Diyarbakır-Erbil uçuşları yeniden başlıyor

Diyarbakır-Erbil uçuşları yeniden başlıyor
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Irak Kürdistan Bölgesi'nin Başkenti Erbil'e yönelik uçuşların Diyarakır'dan yeniden yapılacağını belirtti.

Tigris Haber- Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı ve Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Oğurlu ile birlikte, Tekstil OSB, lojistik köy, ihracaat evi ve turizm ile ilgili yapılan çalışmalar ve yatırımlar hakkında basın toplantısı düzenledi.


Burada konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu kent ekonomisinin düzelmesine yönelik çok önemli adımlar attıklarını söyledi. 


Güzeloğlu, yapılacak projelerle Diyarbakır'da büyük bir istihdam atağının olacağını vurguladı. Tigris Haber Genel Yayın Yönetmeni İlyas Akengin'in sorusu üzerine ise Vali Güzeloğlu, Irak Kürdistan Bölgesi'nin Başkenti Erbil'e yönelik uçuşların da yeniden yapılacağını belirtti. Daha önce Diyarbakır üzerinden yapılan Erbil uçuşları daha sonra Ankara ve istanbul üzerinden yapılamaya başlanmıştı. 


Diyarbakır'da oluşturulacak Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) tesis kurmak için başvuruda bulunan 49 firma, toplamda 252 milyon lira yatırım yapacak.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, kentte, ekonominin canlanması ve vatandaşların refah seviyesinin artırılmasına dönük güzel gelişmeler yaşandığını söyledi.

Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerinde 129 hektar alanda Tekstil İhtisas OSB kurulması için başlatılan çalışmalar kapsamında 105 parsel için tahsis sürecinin başladığını belirten Güzeloğlu, 14 Eylül 2018 itibarıyla 49 firmaya arsa tahsisi yapıldığını bildirdi.

Girişimcilerin söz konusu bölgeye yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Güzeloğlu, şöyle devam etti:

"Son başvuru tarihine kadar 49 firma, yüzde 20'lik ön ödemesini de yaptı. Bu firmalar 252 milyon lira yatırım, 6 bin 540 istihdam gerçekleştirecek. Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB'de triko, dokuma, penye, nakış, perde, elyaf, dokuma ve hazır giyim imalatı, baskı ve fermuar gibi ana alanlarda yatırımlar yapılacak. Sadece tekstil odaklı bir bölge olması nedeniyle ülkemizdeki önemli kümelenme örneklerinden biri olacak. Tekstil İhtisas OSB, sadece ekonomik olmakla kalmayıp tarıma dayalı sanayi ve diğer tüm sektörler için de itici güç olacak."

- İstihdam 8 bine ulaşacak

Güzeloğlu, Tekstil İhtisas OSB'nin altyapı yapım işinin 20 Kasım'da ihale edileceğini bildirdi.

Birilerinin "kriz tellallığı" yaptığı dönemde Tekstil İhtisas OSB için çıktıkları çağrıya yoğun ilgiyle başvuru yapıldığına dikkati çeken Güzeloğlu, "Çıktığımız çağrıda yüksek başvuruyla karşılaşmamız yatırımcıların Diyarbakır'a ilgisini ve güvenini açık şekilde göstermiştir. Kalan parsellerin de tahsis edilmesiyle yaklaşık 8 bin kişilik doğrudan istihdama ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

- "İhracat Destek Evi" açılacak

Vali Güzeloğlu, bölgenin "cazibe merkezi" olma rolünü her geçen gün güçlendiren Diyarbakır'ın, ihracatını artırması için de yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Ticaret Bakanlığı tarafından, ihracatçıların yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulması ve stratejik bütünlük içinde ihracatın geliştirilmesi amacıyla "İhracat Destek Evleri" çalışması başlatıldığını dile getiren Güzeloğlu, "Bu evlerin ilki Diyarbakır'da açılacak. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın geçen hafta ilimizi ziyaretinde müjdesini verdiği destek evi sayesinde e-ihracat ve e-ticaret dahil olmak üzere kapsamlı eğitim ve mentorlük faaliyetleri ile bilgilendirme çalışmaları yapılarak ihracatla ilgili doğru bilgiye zamanında erişilmesi sağlanacak." dedi.

- Türk Eximbank irtibat bürosu açılıyor

Türk Eximbank kredilerine erişimin kolaylaştırılması sayesinde firmaların daha güvenli bir şekilde ihracat yapabildiğine işaret eden Güzeloğlu, "Ancak en yakın Eximbank şubesinin Gaziantep'te olması nedeniyle ihracat kredilerine erişimde sıkıntılar yaşanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız istişareler sonucu ilimiz için bir müjdeli sonuç daha çıktı. Bu yıl içinde Eximbank Diyarbakır'da bir irtibat ofisi açacak." diye konuştu.

- Turist sayısı yüzde 63 arttı

Vali Güzeloğlu, sağlanan huzur ve güven ortamında temel önceliklerinin ekonomik ve sosyal kalkınma olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Terör örgütünün ihaneti ve engellemeleri sonucu ertelenen, ötelenen bütün yatırımları Diyarbakır'a kazandırmak istiyoruz. Diyarbakır kısa süre içinde sadece bölgenin değil, Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelen ticaret sürecinde çok güçlü merkez olacak. Yılın 9 ayında 301 bin yerli ve yabancı turist, turizm belgeli otellerde konakladı. Günübirlik ziyaretçilerle gelen turist sayısı 1 milyonu aşıyor. Bu yılın 9 ayında gelen turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 artış oldu."

- Lojistik köy 4 bin kişiye istihdam sağlayacak

Güzeloğlu, Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerinde kurulması planlanan "lojistik köy" için de çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirterek, "Bazı ülkeler veya bazı şehirler lojistik üstünlüklerini kullanarak müthiş gelişme göstermişlerdir. İlk etapta 229 hektar alan bunun için tahsis edildi. En az 4 bin kişinin istihdam edileceği köyde yaklaşık 60 depo yer alacak." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.