Diyarbakır ile Erbil arasında tarihi anlaşma

Diyarbakır ile Erbil arasında tarihi anlaşma
Diyarbakır Ticaret ve Sanani Odası (DTSO) öncülüğünde Irak Kürdistan Bölgesel (IKYB) Yönetimi'ne yapılan ziyaret devam ediyor.

Tigris Haber- Diyarbakır Ticaret ve Sanani Odası (DTSO) öncülüğünde Irak Kürdistan Bölgesel (IKYB) Yönetimi'ne yapılan ziyaret devam ediyor. Ziyarette DTSO Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleri, Batman TSO Başkanı Abdulkadir Demir,  Diyarbakır OSB yönetimi, çok sayıda iş insanı ve Diyarbakır'dan gazeteciler yer alıyor.

Önceki gün Süleymaniye'de yapılan önemli görüşme ve anlaşmaların ardından bu defa ise Erbil'de tarihi bir anlaşmaya imza atıldı. 


Yaklaşık 80 kişilik iş insanları heyeti ticaret hacmini genişletmek için Erbil Ticaret Odası Başkanlığı ile ticaret işbirliği protokolü imzaladı. Protokole DTSO Başkanı Mehmet Kaya, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat tarafından imzalar atıldı.


Diyarbakır heyeti Süleymaniye'nin ardından Erbil Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Türk heyeti, Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini nasıl genişletebileceklerini detaylı bir şekilde konuştu.


Türk iş insanlarını Erbil’de görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat, el birliği ile iki ülke arasındaki ticaretin hak ettiği yere ulaşması için çalışacaklarını söyledi. Hayat, “Türkiye’den gelen heyeti ağırlamaktan onur duyuyoruz. Biz Türkiye ile işbirliği yapmaya her zaman hazırız. Bazen sıkıntılar yaşansa bile bizim en büyük iş ortağımız Türkiye’dir. Birlikte yapılacak her çalışmaya hazırız” dedi.

Süreci eski haline getirmek istiyoruz

erbil-2.jpg

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise toplantıda yaptığı konuşmada önemli bir buluşma için Erbil’de olduklarını söyledi. Kaya, “DAEŞ ve referandum olaylarının ardından Türkiye ile Kuzey Irak arasında ticarette ciddi bir düşüş süreci yaşandı. Bu süreci eski haline getirmek için en büyük çalışma bizlere düşüyor. Bu anlamda Erbil Ticaret ve Sanayi Odası bizler için önemli bir mihenk taşıdır. Ticaret siyaseti terbiye eden en önemli güçlerden biridir. Zaman zaman ülkeler arasında siyasi sıkıntılar yaşanabilir. Bu sıkıntıları ticaret hacmini geliştirerek düzeltebiliriz. Bu anlamda ticaret siyasetin açtığı sıkıntıları giderebilir” dedi.
 
Erbil ile işbirliğimizi güçlendirerek sürdüreceğiz

Diyarbakır’ın Ortadoğu ticareti için önemli bir merkez olduğunu belirten Mehmet Kaya, Erbil’e önemli ölçüde güçlü iş insanları ile geldiklerini söyledi. Kaya, “Diyarbakır ticaret ve lojistik anlamında hızla büyüyor.  Özellikle tekstil anlamında ciddi yatırımlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Diyarbakır aslında Ortadoğu için çok önemli bir ticaret merkezidir. Buradaki güçlü firmalarla Ortadoğu’nun tüm ülkelerine ticaret sağlanabilecek altyapı mevcuttur. Erbil’e de önemli ölçüde güçlü iş insanları ile birlikte geldik.  Erbil TSO ile yaptığımız işbirliğini güçlendirerek sürdüreceğiz. Burada yapacağımız ticaret işbirliği ile iki ülke arasındaki sorunları da minimuma indirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Sorunların çözümü için ciddi adımlar atıyoruz

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, son zamanlarda Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması için ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi. Kaya, her iki ülkenin de bu sorunların çözümü için ciddi adımlar attığını görmenin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. 

Kaya, “Yapılan görüşmelerin ardından kısa bir süre sonra Erbil-Diyarbakır uçuşları yeniden başlayacak. Ticaret Bakanı ile yaptığımız görüşmelerde sınır hattındaki tıkanıklığın çözüme kavuşturulması için çalışma başlatıldığını söyleyebilirim. Sınır kapısındaki sorunlar çözüm aşamasındadır. Kürtlerle Türklerin birlikteliği bu topraklara barış getirecektir. Bu anlayış kapsamında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İşbirliği protokolünün her iki ülke ve iş insanlarına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ile Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Celil Hayat arasında Diyarbakır-Erbil ticaret işbirliği protokolü imzalandı. Daha sonra BATSO Başkanı Abdulkadir Demir ile Erbil TSO Başkanı Dara Celil Hayat arasında Batman-Erbil ticaret işbirliği protokolü imzalandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.