Diyarbakır-bozkurt işareti ve yüzde 16 şoku!

Diyarbakır-bozkurt işareti ve yüzde 16 şoku!
Hayat pahalılığı, ekonomik kriz, tencere-tava gibi nedenler iktidarın kaybetmesinin en önemli nedenleri arasında, hatta birinci sırada.

Naci Sapan/Haber analiz

TİGRİS HABER - Hayat pahalılığı, ekonomik kriz, tencere-tava gibi nedenler iktidarın kaybetmesinin en önemli nedenleri arasında, hatta birinci sırada. Ancak, bazı beklenmedik hareketlerin, mesajların, toplumsal algıların da kaybettirme gibi bir gücü var. Bunu, Diyarbakır özelinde net gördük, tanık olduk.

Diyarbakır, DEM Partinin banko kazandığı kentlerden biri, 1999 seçimlerinden bu yana bu gerçek hiç değişmedi. DEM Partinin yâda bu geleneğin en yakın rakibi ise, en başından beri AK Parti. Hem Milletvekilliği hem de belediye başkanlık seçiminde açık ara fark olmasına rağmen, AK Parti’nin oyları yüzde 22 ila 30 arasında bir bantta dönemine göre kendisine bir kulvar yaratıyordu. Bu bandın zinciri koptu, ayarı kaçtı, yüzde 16’lara kadar düştü.

31 Mart seçimlerindeki bu sonuç, birilerine göre sürpriz oldu. Ancak benim için hiç de sürpriz olmadı.

Neden olmadı?

Birkaç nedeni var.

*Birincisi, Aday Halis Bilden’in seçim propagandası sırasında açıktan değil, ancak özelde kazanmama gibi bir durumun söz konusu olmadığını, kazanmamaları halinde dahi ‘kayyım’ olarak göreve gelecekleri imajını yaydı. Kendisi ve yakınları seçim propagandasını bu zeminde yürüttü.

Hem ahlaki hem de hukuki olamayan ‘Kayyım’ meselesinde Diyarbakır halkının gösterdiği tepki bilinmesine rağmen, bu yöntemin arkasına sığınılması, ‘Sivil kayyım’ anlayışına geçişi meşru gibi göstermek fikri elbette ki karşılık bulmadı.

Hiçbir şekilde bunu yapmadık diyemezler, çünkü kentin tamamına bu fikir bir anda yayıldı, tepki oyları hanesinde yerini aldı.

*İkinci neden; Halis Bilden’in TİGEM Genel Müdürlüğü, AFAD Başkanlığı döneminin eski Bakan Mehdi Eker’e yakınlığı, parti içi anlaşmazlıkların yereldeki yansıması olarak devreye girdi.

*Üçüncüsü ve en önemlisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 Mart tarihinde Diyarbakır’da yaptığı gezi ve miting alanında kürsüden yansıyanlar oldu.

Neydi bu?

Ak Parti adaylarını konuşma kürsüsüne davet eden Cumhurbaşkanı, onların yanına MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ı da davet etti. Buraya kadar her şey normal, Cumhur ittifakının bir elemanının davet edilmesine kimsenin itirazı olmaz.

Fotoğraf, Diyarbakır için ağırdı, bedeli de ağır oldu!

Kürsüde AK Parti Adayı Halis Bilden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak ve yanında MHP il Başkanı Miktat Arslan. MHP il başkanının bu karede bozkurt işaretli selamlaması sadece miting alanındaki AK Partilileri rahatsız etmedi, canlı yayın olduğu için Diyarbakır’ın tamamını rahatsız etti.

Aday Halis Bilden’in seçim günü ortalıkta görünmemesi, gazetecilerin önüne çıkmaması, oyunu nerede nasıl kullandığı yâda kullanacağı yönünde bir şeffaflığın olmaması da yüzde 16’ya tekabül etti diye yorumluyorum.

İç anlaşmazlık, tencere-tava, bozkurt selamlaması ve Diyarbakır’ın cevabı.

Resmi ya da sivil, hiç fark etmez, Diyarbakır Kayyım istemiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum