neticesinde tüm dünyada saygın bir yer edindiği” kaydedildi. Diyarbakır Barosu’nun ülkede meydana gelen hem insan hakları ihlalleri, hem de toplumsal meselelerde haktan ve hukuktan yana her zaman duyarlılık gösterdiği ve bu meselelerin çözümünde öncü rol üstlendiği de vurgulandı.

 

‘İÇİŞLERİ BAKANI BİRDEN ÇOK SUÇ FİİLİ İŞLEMİŞTİR’

Dilekçede, Urfa Suruç’ta gerçekleşen ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran 4 sivil yurttaşın yaşamını yitirdiği olaya ilişkin gerekli incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır’da bulunan meslek ve sivil toplum örgütlerinin, 17 Haziran 2018’de Suruç  ilçesine gitmek istediği ancak bunun resmi makamlarca engellendiği ifade edildi. Bu engellemeden sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, 18 Haziran günü TRT Haber kanalında katıldığı bir programda kendilerini hedef alan sözler sarf ettiğine dilekçede yer veren Baro, “Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı’nın bir kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütüne yönelik bu değerlendirmeleri ile birden çok suç fiilini işlemiştir” denildi.

 

‘SOYLU’NUN İTHAMLARI TAMAMEN GERÇEKDIŞIDIR’

İçişleri Bakanı Soylu’nun, katılmış olduğu televizyon programlarında yaptığı konuşmaların Baro’nun tüzel kişiliğinin ve tüm üyelerinin mağduriyetine sebep olduğu da vurgulandı. Soylu’nun bu söylemlerinin TCK’nin 257. maddesinde düzenlenen “görevi kötüye kullanma” suçunu oluşturduğunun altı çizildi.

Dilekçede, Soylu’nun Diyarbakır Barosu’na yönelik ithamlarının tamamen gerçek dışı olduğunun tüm kamuoyu tarafından bilinmekte olduğu, bugüne kadar Baro hakkında yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmadığı belirtilerek, Soylu’nun ithamlarının açıkça iftira suçu oluşturduğu vurgulandı.

 

‘BENZER BİR SÜREÇ SONUNDA ELÇİ KATLEDİLMİŞTİR’

Soylu’nun konuşmasında hedef gösterdiği Diyarbakır Barosu ve üyelerinin, yıllardır yürütmüş oldukları demokrasi, temel hak ve özgürlüklerin korunması mücadelesinde birçok defa hedef gösterildiği hatırlatılan dilekçede, “Kamuoyunun da çok iyi bildiği ve yakından takip ettiği üzere, benzer bir süreç sonunda Baro Başkanımız Tahir Elçi katledilmiştir. Dolayısıyla, aynı süreçlerin tekrar edilmemesi için objektif ve etkin bir soruşturma yapılmasını isteme gereği hasıl olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Soylu’nun Baro’ya yönelik yaptığı açıklamalarla “Görevi kötüye kullanma”, “İftira atmak”, “Suç işlemeye tahrik” ve “Hakaret etmek” suçlarını ikişer kez işlediğine dikkat çeken dilekçede, Soylu hakkında bu suçlar yönünden soruşturma başlatılarak, kamu davası açılması istendi. (kaynak:demokraj haber)

 

İKİ AYRI SUÇ DUYURUSU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında, İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Derneği (HİD) Diyarbakır Temsilciliği ve Diyarbakır Tabip Odası tarafından iki ayrı suç duyurusunda bulunuldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, 18.06.2018 tarihinde TRT Haber isimli kanalda katılmış olduğu programda, Diyarbakır’da bulunan sivil toplum örgütleri ve meslek odaları hakkında sarf etmiş olduğu açıklamalar nedeniyle, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği ve Hak İnisiyatifi Derneği (HİD) Diyarbakır Temsilciliği tarafından ve ayrıca Diyarbakır Tabip Odası tarafından “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik, Görevi Kötüye Kullanma, Suç Uydurma, İftira, Suçu Bildirmeme, Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs” suçları yönünden, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na iki ayrı suç duyurusunda bulunuldu.

 

Soylu ne demişti?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suruç saldırısını yerinde incelemek amacıyla Diyarbakır’dan kente gitmek isteyen 20’nin üzerinde kurumu hedef aldığı açıklamasında, “Diyarbakır Barosu, orada 20’yi aşkın sivil toplum örgütleri, ticaret odası bir takım sözde sivil toplum örgütleri, Evvel biz İbrahim Halil Yıldız ve diğer aileyi barıştırmaya gidiyoruz. Bu size bir şey çağrıştırıyor mu? Bu sözde mahkemeler var biliyorsunuz, şimdi kendilerini o pozisyona sokuyorlar. Diyarbakır Barosunun PKK’ya müzahir olduğu, devletin yaptığı her şeye PKK diliyle cevap verdiğini herkes bilir. Ben takip ediyorum, biliyorum ve bilmek zorundayım.” demişti. Soylu daha sonra “Nasıl milletvekillerinin terör örgütüne yardım ve yataklık yapması sebebiyle gereğini yapmışsak. Onların da gereğini yerine getireceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın.” İfadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.