Diyarbakır Barosu’nun cezaevi raporu

Diyarbakır Barosu’nun cezaevi raporu
Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu, Edirne ve Tekirdağ Kapalı Ceza İnfaz kurumlarında bulunan tutsaklara yönelik gündeme gelen ihlalleri araştırmak amacıyla cezaevinde incelemelerde bulunarak, gözlemlerini raporlaştırdı.

Raporda, "Kürt tutsaklara Kürdistan'daki cezaevlerini dahi çok gören bir devlet anlayışı ile karşı karşıyayız" denildi. 

DİYARBAKIR (DİHA) - Edirne ve Tekirdağ Kapalı Ceza İnfaz kurumlarında bulunan tutsakların, haklarının ihlal edildiğine yönelik şikayetlerde bulunması üzerine, Diyarbakır Barosu da ihlalleri yerinde tespit etmek amacıyla söz konusu cezaevlerinde incelemelerde bulundu. Gözlemlerine ilişkin ihlal raporu hazırlayan Diyarbakır Barosu, tespit ettikleri ihlallere ilişkin baro binasında bir basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu üyelerinin hazır bulunduğu açıklamada, hazırlanan rapora ilişkin basın metnini okuyan komisyon üyesi Avukat Sidar Avşar, cezaevlerindeki ihlallerin devlet politikası ile birlikte cezaevi yönetiminin ve infaz koruma memurlarını kişisel davranışlardan kaynaklandığını belirtti. Gerçekleşen ihlallerin ayrımcı bir nitelik taşıdığı ve bundan en çok etkilenen grubun politik tutsaklar olduğunu ifade eden Avşar, son dönemlerde ciddi bir tecrit ve izole politikalarının güdüldüğünü, yaygın sevk ve sürgünlerle hem tutsakların hem de ailelerinin mağdur edildiğinin altını çizdi. Avşar, "Kürt tutsaklara Kürdistan'daki cezaevlerini dahi çok gören bir devlet anlayışı ile karşı karşıyayız" dedi.
Dile getirdikleri ihlallerin tutsakların en temel hakları olduğuna vurgu yapan Avşar, "Tüm bu haklarının bir kısmı mevzuattan kaynaklanmakla birlikte, daha ziyade devletin devrimci siyasi tutsaklara yönelik olduğu, sevk ve sürgünlerle tutsakları yalnızlaştırma, iradelerini kırmaya yönelik çabalamakta ve ailelerinde uzaklaştırarak aileleri cezalandırılmaktadır. Bu hususta Adalet Bakanlığı'nı ve yetkilileri önlem almaya ve sorumlular hakkında gerekli işlemleri yapmaya davet ediyoruz" dedi. 

Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, söz konusu ihlallerin önlenmesi amacıyla şu önerilerde bulunuldu: 

"*Sevk edilen tutsaklar bölgede yeni açılan veya boş olan cezaevlerine nakledilmelidirler.

*Ortak alana çıkma, gazete, mektup-faks koli, ısınma, sıcak su, detaylı arama gibi sorunların sona ermesi için gerekli adli ve idari başvurular yapılmalı

*Cezaevi Müdürü ve personelinin tutsaklara yönelik onur kırıcı muamelesinin tutsaklar üzerinde yarattığı travmaların tespiti için bir sağlık heyeti tarafından muayene edilmelidirler.

*Disiplin cezalarına karşı etkili hukuk mekanizmalarına başvuru yapılması koşulları oluşturulmalıdır.

*Tutsakların avukatlarıyla görüşme imkanları sağlanmalı.

*Tutsakların koşullarını değerlendirmek ve gerekli hukuki desteği sunmak amacıyla belirli aralıklarla taramalar yapılmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.