Diyarbakır İtfaiyesinden yangın tatbikatı

Diyarbakır İtfaiyesinden yangın tatbikatı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Aygaz dolum tesisi çalışanları tarafından ortak yangın tatbikatı yapıldı.

Diyarbakır İtfaiyesinden yangın tatbikatı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Aygaz dolum tesisi çalışanları tarafından ortak yangın tatbikatı yapıldı.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Elazığ yolu üzerinde bulunan Aygaz LPG dolum tesisinde dolum tesisi işçileri ile ortak yangın tatbikatı gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen yangın tatbikatı öncesi itfaiyeciler tarafından yanma, yangın bilgisi, yangın güvenlik tedbirleri ile ilgili teorik bilgi verilirken, dolum tesisi yetkilileri tarafından ise LPG'nin taşınması, depolanması, yangın ve etkileri ile sinevizyon gösterimi yapıldı.

 

Yangın güvenlik tedbirlerinin öneminin vurgulandığı bilgilendirme toplantısının ardından dolum tesisinde yangın güvenlik sistemleri incelendi. Dolum tesisinde çalışan işçilere LPG yangınlarına müdahale yöntemleri ve olası bir yangın anında itfaiye gelene kadar ki süreçte neler yapılması gerekenler, olaylara müdahale yöntemleri hakkında bilgi verildi.

 

Yangın söndürme cihazlarının kullanımı ile teorik bilgi verildikten sonra işçilere a, b, ve c (katı, sıvı, gaz) sınıfı yangınlara müdahale şekilleri pratik olarak uygulandı. Ortak ekip ruhunun ortaya çıktığı tatbikatta Aygaz dolum tesisi yönetimi ve işçileri tatbikata yoğun ilgi gösterdi.(Kaynak:Büyükşehir Belediyesi)

Sur ilçesindeki ayakkabı atölyelerinde 9 yaşında çırak olarak mesleğe başlayan İpek, bir süre sonra kalfalığa adım atarak çeşitli iş yerlerinde ayakkabı üretimi ve tamiri yaptı.

Genç yaşta tasarladığı ayakkabılarla ustalıkta mesafe kat eden İpek, 40 yıl önce İskender Paşa Mahallesi'nde kendi dükkânını açtı.

Mahallenin dar bir sokağında 8 metrekarelik dükkanı ayakkabı üretim ve tamir atölyesine dönüştüren İpek, hünerli ellerinden ortaya çıkan ayakkabıları satarak ailesinin geçimini sağlıyor.

Sıcakkanlılığı ve hoşsohbet kişiliğiyle müşterilerine 40 yıldır 8 metrekarelik iş yerinde hizmet veren İpek, ayakkabı yapımı sırasında deriyi elinden, Diyarbakır türkülerini dilinden düşürmüyor.

İlerleyen yaşına rağmen mesleğini ilk günkü heyecan ve aşkla yapan İpek,  yaptığı açıklamada, çocukken atılgan ve çalışkan olduğundan ustalarının kendisini sevdiğini, sabah namazını Ulu Cami'de kılıp dükkânı açtığını anlattı.

Babasının vefatından sonra kendisini tamamıyla mesleğine verdiğini dile getiren İpek, "Biz o zaman ayakkabılara el dikişi yapardık. Ben o konuda bazı çırak ve kalfalardan çok daha hünerliydim. Kunduracı komşumuz beni ustamdan almak istedi. Ustam da 'Veririm ama bak babası yok, babalık yapabiliyorsan vereyim. Haftada 50 lira veriyorum eğer 50 lira verebiliyorsan veririm' dedi. Komşumuz da kabul etti, bir müddet de kunduracıda çalıştıktan sonra kendi dükkanımı açmaya karar verdim." ifadelerini kullandı.

İpek, 40 yıl önce bugünkü iş yerini açtığını ve yanında onlarca usta yetiştirdiğini belirterek, büyük emek verdiği mesleğinde kademe kademe yükseldiğini söyledi.

Müşterileri ile çok güzel iletişim kurduğunu anlatan İpek, "Dar ve ara bir sokakta olmama rağmen insanlar uzak yerlerden yanıma gelip ayakkabı yaptırıyor. Hem sanatım hem de ahlakım güzel. Kadın, erkek, yaşlı, genç ve çocuk her kesimden müşterim var." dedi.

 

Sur ilçesinde mesleğini sürdürmekten duyduğu mutluluğu dile getiren İpek, şunları kaydetti:

 

"Muhabbet, birbirine yakınlık, sevgi ve saygı Sur'da yaşanıyor. Sur'un bereketi bambaşka. Sur'da güzel zatlar, peygamberler, evliyalar ve sahabeler var. Sur'da bereket bitmiyor, huzurluyuz ve mutluyuz. Gün oluyor para kazanmadan eve gidiyorum ama yine de güler yüzlüyüm. Ömrüm yettiğince mesleğime devam edeceğim. Mesleğim bana insanlığı, görgüyü, sevgiyi ve saygıyı öğretti."

 

İpek'in 30 yıllık müşterisi Sezai Satıcı da "Emin Usta gibi elle sayılacak usta sayısı azdır. Diyarbakır'da yetişen ustaların büyük çoğunluğu Emin Usta gibi güler yüzlüdür. Emin Usta mesleğini severek yapıyor. Bu nedenle ondan vazgeçemiyoruz." ifadelerini kullandı. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.